Gönderen Konu: AVRUPA ADA TAVŞANI veya KAHVERENGİ ADA TAVŞANI yahut AVRASYA ADA TAVŞANI  (Okunma sayısı 348 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
AVRUPA ADA TAVŞANI veya KAHVERENGİ ADA TAVŞANI yahut AVRASYA ADA TAVŞANI
Bu üç isimli tavşan, Avrupa'nın en yaygın tavşanıdır. Yurdu Büyük Britanya'dan Asya ile Ön Asya'nın ılımlı bölgelerine kadar uzanır.
Bu iri yapılı ve ağır tavşan 60 santimden uzundur. Büyük kulakları, bir tavşana göre uzun bir kuyruğu ve kıvırcık bir kahverengi kürkü vardır. Yurdunda kışlar pek uzun geçmediği ve aşırı soğuklar hüküm sürmediği için, kışın kürkünün rengi ağarmaz.
«Avrupa ada tavşanı» açık çayırlara ve bataklık yerlere rağbet eder. İyi bir yüzücü olduğundan, tskoçya açıklarında bazen bir adadan diğerine yüzdüğü görülür. Karada daha da marifetlidir. Yetişkin bir tavşanın hızının saatte 72 kilometreyi bulduğu, saatle tespit edilmiştir. Avcının elinden kurtulmak için, hızlı olması şarttır. Çünkü çok eski çağlardan beri Avrupa'nın başlıca av hayvanları arasında yer alır.
Bu tavşanın erkeği de başka ülkelerdeki akrabaları gibi mart ayındaki çiftleşme mevsiminde pençeleriyle ve dişleriyle dövüşür. Yerlilerin, mart ayında bu tavşanların çıldırdığını söylemeleri, dövüşürken havalara sıçramalarından ileri gelir.
Yaz sonuna kadar uzayan üreme mevsiminde dişi bir batında üç ilâ beş yavru doğurur. Bunlar gözleri açık ve kürklü olarak dünyaya gelirler.
Avrupa ada tavşanı, toprak üzerinde yaşar, yuvası da yüksek otların arasındaki bir arazi girintisidir. Bu hayvan ekseriya sessizse de, yavrularını, alçak bir boru sesini andıran bir sesle beslenmeye çağırır. Her defasında bir, iki kere tekrarlanan bu ses. sakin gecelerde üç yüz metre uzaklıktan duyulur.