Gönderen Konu: Super Taxi Driver 2006  (Okunma sayısı 850 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Super Taxi Driver 2006
« : 10 Ağustos 2007, 22:03:39 »
Taksi simülasyonu konusunda benim ilk karşılaştığım oyun "Crazy Taxi" serîsidir ve konu olarak her ne kadar zevkli olursa olsun pek de başarılı bir yapım değildir. Super Taxi Driver 2006 ise, pek de başarılı olmayan Crazy Taxi serîsini taklit ederek bir yerlere gelmeye çalışan başka bir taksi simülasyonu. Gerçi oyunun berbatlığı karşısında türünü "simülasyon" diye anmak pek içime sinmiyor fakat n'apalım, sonuçta oyun taksi simülasyonu. (İçim yandı bak yine.. Arcade diyelim bari.) Oyunun isminin sonundaki "2006" ibâresine bakılırsa Super Taxi Driver her sene çıkan bir serî fakat şuna emin olabilirsiniz, bu seneki oyun eminim firmanın (Team6) piyasaya sunduğu son Taxi Driver oyunu. Neden mi? Durun hele daha yeni başladık..

  Baştan söyleyeyim, oyun hakkında bahsedebileceğim tek bir olumlu yön bile yok. Ön yargıyı sevmesem de, bir oyun hakkındaki ilk izlenimim daha ana menüye girdiğimizde yönlenir. STD 2006'nın ana menüsüne girdiğimizde karşılaştığımız sahne şu: Hep aynı tempoda işleyen basit bir disko müziği eşliğinde berbat grafiklere sahip bir oyun içi ekran ve sade olarak yazılmış, sağa sola dalgalanan menü seçenekleri.. Tek kişilik ve çoklu oyunculu oynayabileceğimiz (Vay canına oyunda çoklu oyuncu özelliği var. Hımm kimsenin oynayacağını sanmıyorum!) STD 2006'yı tek kişi olarak oynamak üzere "Single Player" seçeneğini dürttüğümüzde, ana menüde çalan gerizekâlı -hiç de ağır bir sıfat değil- disko müziğinin eşliğinde köşeli karakterlerden birini seçmemiz isteniyor. Yanlış hatırlamıyorsam 3 karakter var ve bunların biri "Seksi Leila", diğerleri de adlarını hatırlamadığım biri erkek biri kadın olmak üzere poligonları yandan yemiş mazlum karakterler. Neyse, bunlardan birini seçtikten sonra -ki ben Leyla'yı seçtim- zırank diye oyuna alışmamız için yapılmış olan "kaçış bölümü"ne sokuluyoruz. Hayatımda gördüğüm ne gerizekâlı senaryolardan biriydi, bölümün başında gösterilen videoya göre bizim eleman müşterisini almış tam yola çıkacakken aracı çalıştıramıyor ve arkadan gelen bir başka araç bize arkadan geçiriyor. Ardından birkaç araç daha o hengâmeye karışıyor ve zircirleme bir kaza meydana geliyor. Biz hemen ordan tüyelim derken kazaya karışan dallamalardan biri bizi tâkip ediyor ve bize vurmaya çalışıyor. Dedim ya "kaçış bölümü" diye, işte görevimiz o elemandan kaçmak. Ben oynanışa alışamadığım için kaçamadım, denize atladım ve sonra oyuna aynen normal devam ettim. Zaten normal devam edecek bir şey yok, ısınma turu olsun diye dâhil edilen kaçış bölümünden sonra kendi kafamıza göre "4 dakika içinde 100$ kazan!" gibi görevler alıyoruz. 3 karakter ve 2 taksi türünden oluşan seçenek zenginliği (!) sakın sizi şımartmasın, sadece 15 dakika oynayıp bıraktığım oyunun geri kalan yanları da pek tatmin edici cinsten değil.

