Gönderen Konu: Top Spin 3  (Okunma sayısı 831 defa)

Çevrimdışı FabregaS

  • Osc Yönetici
  • 2. SINIF UYE
  • ******
  • İleti: 8.108
  • Puan 2519
  • Cinsiyet: Bay
  • PES 10 VS FİFA 10
    • Profili Görüntüle
Top Spin 3
« : 27 Ekim 2008, 22:43:08 »
Top Spin 3


Wimbledon Şampiyonası’nın 122.ayağı geçtiğimiz ay 6 Temmuz’da Federer ile Nadal arasındaki final karşılaşması ile tamamlanmıştı hatırlayacağınız üzere. Beş şampiyonluğu bulunan Roger Federer’i kimilerine göre gelmiş geçmiş en güzel ve heyecanlı tenis maçında yenen ve ilk Wimnledon kupasını kazanan Rafael Nadal tüm dikkatleri üzerine çekti. Dile kolay, Wimbledon tarihinin en uzun maçıydı dört saat kırk sekiz dakika ile. Belki de tenis denen spor ilk defa bu kadar heyecanlı olabildi. Şahsen pek bir tenis tutkunu değilimdir ne yalan söyleyeyim, hatta çok bir spor tutkunu değilimdir, en azından salon ve saha sporları konusunda. Ama yine de yeni nesil konsollarda bir tenis oyunu nasıl oluyor merak ediyor insan. 2K Interactive’in spor oyunları ayağı 2K Sports, tenis severlerin Wimbledon ile artan tutku ve heyecanını değerlendirmenin çok iyi bir yolunu keşfederek başarılı tenis oyunu serisi Top Spin’in yeni nesil konsollar için üretilen ilk, serinin son oyunu Top Spin 3’ü çıkartmak için Wimbledon başlangıcını seçti, oyun Temmuz’un sonunda tüm platform ve bölgelerde çıkmış oldu. Yeni Top Spin, taze ve çekici grafikler, yumuşak ve gerçeğe yakın animasyonlar ve gerçek atletlerden oluşan (Roger Federer, Maria Sharapova, Andy Roddick ve diğerleri) kadrosu ile spor oyunlarının tenis dalında liderliği hak eden bir oyun.

Spor oyunlarına eski efsane isimleri koyma modasına uyan Top Spin 3, Björn Borg, Boris Becker ve Monica Seles gibi efsane tenisçileri de barındırıyor. Buraya kadar her şey güzel, ancak artık para meselesinden mi, konsol savaşlarındaki rekabetten mi yoksa telif sorunundan mıdır bilinmez, oyunun PS3 sürümü ile diğer sürümler arasında ufak bir fark bulunuyor. Rafael Nadal, PS3’e özel olarak bulunuyor ve diğer platformlarda yer almıyor. Dünyanın en iyi tenis oyuncusunu bir oyuna koymak üzere telifini alıyorsunuz o zaman neden tüm konsollara koymuyorsunuz desek de, sonuç olarak Sony platformları dışındaki oyuncular için bir şey değişmeyecek.



Top Spin 3’de seçebileceğiniz birçok farklı arena bulunuyor, US Open, Sony Ericsson Open ve Londra, Dubai ve Avustralya’dan ve akılınıza gelebilecek her yerden tenis kortları var. Sahalar görsel açıdan çok güzel görünmekte, taraftar ve tribünler gerçekçi ve her bir kortu birbirinden ayıracak o korta ait birçok özel detay bulmak mümkün. Mesela Atlanta sahasında kenarda kum pist bulunuyor ve oyun başlamadan önce burada koşan atletleri görebiliyoruz. Tüm bu hoş detayların ufak bir dezavantajı var, kamera etrafı gösterirken oyun biraz ağırlaşıp takılabiliyor. Asıl oyun esnasında birkaç ufak tefek kare hızı düşüklüğü oluyor ama hiçbiri oyun başlamadan önce sahanın gösterildiği andaki kadar belirgin değil.

