Gönderen Konu: Nero Ile Cd'ye 900 MB Yazdırmak...  (Okunma sayısı 554 defa)

Çevrimdışı Abdullah

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 41.478
  • Puan -1500
  • Cinsiyet: Bay
  • qwqwqw
    • Profili Görüntüle
    • Onehost.net
Nero Ile Cd'ye 900 MB Yazdırmak...
« : 19 Haziran 2007, 09:46:47 »
OVERBURNING İLE YAZIN YAZABİLDİĞİNİZ KADAR..

Fiyatları PC'lerin standart donanımı olmalarına yetecek kadar ucuzlayan CD yazıcılar günümüzün en popüler yedekleme araçları arasında. Boş CD'lerin sunduğu 650 MB (74 Dakika) ve 700 MB (80 Dakika)'lık kapasiteler halen çoğu kullanıcı için yeterli olsa da, uygun donanım ve yazılımla daha fazlasını elde etmek mümkün.

Son bir kaç yıldır PC kullanıcılarının en çok tercih ettiği veri yedekleme / depolama biçimi olan CD yazıcılar her yeni modelle birlikte hızları arttırıyorlar. CD sürücülerinin veriyi sağlıklı biçimde okuyabilmelerinin üst sınırı olan 52X hızına dayanan son model CD yazıcılar 80 Dakika (700 MB) kapasiteli bir CD'yi 3 dakikanın altında doldurabiliyor. CD yazıcıların geçirdiği hızlı değişim ne yazık ki yazılabilir CD'ler için geçerli değil.

Temelleri yaklaşık 20 sene önce atılan ilk CD standartları, farklı CD formatlarıyla birlikte değişmelerine rağmen, kapasite bakımından önemli bir değişim göstermedi. Geçen onca yıl boyunca CD-ROM'ların depolama kapasiteleri sadece 50 MB artarak 650 MB'dan 700 MB'a çıkmış durumda. Mevcut standartlar dahilinde ele alındığında yazılabilir CD'lerin radikal bir kapasite artışı göstermesi mümkün değil.

OVERBURNING
Yazılabilir CD'ler üzerine kapasitesini aşacak şekilde yazmanın tek bir yolu vardır; Overburning. Overburning, CD'ye endüstri standarı olarak kabul edilen değerlerin üzerinde miktarda veri yazmaya imkan veriyor. Boş CD'ler üzerinde normalde CD'nin yazımının sonunda Lead-Out işleminde kullanılmak üzere ekstra 90 saniyelik bir yazılabilir alan bulunuyor. Overburn, bu alanı daraltarak veri yazım limitlerinin arttırılması anlamına geliyor. Bu işlem için overburn fonksiyonu bulunan bir CD yazıcı yeterli. Bu özellik güncel CD yazıcıların tamamında var. Ayrıca CD'nin overburn edilen kısmının veri bütünlüğü diğer sektörlere nazaran daha düşük olabilmekte. Overburn işlemi ile CD'ye yazılabilecek ekstra veri miktarı CD'ye göre değişiyor. Fabrika değerleri 80 dakika kapasitesinde olan boş CD'ye maksimum 82.30 ve 83 dakika veri yazılabiliyor. Daha üzerinde ise CD'yi yakma olasılığınız oldukça yüksek. Tabi yazdığınız CD özel olarak overburn işlemi için üretilmişse işin rengi değişiyor.


900 MB'LIK YAZILABİLİR CD'LER
Piyasada bulabileceğiniz 90 dakika (800 MB) ve 99 dakika (900 MB) kapasiteli yazılabilir CD'lerin endüstri standardı değerler dışına çıkmaları tahmin edilebileceği gibi overburn sayesinde gerçekleşiyor. Bu CD'lerin normal yazılabilir CD kapasitesinin üzerine nasıl çıkabildiği sorusunun cevabı CD'nin yapısında gizli. Yazılabilir CD'lerin yüzeyi normal CD'ler gibi çukur ve çıkıntılardan oluşmuyor. Veriyi oluşturan 0 ve 1'ler için yazılabilir CD'ler üzerinde yazıcının lazeri tarafından yakılarak karartılan bir yüzey tabakası bulunuyor. CD'lerin kapasite artışı ise bu çukur ya da yanıkların birbirine mümkün olduğunca yaklaştırılmasına dayanıyor. 90 ve 9 dakikalık CD'ler bu yolla benzerlerinin çok üzerinde veri depolama imkanına kavuşuyor. CD kapasitesinin 74 dakikadan 80 dakikaya çıkartılmasında kullanılan bu yöntem şimdilik 99 dakikaya kadar geliştirlmiş. Ancak burada bir kez daha devreye giren CD standartları 90 ve 99 dakikalık CD'lerin genel kabul görmesinin önüne geçiyor. Zira bu CD'ler üzerine veri yazmak mevcut çoğu donanımı aşıyor. Yazılabilir CD'ler üzerinde CD kapasitesini yazım programına rapor eden, üretici tarafından önceden yazılmış bir alan bulunuyor. ATIP adı verilen bu alandaki değer mevcut endüstri standartlarına göre en fazla 79:59:74 dakika olabiliyor. (Yazıcılarla ve yazım programlarıyla maksimum uyumluluk þart&yacute İşte, overburn yöntemi bu aşamada devreye girerek ekstra boş alana veri yazmada kullanılabiliyor.

