Gönderen Konu: The Great Escape (PC)  (Okunma sayısı 556 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
The Great Escape (PC)
« : 03 Ağustos 2007, 00:31:16 »
Bilmem hatırlıyor musunuz bir 10-15 yıl öncesini. Hani hayatımıza oyunların yeni yeni sızmaya başladığı, ilkokulda okuduğumuz, “yılbaşında dansöz çıkacak mı acaba?” geyiğinin çevrildiği ve televizyonun henüz tek kanallı olduğu zamanları. Evet o yıllarda TV tek kanaldı ama şimdiki gibi saçma sapan şeyler de yayınlanmazdı. Ekranda gördüklerimiz bayağı eli yüzü düzgün yapımlardı.

Eğer yanılmıyorsam ilkokul 1 ya da 2’ye giderken ilk defa izlemiştim “The Great Escape”i. Akıcı, heyecanlı, temposu bir an bile düşmeyen, oldukça sağlam bir filmdi. (Zaten zaman içinde bir klasik halini aldı) Elbette daha sonraki yıllar içinde filmi birkaç kez daha izledim ancak filmden aldığım tad her seferinde daha da arttı. Aranızda filmi izlememiş veya görüp, unutmuş arkadaşlar olabilir bu nedenle konusunu biraz anlatayım. Efendim 1963 yapımı The Great Escape’de, 2.Dünya Savaşı sırasında Almanya’daki Stalag Luft III isimli esir kampında kalan Müttefik askerlerinin, bu kamptan kaçış öyküsü anlatılır. Yalnız bu esirler daha önce başka kamplardan defalarca kaçıp yeniden yakalanan, tüymek konusunda oldukça deneyimli askerlerdir. Bu nedenle kapatıldıkları Stalag Luft III kampı onlar için özel inşa edilmiş, ekstra güvenlikli bir yerdir. Dolayısıyla buradan kaçmaları hiç de kolay olmayacaktır. Yine de bütün bu sorunlara rağmen esirler bir tünel kazar ve kaçmayı başarırlar. Filmde Steve Mcqueen, Charles Bronson gibi dönemin tüm ünlü oyuncuları rol almıştır.

“Oyun” The Great Escape’de de filmin senaryosuna aynen bağlı kalınmış. Yalnız birkaç küçük fark var. Mesela filmde askerlerin nasıl esir düştükleri, diğer kaçış girişimleri gösterilmiyor yalnızca Stalag Luft III’deki maceraları anlatılıyordu. Oyunda ise önceki firar deneyimleri de bulunuyor. Ayrıca filmde görülen tüm firar olayları da “ayrıntılı” bir şekilde oyuna dahil edilmiş ve bunları oynayabiliyoruz.

Filmde birçok karakter bulunuyor ve elbette bunların tümünü oyuna yansıtmak mümkün değil. Oyunda yönetebildiğimiz 4 farklı karakter var. Bunlar McDonald, Segdwick, Hendley ve Hilts (Steve McQuenn). Hepsinin ayrı ayrı meziyetleri var. Mesela McDonald kıyafet değiştirmede, Segdwick silah kullanmada, Hilts maymuncukla kapı açma ve motosiklet sürmede, Hnedley ise milletin cebinden anahtar, kimlik aşırma gibi şeylerde uzman. Oyunda, aynen filmde olduğu gibi, dört karakter arasında gidip geliyor ve hepsinin yaşadığı farklı maceraları oynuyoruz. Bu olay oyunun gidişatı bakımından çok güzel. Yani sadece bir Hilts ile oynasak devamlı aynı şeyleri yapacak bir süre sonra bayacaktık. Ancak her karakterin kendi başından geçen olayı oynayabildiğimiz için asla tekdüzelik hissetmiyorsunuz. Devamlı yeni, değişik bir şeyler yapıp farklı ortamlarda bulunduğunuz için sıkılma olayı yok. Ayrıca görevleri yaparken beklenmedik gelişmeler olabiliyor. Mesela tüm belgeleriniz hazır tam tünelden çıkıp kaçacaksınız fakat tünel çöküyor ve çöken kısmı açmak için kürek bulmaya gidiyorsunuz. Oyuna en büyük artıyı buradan verebiliriz.

Mapus idim gavur damında, yılmadım kazdım tünel toprak altında!

Peki The Great Escape’de ne tür görevler var? Birincisi sizin de tahmin edebileceğiniz gibi kapatıldığımız kamplardan veya hapishanelerden kaçma görevleri. Bunlar “Git bir kimlik kartı çal, buna mühür vur, tel kesme makası bul, aman doktor tünel çöktü kazma getir kazalım” gibi amaçları olan şeyler. İkinci tür firardan sonra silah, araç bulup peşimizdeki Gestapo ve SS’leri ekip anavatana (İngiltere) dönme amacı güden görevler. Bir de üçüncü tür var ki bunlarda yerel direnişçilere yardım etme, köprülere sabotaj yapma gibi şeyler. Tüm bu vazifeleri de oldukça geniş alanlar/şehirler/kamplar içinde yapıyoruz. Yalnız kamplar birbirlerine benziyor. Dolayısıyla buraları keşfetmek fazla zor değil. Ancak bir şehre veya kırsal bölgelere, ormanlara girdiğiniz de durum tam tersine dönüyor. “Aman ne yönden kaçacağım” derken kolaylıkla yakayı ele verebilirsiniz. Ayrıca kaçarken ortamdaki sabit makineli, uçaksavar gibi (yuh! piyadeye uçaksavar mı sıkacağız:) silahları ve APC, jip, kamyon ve motosiklet gibi araçları kullanmak mümkün.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı fbli_07

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.468
  • Puan 518
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
The Great Escape (PC)
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2007, 00:31:27 »
paylaşım için sağol