Daha önceden tenis oyunu oynadıysanız eğer, Top Spin 3’e alışmakta oldukça zaman harcamanız gerekecek. Bunun öncelikli sebebi yeni getirilen atış karşılama sistemi. Gelen topu karşılamak için tek bir tuşa basıp kortun karşısına yollamak yerine bir tuşa önceden basıp basılı tutarak vuruşunuzu hazırlamanız ve doğru anda basmayı bırakmanız gerekiyor. Zamanlama çok önemli, ve vuruşun yönünü ayarlamak da. Eğer tuşu erken bırakıp sallarsanız raketi olmaz, çok geç kalıp sallarsanız da olmaz top yanınızdan geçip gider. Deneyimlediğim kadarı ideal zamanlama, top tam filenin üstüne geldiğinde tuşu bırakıp raketi sallamaya başlayarak oluyor. Ama tabii her yiğidin yoğurt yeme stili farklılık gösterdiği için herkes kendisi deneme yamulma yöntemi ile bulacak uygun oynanışı. Wii sahipleri bu deneme yamulmanın yamulma kısmını ayrıca gerçek anlamda gerçekleştirebilecekler, Top Spin 3, Wii’nin hareket algılama aparatları ile oldukça uyumlu çünkü. Wii sürümü hakkında bildiklerimiz, grafiklerin biraz düşürülmüş olduğu ve Top Spin 2 grafik motorunun modifiye edilmiş bir sürümünü kullandığı. Wii'de kontrollere bağlı oynanışın daha kolay olduğu biliniyor, tam da Nintendo usulü. Wii'de online desteği bulunmuyor ve kariyer modu yok.



Kontrollere geri dönelim, kontrol mekanizması olayın hareket kısmını işin içine katınca biraz daha karışık ve zor hale geliyor. Karşılama için doğru pozisyonu almadan raketi sallamaya başlarsanız, dengeyi kaybedip çuvallama ihtimaliniz yüksek, haliyle topun tam karşısına geçip pozisyon alıp karşılamayı yapmak isteyeceksiniz, bu da kolay değil çünkü tam zamanında yetişememe riskiniz var bu sefer de. Karışık evet, ama piyasadaki diğer tenis oyunlarına kıyasla en azından gerçekçi, yani oynamayı becerirseniz gerçekçi oluyor. Oyunlarda fazla gerçekçilik bugüne kadar çok olumlu sonuçlar doğurmuş şeyler değil oyun firmaları için, ki işin felsefi ironisi başlı başına bir muammadır oyun adı üstünde neden gerçekçi olsun konu başlığı altında. Top Spin 3 şahsi kanaatime göre bu kadar zorlayıcı bir oyun değil, imkansız değil en azından. Zaten asıl sorun kortun bir sağına bir soluna bir önüne bir arkasına koştururken topun yanınızdan usulca geçip gittiğini ve rakibinizin hanesine sayı olarak yazıldığını görmenize sebep olan doğru zamanlama. Kontroller ile boğuşmak çileden çıkmanıza sebep olabilir aman diyelim, sabırlı olun, sakin olun ve deneyin.

Gerçekçiliği sorun değil demiştim, yani zorluğu, evet sorun aslında biraz da daha önceden alıştığımız tenis oyunlarının kontrol ve oyun mekaniklerini unutup kafadan silmekte sıkıntı yaşanılmasından kaynaklanıyor. Yıllardır tenis adına oynadığımız oyunlar bize basitçe gelen topu görünce tuşa bas ve karşıla dedi hep. Pong’dan beri bu böyle. Raketi topun önüne getir ve vur, işte bu mekanik tenis oyunlarının tabanını oluşturdu. Ancak Top Spin 3 tüm bunları alıp oldukça farklı bir yönden değerlendirmiş, gerçekçi bir deneyim olduğu su götürmez bir gerçek, öncekilerden daha mı iyi işte bunu söylemek için en azından benim daha fazla tenis oyunu oynamış olmam gerekiyor, haliyle en iyisi her oyuncunun kendisinin oynayıp karar vermesi olacak.



Neyse ki size oyunun nasıl oynanacağını gösteren bir Top Spin School adında eğitim ve pratik modu var oyunda. Raketi elinize alıp nasıl tutacağınızı göstermede oldukça faydalı olduğunu söylemeliyim. Bu tutorial modunu tamamladıktan sonra dahi çift hata yaparken bulabilirsiniz kendinizi, ama olayın özünü kavrayıp işleyişi çözdükten sonra yeni oyun mekaniklerinin getirdiği ekstra etkileşim derecesi sizi oldukça tatmin edecek zevkli bir tenis oyunu sunacak. Eğer doğru zamanlamayı yapmamış olsaydınız o top kortun dışına çıkacaktı attığınız serviste, bunu bilmek topladığınız başarıları gerçek hak ettiğinizi hissettiriyor.

