Gönderen Konu: Sid Meier's Railroads  (Okunma sayısı 770 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Sid Meier's Railroads
« : 10 Ağustos 2007, 21:43:02 »
Hatırlarım, daha üç dört yaşındayken tren oyuncak setim vardı. Setin içinde raylar vardı ve onları birleştirerek uçlarından bir tren yolu oluşturur, ardından trenleri üstünde ittirirdim. Küçüktüm tabii, eğlenirdim. Gerçi artık oyuncaklarla oynama isteğimizin tamamını bilgisayar ve konsol oyunlarından karşılayabiliyoruz. Bu güzel bir şey, ama eskileri de unutmamak lâzım. Viking setim vardı hâtta. Ehm.

 Yıllar önce Railroad Tycoon çıktı. Yapımın arkasında bilindik bir isim olan ve benim önderlik ettiği oyunları büyük bir hayranlıkla oynadığım Sid Meier bulunuyordu. Railroad Tycoon serîsi macerası, bir süre sonra rafa kaldırıldı. Şimdi yıl 2006 sonu, 2007’ye gireceğimiz sıralar. Sid Meier sanırım bize bir yılbaşı hediyesi vermek için Sid Meier’s Railroads ile geri dönüyor... Büyüksün baba!

 Oyunumuzun giriş videosu gerçekten çok güzel hazırlanmış. Kapıdan genç bir beyefendi giriyor, elinde kutu. Duvarlarda eski yıllardan tren resimleri, adamın karşısında bir masa, masanın üstünde yeşil bir zemin, yeşil zeminin üstünde ray parçaları ki daha birleştirilmemişler. Adam kutuyu masaya koyuyor, bir de ne görelim, üstünde “Sid Meier’s Railroads” yazıyor. Ardından arkadaş rayları birleştiriyor derken.. Artık gerisini oyunu alıp siz izleyin. Menüde önce Options’dan isminizi seçin. Bu arada oyunun Single Player kısmına girmeden önce serîyi pek bilmeyenler Tutorial’ı kesinlikle oynasınlar. Oyunun hikâye kısmına başlamadan önce, hangi ülkede oynamak istediğinizi seçiyorsunuz. Fransa, İngiltere, Amerika şu anda aklıma gelenler. Birkaç tane daha ülke mevcut. Sonra hangi zaman aralığında oynayacağımızı belirliyor, zorluğu ayarlıyor, son olarak da karşımızdaki rakip sayısını seçip oyuna başlıyoruz, süperiz! (?)

 İnsanın ilk gözüne çarpan, üç boyutlu grafikler ve istediğimiz şekilde yakınlaştırıp uzaklaştıracağımız, dilediğimizce çevirebileceğimiz kamera sistemi oluyor. Gerçi güzel kamera sistemleri artık her oyunda olmaya başladığı için bu tür şeylere yavaş yavaş alışıyoruz. Bizi ilgilendiren esas olarak üç boyutlu grafikler. Grafikler bayağı güzel, ama yazılarımda alışıldık şekilde teknik kısmı sona bırakacağım yine.

 Amacımız sizin de anlayacağınız üzere rakiplerimizi alt ederek ülkenin en gelişmiş tren yolları şirketini kurmak. Tabii bunun için bol bol peynir ekmek yememiz lâzım… Oyunun başında elimizdeki trenler daha 30-35 Mph hızı zar zor yaparken, yıllar ilerleyip teknoloji geliştikçe çok daha yüksek hızları bulacağız. Yeni trenler çıkacak ve şehirler gelişecek. Böylece elimize daha fazla para geçecek. Trenlerimizin ne taşıyacağını belirlemek ise bize bağlı. İsterseniz yolcu, isterseniz yemek, olmadı tekstil malzemesi taşıyabilirsiniz. Sonuçta hepsinden elimize geçen belirli bir miktar para var. Oyun zaten fazla zor olmadığı için para kazanmak için yırtınmıyoruz. Sadece treniniz bir ileri bir geri yapıyor… Yeni trenler piyasaya çıktıkça bunlardan haberdar ediliyorsunuz. Paranız yettiği an yenisini satın alın, böylece daha hızlı para kazanım ve ulaşım sağlayacaksınız. Bu da rakiplerinize karşı avantaj sağlamanız anlamına geliyor tabii.

 Trenlerimizi istediğimiz gibi boyama opsiyonu da oyuna eklenmiş. Dilediğimiz renkleri vagonlara vererek absürt şeyler ortaya çıkarabilir, istersek de ciddi takılabiliriz. Gönül olayı bunlar yani, istemek lâzım… Aslında çok öyle ahım şahım bir olay da değil bu. İşte, sırf yenilik getirilmek için yapılan bir şey, ama fena da olmamış.

 Oyun hakkında aslında çok da bahsedilebilecek bir şey yok. Zaten her şey belli, Tutorial mı? Tutorial. Eğlence mi? Eğlence. Single Player mı? Single Player. O yüzden çabucak oyunun bize teknik olarak neler vaad ettiği kısma geliyorum. Grafiklerdeki en büyük gelişme, dediğim gibi üçüncü boyuta geçmesi. Bu kötü müdür, iyi midir sorusunun cevabı aslında belli zaten. Haritadaki renk tonları çok güzel kullanılmış. Gözüne hoş görünüyor insanın. Tren grafikleri de bayağı bir detaylı yapılmış, özen gösterildiği belli. Sesler üzerinde de bayağı bir uğraşılmış. Müzikler eski tarzlardan kopmuş, country müziğe ağırlık verilmiş; hoş geliyor kulağa.

 Sid Meier’s Railroads, sorunsuz ve çok güzel bir oyun olmuş. Sid gene işini bilmiş, yapacağını yapmış. Eski defterleri masaya döküp yeniden karalamak gerçekten çok güzel. Seni seviyoruz Sid Amca!
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.412
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Sid Meier's Railroads
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2008, 16:35:10 »
Paylaşim için Sağol