Gönderen Konu: Başbakan Erdoğan Sarkisyan ile görüştü  (Okunma sayısı 902 defa)

Çevrimdışı sir_safak

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 13.165
  • Puan 2381
  • Cinsiyet: Bay
  • ST golcü :=)
    • MSN Messenger - caring.safak@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Başbakan Erdoğan Sarkisyan ile görüştü
« : 30 Ocak 2009, 09:15:46 »
Davos'taki Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görüşme, yaklaşık 20 dakika sürdü.

Başbakan Erdoğan, "Benim Sarkisyan ile yapacağım görüşmenin öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşimle görüşmem çok çok önemli, doğal. Onunla yapacağım görüşme bir yerde Sarkisyan ile yapacağım görüşmenin çerçevesini oluşturacak. Bu iş, başından beri zaten bu şekilde gelişmiştir. Bundan sonra da bu şekilde gidecektir. Dağlık Karabağ konusunda biz hiçbir zaman Azerbaycan'ı yalnız bırakamayız. Yani konularımız bir yerde Azerbaycan ile ilintili,
bağlantılı. Burada da Ermenistan'ın gerekli anlayışı göstermesi lazım" dedi.

"Yani direkt olarak bizim konumuz, Türkiye-Ermenistan arasındaki bir konu değil. Orayla da bu işin bağlantısı, ilgisi var" diyen Başbakan, "Tüm bunlara rağmen alt düzeyde yapılmış olan çalışmalarda Ermenistan eğer samimi bir davranış ortaya koyarsa dün akşam yaptığımız görüşmelerden sonra bugünkü görüşme bir yerde yol haritasını belirleyebilir" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Devletler, görüşmeleri ortadan kaldırırsa, hiç görüşmezlerse özellikle barış sürecini yakalamak mümkün değildir. Şu anda ülkemizde biliyorsunuz yaklaşık 40 bin civarında Ermeni vatandaşımız var. Hepsinin bir beklentisi var. Bunun dışında ülkemizde kaçak olarak bulunan yine 40 bin civarında Ermeni var. Bütün bunların yanında da tabii bir yerde Ermenistan bizim komşu ülkemizdir. Iğdır'dan baktığınız zaman Ermenistan'ı görürsünüz. Öbür taraftan Kars'tan baktığınızda Ermenistan'ı görürsünüz. Tabii ki bu konularla ilgili bir değerlendirmenin yapılma sürece geldi de geçiyor" ifadesini kullandı.

Dünyada Ermeni diasporasının bir çalışması olduğunu hatırlatan Başbakan, "Biz bu çalışmaları bu adımları atarak bazı şeyleri çözebilirsek, bunu çözeriz. Bunları çözerken de, biz kalkıp da Türkiye olarak 'tek taraflı ver, kaybet' bu mantıklı bir şey olmaz. Burada karşılıklı olarak her iki tarafın da kazanımını sağlayacak bir mutabakat olabilirse, buna bizler de seviniriz" dedi.

Başbakan, " Bu görüşmelerden kaçmak zaten siyasetçinin işi değildir. Siyasetçinin işi görüşme yapmaktır. Biz de bunu yapıyoruz" dedi.

Erdoğan, Sarkisyan ile yapacağı görüşme öncesi Azerbaycan lideri İlham Aliyev'le bir araya gelecek.

Erdoğan, Davos'ta Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile yemekte de bir araya gelmişti.

Başbakan Erdoğan, Sarkisyan konusunda önceki açıklamasında, "Biz umutluyuz ama Ermenistan tarafı ne kadar umutlu onu bilemiyorum. Bu akşam Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile görüşmemiz var, ona göre ne olup ne olmadığını çok daha rahat açıklarız. Temennimiz odur ki daha ileri gideriz" demişti.

Öte yandan, Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan, "Türkçenizin iyi olduğunu biliyoruz, bir mesaj verir misiniz?" sözleri üzerine, Ermenice, "Azeri Türkçesini biliyorum" diye konuştu.

