Gönderen Konu: ToCA Race Driver 3  (Okunma sayısı 600 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
ToCA Race Driver 3
« : 10 Ağustos 2007, 22:10:26 »
"Boring..." Homer Simpson böyle diyor. Bakalım ben ne diyorum..

 Codemasters, gerek Colin Mcrae Rally serisiyle gerekse ToCA Race Driver serisiyle yarış oyunları dünyasında her sene liderliğe oynayan bir firmadır. Özellikle ToCa Race Driver ile daha da iddialıdır çünkü CMR sadece rally türünü konu edinirken ToCA aklımıza gelebilecek hemen hemen her yarış türünü kapsamaktadır. İşte bu "hemen hemen her yarış türü" de ToCA Race Driver 2006'da (3'te) tam 8 tür olacak: Klasik araçların kullanıldığı "Classics", egzotik spor arabaların kullanıldığı "GT", F1 araçlarının oval nascar parkurlarında kullanıldığı "Oval", DTM ve V8 araçlarının buluştuğu "Touring Car", toprak pistte rally diyebileceğimiz "Off-Road", F1 yarışlarının konu alındığı "Openwheel", hız araçlarıyla kendimize karşı yarıştığımız "TMS" ve demomuzda da aktif olan tek tür olan "HONDA" modu. Tüm bu türler kendi aralarında da araç türlerine göre klasmanlara ayrılıyorlar ve oyunun şimdilik yayımlanan tanıtım sürümünde de HONDA modunda "Honda Civic 2006 Şampiyonası" yapıyoruz. Tahmin edebileceğiniz gibi herhangi bir Honda Civic aracını seçiyoruz ve ardından da demoda bize sunulan tek parkurda yarışıyoruz. Ya da yarışmaya çalışıyoruz. Bilmiyorum.

 Özellikle Need For Speed: Most Wanted oynadıktan sonra yarış oyunlarına daha acımasız şekilde bakmaya başladım. Demek ki her zaman çok daha iyisi yapılabiliyormuş ve basit oyunlar aşılabiliyormuş. Tabiî ki Most Wanted'ı bu kadar abartmamak gerekir fakat şöyle bir baktığımızda Most Wanted şu sıralar demosunu oynadığım yarış oyunlarına fena hâlde geçirmekte. Neyse biz şu anda konu edindiğimiz oyuna dönelim. ToCA Race Driver, özellikle Most Wanted'dan sonra çok vasat geldi arkadaşlar. ToCA serisinin önceki oyunlarında bu böyle değildi, oyunu zevk alarak oynardık fakat dedim ya, MW benim yarış oyunlarına daha acımasız bakmama yol açtı!

  Bir yarış oyununda tabiî ki en çok önemi vermemiz gereken özellik sürüş gerçekçiliği ve sürüş keyfidir. ToCA'da sürüş gerçekçiliği bir yere kadar sağlanmış fakat ben Honda ile yarış yaparken pek keyif aldığımı söyleyemeyeceğim. Hani bazen keskin virajları çok güzel alırız da ardından bir "Uy aha!" çekeriz ya, işte o olaya ToCA'da rastlayamaz oldum. Bir kere aracımız kütük gibi olmuş. Sağa sola döndürürken keyif almak neredeyse çok zor. Bunun nedeni belki kullandığımız aracın çok kaliteli bir yarış arabası değil de Honda Civic olması olabilir ama ben NFS: Underground'da Honda ile de gayet keyifli dakikalar yaşadığımı hatırlıyorum. Demek ki sorun Codemasters'taymış.. Keyif alma oranının düşük olmasının bir başka nedeni ise uyutucu yarış stili. Yaklaşık 30 turluk uzun parkurlu yarışlardan oluşan Nascar turnuvaları bitirdim, ama yine de bu kadar çok direksiyon başında uyumamıştım! İnanın, bu sabah demoyu ilk oynayışımda henüz yeni kalkmıştım ve yarış sonunda arkaplâna giren müzik beni uyandırdığında kendimi klavyede uyuklarken buldum. Abartığımı düşünebilirsiniz ama eğer demoyu oynarsanız siz de göreceksiniz ki oyun çok sıkıcı! Bunda yarış türünden kaynaklanan kural sınırlaması da etkili olabilir ama bana ne kardeşim koymasaydınız kural falan! Yahu canım sıkıldı, biraz atraksiyon olsun dedim diğer araçlara kamikaze yaptım, yarış sonunda bir de ne göreyim! Normalde 7. olmuşken 60 saniye ceza alarak sonunculuğa düşürülmüşüm. Aynı şey kestirme yol kullanımı için de geçerli. Ohoo.. Bu tabiî ki oyun için bir eksi sayılmaz, sonuçta oyuna nakledilen yarış türünün kuralları doğru olarak uygulanıyor fakat bu oyunu aşırı derecede bayıyor. Ben özgür olmak istiyorum.. Diğer yarış türlerinin getirdiği çeşitlilikle bı sıkıcılık önlenebilir belki..

