Gönderen Konu: Bazi Enteresan Makİ'ler  (Okunma sayısı 429 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Bazi Enteresan Makİ'ler
« : 01 Şubat 2008, 14:47:21 »
Bazi Enteresan Makİ'ler
Her biri evcil kedi büyüklüğünde, tilki yüzlü ve maymun vücutlu bazı enteresan adi makiler vardır. Çokluk gececi hayvanlar gibi bunların vücudu da ipek yumuşaklığında bir kürkle kaplıdır. İçlerinde yalnız bir çeşit "halkalı kuyruklu maki" bir orman hayvanı değildir. Hemen tamamiyle ağaçsız olan Batı Madagaskar'ın kurak ve kayalık bölgelerinde yaşar. Bu hayvan çevresine çok güzel uymuştur. Derimsi avuçları ve tabanları kaygan kayaların üzerinde tutunmasına yardımcı olur.
"Halkalı kuyruklu maki", esaret hayatına en iyi uyabilen hayvandandır. Genellikle hayvanat bahçelerinde bundan bir örnek bulunur. Vücudu açık gri renktedir. Uzun kuyruğunda peş peşe siyah ve beyaz halkalar göze çarpar. Diğer maki'lerin kuyrukları tek renktir.
"Yakalı maki,"yukarıda bahsettiğimiz hayvanlardan daha güzel ve daha iridir. Boynunun yanlarında bariz bir yakası, vücudunun üzerinde ise siyah ve beyaz lekeler vardır. Kalın siyah kuyrağu, hayvanın 60 santimlik vücudu kadar uzundur.
Yakalı maki, güneşe taptığını sanan bazı yerliler tarafından kutsal addedilir. Yerlilerin bu inançlarında biraz hakikat payı da vardır galiba. Güneşin ilk ışınları ufukta belirince, yakalı maki art ayaklarının üzerinde dimdik oturur ve kollarını yalvarırmış gibi ileri uzatır. Bu arada gözlerini de güneşten ayırmaz. Güneş batarken ise maki grupları bir ağızdan ağlamaklı sesler çıkarırlar. Kuzey Madagaskar'ın kızılımsı gri sevimli bir yaratığı olan olan «meyva yiyen maki nin huyları da oldukça gariptir. Bir ağac kovuğunu kendine yuva yapan bu hayvan, aynı inin bir arı sürüsü tarafından paylaşılmasını umursamaz. Arılar gündüzleri, maki ise geceleri hareket halinde olduğuna göre, zaten fazla karşılaşmazlar.
__________________