Sarkisyan'dan olumlu yanıt

Ermenistan lideri Sarkisyan ise, Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun Post Otel'de yapılan açılış resepsiyonuna girişinde Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Görüşmeyi olumlu bir adım olarak değerlendiriyor musunuz?" sorusuna da Sarkisyan, "Öyle olacağını düşünüyorum" yanıtını verdi.

Görüşmeden önce Babacan da Nalbantyan ile bir araya gelecek.

Erdoğan Putin'le görüştü

Başbakan Erdoğan, dün akşam Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile yaptığı ikili  görüşmenin ardından bugün tekrar Rus liderle bir görüşme daha yaptı. Davos Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.

Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin, karşılaşılan sorunların çözümünde "en önemli faktör" olduğunu söyledi. Rus İtar-Tass ajansının bildirdiğine göre Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Davos'ta yaptığı görüşmeyle ilgili açıklamasında, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkinin küresel krize rağmen giderek arttığını belirtti.

"Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliği, karşılaştığımız sorunların çözümünde en önemli faktör" diyen Putin, ikili ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti. Putin, "Üst düzey görüşmelerimiz ve iş görüşmeleri dahil her seviyede düzenli temaslarımız var" diye konuştu.

Haberde, Erdoğan'ın da "Son 5-6 yıl içinde Rus-Türk ilişkilerinde gözle görülür bir ilerleme sağlandığını" söylediği kaydedildi.

Nabucco Projesi

Erdoğan, Hollanda ve Polonya başbakanları ile ikili ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, "Ağırlıklı olarak gerek AB süreci gerekse Nabucco Projesi'yle alakalı konuları ele aldık ve Türkiye olarak bu konuda yapabileceğimiz destekler neler olabilir diye kendileriyle paylaştık" dedi.

Başbakan Erdoğan, yabancı medya mensuplarıyla da görüştüklerini ifade ederek, "Medya ile görüşmelerimizde sizler ne gibi sorular bizlere yöneltiyorsanız onlar da farklı sorular yöneltmiyor. Aynı soruları yöneltiyor. Onlara da sizlerin yabancı olmadığı cevapları verdik" diye konuştu.

Nabucco Projesi ile ilgili olarak da Erdoğan, "2009 yılı içinde Nabucco ile ilgili zannediyorum önemli bir adım atılır. Şimdi Budapeşte toplantısı yapıldı. Budapeşte toplantısının neticelerini Sayın Bakanım henüz bana ulaştırmış değil. Daha yeni o toplantı bitti. Neticelerini herhalde döndükten sonra bir araya gelerek değerlendireceğiz" dedi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Egemen Bağış ve bazı milletvekilleri de İsviçre'ye geldi.

Babacan Nalbantyan'la görüştü

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Türkiye-Ermenistan ilişkileri çerçevesinde Davos'ta Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbatyan'la görüştü.

Babacan, Nalbantyan'la bir kez daha bir araya geleceklerini de açıkladı.

Bakan Babacan, İsviçre'nin Davos kasabasındaki Belvedere Oteli'nde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Ermenistan ile devam eden bir sürecin olduğunu ifade eden Babacan, somut şeyler olduğunda bunların açıklanacağını belirti.

Babacan, Ermenistan-Türkiye milli maçından bu yana Nalbantyan ile 5-6 kez görüştüklerini belirterek, "Geçtiğimiz 24 saat içerisinde Davos'ta Nalbantyan ile bir temasımız oldu. Burada tekrar buluşacağız" dedi.

"Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan şeklinde üçlü bir görüşme olabilir mi?" sorusuna Babacan, "Bizim öyle bir planımız yok" yanıtını verdi. Babacan, "Başbakanımızın yarın Sayın Aliyev ile görüşmesi var. Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın da görüşme talebi var. İkisinin de görüşme saatlerini arkadaşlarımız çalışıyor" diye konuştu.


Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Başbakan Erdoğan Sarkisyan ile görüştü
« Yanıtla #1 : 02 Mayıs 2009, 22:51:13 »
paylaşımın için saol