   Şu ana kadar söylediklerimden de anlayacağınız gibi STD 2006 çok basit olarak hazırlanmış, kesinlikle oynamamanız gereken gereksiz bir oyun arkadaşlar. Hâtta oturup da bu oyunla ilgili bir yazı yazdığım için kendimden utanıyor gibi oluyorum, fakat "Neyse canım oynamamaları konusunda okuyucuları uyarmış oluyorum!" diye kendimi teselli ederek avunuyorum. STD 2006'da ne adam gibi bir oyun türü, ne bol bol araç sayısı, ne de seçebileceğimiz bir parkur var. Dar bir şehirde, 2 adet araçla ve tek bir oyun modunda aylak aylak dolaşıp para kazanmak dışında yapacağımız pek bir şey yok. Ya da var, o da oyunu güzel bilgisayarımızdan arındırmak. Hâtta o da yetmez, siz bir teknisyene götürüp aletinizi dezenfekte ettirin. Ya da daha basite indirgenmiş şekilde bir format atın, kendine gelsin bilgisayarcağız. Her neyse, STD 2006'da ayrıntı konusunda hiçbir şey yok dersek biraz haksızlık etmiş oluruz. Çünkü dar da olsa sonuçta bir şehrimiz var ve bu şehirde bâzen kestirme yollara, köprülere ve etkileşim içine girdiğimiz devlet mallarına rastlayabiliyoruz. Sağa sola çarpmak veya kaldırımlardaki müşterileri ezmenin hiçbir getirisi veya götürüsü yok, kafanıza göre takılın. Zaten, oyunda birkaç müşteri dışında hiç insan olmuyor. Benim anlamadığım nokta, öyle olmasına rağmen müşterilerin kafasında bizim yeni madenî 1YTL'lere benzeyen bir para sembolünün çıkması. Yahu kardeşim mâdem kimse yok ben anlamayacak mıyım onun müşteri olduğunu? Yok arkadaş bu oyun bize aptal muamelesi yapıyor. Muhafızlar! Atın bunu çöpe!

    Bir yarış oyununda tabiî ki dikkat etmeden geçemeyeceğimiz nokta, sürüş keyfidir. Zaten baştan aşağı bir eksi olan STD 2006'da ise böyle bir şeyden bahsetmek öküz altında buzağı aramakla eş değer bir şey. Bir kere, daha sağ-sol yön tuşlarına bir kere tıkladığınız anda araç 90 derece dönüyor. Hele hele bu işi hızlı giderken yaparsanız, kamera bir anda araçla birlikte 90 derece dönüyor ve bu kez hiçbir şey göremiyorsunuz. Anlatması bile karışık! Ayrıca araçların -topu topu 2 tane var ne ikide bir "araçlar" deyip duruyorsun!- hızlı gitmesi diye bir olay da pek mümkün olmuyor. Kağnı gibi arşınlaya arşınlaya gidiyoruz yolları.. Sadece arada sırada uyumayalım diye sol CTRL tuşunu kullanarak biraz gazlayabiliyoruz, fakat onun da bir sınırı olduğundan dolayı pek uzun sürmüyor. Ha bu arada fark ettim de ben oyunun genel olarak nasıl işlediğini söylememişim, arkadaşlar oyunumuz taksiye müşteri alıp belli bir süre içinde gitmek istediği yere götürmekten ibaret. İstenilen yere gereken zaman içinde götüremezsek, parayı değil babayı alıyoruz. Araç konusuna geri dönersek.. Arkadaşlar her ne hikmetse yapımcılar üşenmemişler ve oyuna bir de hasar mekanizması eklemişler. Yalnız nedense bu hasar mekanizması sadece bizim araçlarımıza işliyor, diğer bütün araçlar karton kutu gibi uçuşuyorlar. Zaten hasar sisteminin pek iyi olduğunu da söyleyemeyiz. Araba hurda hâline geldiğinde bile bölüm sonu istatistiklerinde araca sadece %30 zarar verdiğimi görmüştüm ve kaba bir taraflarımla gülmüştüm. %95 hasarın nasıl olduğunu da merak etmedim değil ama maalesef denemeye pek zamanım olmadı. Ayrıca bir de benzin geyiğine girilmiş, uzun süreli oyunlarımızda kazandığımız parayı benzin için harcayabiliyoruz. Ufak bir ayrıntı..

    Baştan aşağı kötü olan oyunumuzun grafikleri de kendisi gibi rezil bir durumda. Yani 2006 yılı adını taşıyan bir oyunun böyle köşeli ve rezil grafiklere sahip olması bile beni çileden çıkarmaya yetiyor. Yok, ben o kadar sabırlı biri değilim; grafikler üzerinde konuşmak istemiyorum.. Müzik konusunda da sinirlenmemek elde değil zirâ oyun boyunca ana menüde duyduğumuz disko müziğini dinliyoruz. Araç sesleri de çok basit ve akılda kalmayacak derecede etkisiz hazırlanmış.. Yalnız unutmadığım bir şey, ezdiğimiz kadın müşterilerin çıkardığı "Ayy!" sesi. Cidden çok tatlı olmuş, fakat sırf bu "Ayy!" efektini duymanız için oyunu almanız gerektiğini söyleyemeyeceğim..

    1 saat içinde oynayıp yazdığım bu basit ve üzerinde durulmaması gereken gereksiz oyunu kesinlikle oynamamanızı belirtiyorum ve "Amaan haa!" çekerek kısa uyarı yazımı sonlandırıyorum..

Yiğit "yasagh" Tokgöz
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.412
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Super Taxi Driver 2006
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2008, 16:32:01 »
Paylaşim için Sağol