  İkide bir karşılaştırma yapmak ya da kendisinden söz etmek çok da hoşuma gitmiyor fakat bunu yapmak zorundayım: Need For Speed: Most Wanted'ın grafiklerini gördükten sonra ToCA bana çizgifilm gibi geldi arkadaşlar. Neyse ki Codemasters oyunu Şubat 2006'da piyasaya sunacak da oyuncular Most Wanted'ın etkisinden biraz kurtulmuş olacak. Yoksa ToCA'nın Most Wanted karşısında hiç şansı yoktu. Dediğim gibi grafikler bana basit geldi ve üstelik geliştirilmemişler de. Belki asfalt biraz gerçekçi duruyor, fakat hava, bulutlar, çimler falan çok gerçekdışı olmuş. Çekicilik unsuru oluşturması gereken araç modellemeleri de insanın dikkatini hiç mi hiç çekmiyor. Oyunda basit olarak hazırlanmış bir hasar mekanizması var fakat kazalarda alınan hasarlar birkaç çizik ve dikiz ayna hasarını geçmiyor. Ya da ben yeterince hızlı kamikaze yapamadım. Üstüne basarak söylüyorum, ToCA 2006 oynarken "Off o ne bea!" gibi olumlu duygu belirtici hiçbir sözü ağzımızdan çıkaramıyoruz. Belki çok iyi rol yapan arkadaşlar yapabilirler. Ses efektileri de bir o kadar vasat hazırlanmış. Araç sesleri kulağa hoş geliyor fakat vites atlarken herhangi gaza getirici bir "çıkış" sesi duyamamak ya da duysak bile çok küçük bir etki yaratması araç seslerini de vasat kılıyor. Ayrıca ben oyunda adam gibi bir çarpışma efekti duymadım. Kasıtlı olarak ne olacak diye kamikazelere giriştim, bariyerlere vurdum fakat duymaya zorlandığım "çıt" sesleri geldi. E olmuyor ama.. Tanıtım sürümüne konulan tek müziğin de vasatı aştığını söyleyemem. Ben şahsen bir yarış oyunun kaliteli ve sert (metal-rock) müzikler beklerim fakat ToCA'da tintin şekilde hafif bir müzik bize menülerde eşlik ediyor.

   Most Wanted'ın olduğu bir piyasada ne kadar rağbet görür bilmem ama belki de tüm bu eleştirileri bir kenara bırakıp demoda sadece bir oyun türünü ve bir aracı denediğimizi varsayarak oyunun Şubat ayında piyasaya sürülecek olan tam sürümünü beklemeliyiz.. Yok ya benim bildiğim TOCA bu değil tam sürüm daha güzel olacaktır..
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
ToCA Race Driver 3
« Yanıtla #1 : 08 Aralık 2007, 21:24:29 »
paylaşım için saol