Avrupa Adİ KÖstebeĞİ
Bu hayvan, Eski Dünya'nm İngiltere ve Fransa ile Japonya arasındaki ılımlı bölgelerinde yasar. 13 -14 santim uzunluğunda olan, ayrıca 2 - 3 santimlik çıplak bir kuyruğu bulunan bu hayvanın bazen kahverengi veya gri parıltılı kadife gibi bir siyah kürkü vardır. Arada, doğuştan beyaz veya alacalı adi köstebeklere rastlanırsa da, siyah olmayanlar ekseriya boz, yahut çelik rengindedir.
Avrupa adi köstebeği'nin hayatı yerin altında geçer. Bir kere ilkbaharda, bir kere de sonbaharda olmak üzere, toprağı delerek açığa çıkar. İlkbahardaki çıkışının gayesi, yuvayı astarlamak için yaprak ve ot aramaktır. Sonbaharda ise, toprak, yaz sıcağının etkisiyle sert ve kuru olduğu için, su aramaya gider.
Bu yeraltı hayvanı aynı zamanda iyi bir yüzücüdür de. Bazen nehirleri aşar. Bir gölde, kıyıdan yüz metre ötede yüzen köstebekler görülmüştür.
Yeraltı rekortmenleri: Avrupa köstebeği bir dereceye kadar arkadaş canlısıdır. Köstebekler bazı yerlerde umuma ait yeraltı caddeleri vücuda getirirler. Toprak yüzeyinden takriben 30 santim aşağıda olan bu geçitler, çeşitli av yerlerini birbirine bağlarlar. Bu caddelerin kırktan fazla köstebek tarafından kullanıldıkları görülmüştür.
Bu hayvanların, yeraltı tünellerinde saatte 4 kilometre hızla yol aldıkları tesbit edilmiştir. Toprağın içinde, suyun içindeki balık kadar rahattırlar.
Köstebeklerin çiftleşmesi: Çiftleşme mevsimi martta başlar ve mayısa kadar devam eder. Köstebekler dişilere sahip olmak için ölesiye dövüşürler. Doğuracak dişi, eşinin yardımıyla, yahut da yardımsız olarak, müşterek tünellerin uzağında bir kale kurar. Bu kale, bataklık bölgelerde suyun en yülcsek seviyesinden daha yukarda olan büyük köstebek tepeciğidir.
Dişi bu tepeciğin içinde, yuva için 30 santim çapında bir oda oyar. Bu odanın içinde ördüğü yuva yapraklarla otlardan meydana gelen sıkı bir toptur. Bunun dibinde acele hallere mahsus bir kapı vardır. Ayrıca toprağın yüzeyine açılan bir geçidi yoktur.
Dişi çiftleştikten dört hafta sonra iki veya altı yavru dünyaya getirir. Küçükler önceleri çıplak ve tama-miyle âcizdirler. Fakat buruş buruş pembe vücutları çabuk büyür. Yavrular beş. haftalık olunca yuvadan ayrılıp kendi başlarına kazı işlerine girişirler. Sonbaharda ikinci bir parti yavru dünyaya gelebilir.
Köstebekle ilgili boşinaniar: Avrupa köstebeği ile ilgili pek çok garip inanış vardır.Mesela bunlardan biri köstebeğin sadece bir tek damla kanının oluşudur.Bir başka inanışa göre, bu hayvancık yılda bir kere biraz temiz hava almak için yeryüzüne çıkar. Aslında ise köstebek, muhtaç olduğu havayı toprağın içinde bulur. Yukarda da gördüğümüz gibi, yeryüzüne çıkışının başlıca sebebi yuvasını tamir için ot aramak ve susuzluğunu gidermek arzusudur.