Oyunun kontrol düzenini çözdükten sonra aslında eğlenceli olabilecek bir çok şey var Top Spin 3’te. Kendinize ait özel bir tenisçi yaratabilirsiniz, kariyer modunda amatör saflarından yükselip başarılara imza atabilirsiniz. Oynadıkça ve kazandıkça deneyim puanları topluyorsunuz ve bu puanları tenisçinizin yeteneklerini arttırmak için kullanabiliyorsunuz, servis, karşılama, güç, vole, ters vuruş, düz vuruş gibi kategorilerin seviyelerini yükseltebilirsiniz. Oyuncunuzun iyi olduğu alanlarda ustalaştırıp yükseltebilirsiniz puanlar ile, veya repertuarınızda bulunan zayıf kalmış kabiliyetleri arttırıp dengeleyebilirsiniz. Oyun stilinize göre bunu planlamak da size kalmış.



Oyuncu yaratma bölümü bayağı sağlam, bir sürü farklı saç kesimi, modeli, yüz tipleri, gözler vs gibi detaylar var. Oyuncunun yüzünün ana yapısını çeşitli eklem ve boğum yerleri ile oynayarak değiştirmek bile mümkün. Dolgun veya ince dudaklar, kalem veya gür kaşlar, ufak veya uzun bir burun gibi bir çok etken var değiştirilebilen. Kullanımı kolay bir sistem ve gerçeğe oldukça yakın yüzler yaratmanıza olanak sağlıyor.

Oyunun online modunda tek ve çift müsabakalarda Quick Match veya Custom Game türlerinden birini seçip oynayabilirsiniz. Bunların yanında bir de hoş bir World Tour modu var. Bu mod ile kendi yarattığınız tenisçiler ile tüm dünya ile birlikte oynamak mümkün, canlı skor kaydı ve takibi, oyuncuları bulundukları bölgelere göre ayırıp listeliyor, adınızı skor tabelasında ve genel puan tablosunda üst sıralara taşımak için uğraşıyorsunuz siz de. World Tour modu sezonlara ayrılmış ve çoğunlukla bulunduğunuz bölgedekiler ile karşılaşıyorsunuz, en azından teoride öyle, şahsen denemedim. Bu modun biraz acımasız ama eşitlikçi bir özelliği var, sıralamalar ve puanlar düzenli aralıklar ile sıfırlanıyor, böylece sonradan başlayan oyuncuların aylardır oynayıp çok haneli rakamlar elde edenler karşısında ezik durumda kalmaları engellenmiş.



Top Spin 3 oyun yapımcılarının spor oyunlarını bir sonraki ileri seviyeye atması konusunda attıkları emin bir adım ve çaba, oyuncuların alıştıkları denenmiş ve bilinen oyun stilinden çıkıp yeni kontroller getirmek yürek isteyen bir davranış. Düşünün, WASD+Fare şablonu dışında yeni bir kontrol sistemi kullanan bir FPS çıksa çok tepki almaz mıydı? Peki bu deney işe yarayacak mı? Halen daha Virtua Tennis gibi basit oynanışı olan oyunları tercih edecek olanlar vardır mutlaka, ya da Wii Sports’un tenisini sevenler, ama bu yeni yaklaşım meyvesini verecektir. Her zaman için zor, detaylı ve ciddi oyunları tercih eden birisi olarak, tenis oyunları ile gerçekten çok bağım olmasa da, bu oyunun kalbimde ayrı bir ruhani yeri olacağına inanıyorum, adamlar en azından denemiş. Ticari başarıdan çok kalite ve yenilik düşünmüşler. Oyunu öğrenip kavramak zaman alıyor evet, ama zorlukları seven ve gerçeğe yakın bir tenis tecrübesi yaşamak isteyenler sadece Top Spin 3’ün sunabileceği bu oynanışa sevgiyle sarılacaklardır.