90 VE 99 DAKİKALIK CD'LER
Yazılabilir CD'lerin bağlı olduğu CD standartları çerçevesinde 80 dakikanın üzerine çıkmak mümkün olmadığından, 90 ve 99 dakikalık CD'leri bulmak normal kapasitede olanlara göre daha zordur.(Mağazalarımızda 'DMS 90 Min' ve 'DMS 99 Min' CD-R'lar mevcuttur)Marjinal sayılabilecek kadar az sayıda üretici tarafından üretilen 90 ve
99 dakikalık CD'lere yazmak için CD yazıcınızın bu uzunluklarıı desteklemesi gerekli. Eğer CD yazıcınız 8X'in altındaysa bu CD'lere yazmayı unutabilirsiniz. Daha yüksek hızlara sahip modeller arasındaysa bu tip CD'lere sorunsuzca yazabilenlerin oranı oldukça düşük. Hele 99 dakikalık CD'lere yazabilen cihazlar parmakla sayılacak kadar az. Hangi marka ve model CD yazıcının overburn yöntemiyle CD'lere 700 MB'ın üzerinde veri kaydedebileceği bilgisini öğrenmek için üreticilerin sitelerindeki destek bilgilerine bakmak gerekli. İşin yazılım kısmına baktığımızda ise Nero, CDRWIN, Feurio ve DiscJuggler gibi popüler CD yazım programlarının güncel sürümlerinin standartların üzerinde CD yazımını desteklediği görüyoruz. Bu yazılımlar arasında öne çıkan Nero, standart CD yazım programı olarak neredeyse tüm yazıcıların yanında geldiğinden, 90 ve 99 dakikalık CD yazımında bu yazılımı kullanbilirsiniz. DMS Test Merkezi'nde incelenen CD yazıcılardan Teac CD-W540E (40X-12X-48X), hem 90 hem de 99 dakikalık CD'leri başarıyla yazdı.

DESTEKLEYEN WRITER MARKALARI
MARKA MODEL 
Lite On 32X ve Üstü 
TDK 40X ve Üstü 
Plextor 32X ve Üstü 
LG 32X ve Üstü 
Asus 40X ve Üstü 
Teac 40X ve Üstü 

Not : Piyasaya yeni çıkan 52x24x52 hemen hemen her cihaz overburn 
desteğine sahiptir.


Nero Burning Rom Ayarları
1) Nero ile 90 dakikalık bir CD'yi yazmak için bazı arsayılan ayarları değiştirmeniz gerekmektedir. Programı çalıştırdıktan onra 'File' menüsü altında yer alan 'Preferences' kısmına girerek 'General' sekmesine gidin. Burada CD yazım penceresinde CD'ye yazılacak veri miktarını gösteren alt çizelge üzerinde yer alan sarı ve kırmızı limit çizgilerini Yellow Marker 99:00:00, Red Marker 120:00:00 olacak şekilde değiştirin.

2) 'Expert Features' sekmesine giderek, 'Enable Overburn' kutusunu işaretleyin. Bu sekmede yer alan 'Maximum CD Length' değerini 120:00:00
olarak değiştirin. 

3) Yazılacak dosyaları seçtikten sonra 'Write CD' menüsünde öncelikle 'multisession' menüsü altındaki 'No Multisession' işaretleyin.

4) ISO sekmesi altında bulunan ISO Level 2, Mode 2, ISO 9660 ve Joilet seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun. 

5) Ardından 'Burn' sekmesi altında yer alan 'Write' ve 'Finalize CD' kutucuklarını işaretledikten sonra, yazma hızı olarak yazıcınızın izin verdiği en düşük hızı seçin.

6) Ve son maddemiz. Son olarak yazım yöntemini 'Disc-At-Once' yaptıktan sonra, CD yazım işlemine başlayınız. Hazırladığınız 900 MB'lık CD'nin de her CD sürücüde okunamayacağı olasılığını göz önünde bulundurmayı unutmayın.


Çevrimdışı EkO

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 4.078
  • Puan 148
  • Cinsiyet: Bay
  • ReBeL JuSTiCe
    • MSN Messenger - eko317@hotmail.com
    • AOL Instant Messenger - E......k......O
    • Yahoo Instant Messenger  - ReBeL+JuSTiCe
    • Profili Görüntüle
    • www.oyunsiteniz.com
    • E-Posta
Nero Ile Cd'ye 900 MB Yazdırmak...
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2007, 19:18:42 »
eyw saolasın kardeşim