Gönderen Konu: Serious Sam  (Okunma sayısı 451 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Serious Sam
« : 02 Ağustos 2007, 21:29:01 »
Serious Sam. Türkçe manasıyla Ciddi Sam. İsim komik gelebilir ama bu oyunun hiç şakası yok. Hem oyunun geliştirilmiş oyun motoruyla hem de Duke Nukem’i tahtından etmesiyle bu oyunun şakası olmadığını anlamışsınızdır.

Aslında beni şaşırtan olay (bu oyunla ilgili) oyunun Hırvatistan’da yapılmasıydı. Kimse Hırvatlardan böyle bir oyun beklemiyordu (ben de dahil). Bir de bu kadar güzel bir oyun motoru hazırlamış olmaları beni çok şaşırttı.

Girişte bu kadar övgüyü hak eden bir oyunun geri kalan kısmı nasıl diye merak ediyorsunuz. Merakınız yazıyı okudukça heyecana dönüşecek. Oyunu almak için sabırsızlanacaksınız.

Oyunumuzda Serious Sam adında bir askeri oynuyoruz. Sam’e ‘Serious” lakabının verilmesinin sebebi ise ortalığı yakıp yıkarken ve yaratık öldürürken çok ciddi olması. Ayrıca Sam çok güçlü bir savaşçıdır. Herşeyiyle bir efsane. Konumuz ise şöyle: 21.Yüzyılın başlarında Dünya’nın en eski medeniyetinde bir araştırma yapılır (Mısır Medeniyeti). Bu araştırmalar sonucunda bir sürü keşif ortaya çıkar. Keşifler birbirini izler ve insanoğlu başka gezegenlere ulaşır. Artık insanlar kolonileşmeyi ve başka gezegenlerde yaşamayı öğrenmiştir. Ama bu gelişmeler daha sonradan olumsuz bir hal almıştır. İnsan ırkı uzaylıların saldırısına uğramıştır. İnsanlar uzaylılarla çok çetin savaşlar vermiştir ama savaşları hep uzaylılar kazanır. İnsan ırkı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Uzaylıların saldırıları sonucunda insanlar Dünya’ya kadar çekilmiştir. Yok olacaklarını anlayan insanların aklına bir fikir gelmiştir. Time-Lock denilen eski bir aleti kullanarak geçmişe gitmek ve geleceği değiştirmek. Geçmişe giden de kahramanımız Serious Sam (Ne konu ama:)).

Oyunumuzda birbirinden mükemmel 15 bölüm bulunuyor (Dunes, Tomb of Ramses, Great Pyramid ve diğer bölümler). Oyunda 10 değişik silah mevcut (En İyileri: SBC Cannon (En sevdiğim silah,patlayıcı toplar atıyor), MK3 Grenade Launcher, XPML 21 Rocker Launcher). Bu silahlardan tabanca ve bıçak dışındaki diğer silahlar cephane istiyor. Silahlardan bahsettik yaratıklardan da bahsedelim. Oyundaki en güçlü yaratık Ugh Zan, The Vicious Warlock. Sizin 100 katınız birşey canım :). Bu yaratıkla en son bölümde karşılaşacaksınız. Oyun içinde karşılaştığınız öteki zorlu yaratıklar ise Lava Golem (Öldürdükçe küçülerek bölünüyor ve alev atıyor), Aludran Reptiloid Highlander, Bio Mechanoid. Bunların dışında 15 değişik yaratık bulunuyor.

Oyun o kadar zorlu ortamlarda geçiyor ki oyuna başladığınız andan itibaren üzerinize yaratıklar hücum ediyor. Adım attırmıyolar. O da yetmezmiş gibi bazen büyük bir alana kapatılıyorsunuz ve üzerinize yüzlerce yaratık saldırıyor (Hepsini öldürmek zevkli oluyor).

Oyunumuzda klasik FPS’nin bütün nimetleri var (Yerden silah , cephane, sağlık çantası alma gibi).

Her bölümde yeni bir şey alırsanız veya yeni bir düşmanla karşılaşırsanız size hemen mesaj geliyor ve karşılaştığınız o düşmanın veya aldığınız bir silahın bütün bilgilerini o mesajda görebiliyorsunuz. Yeni bir yaratıkla karşılaştığınızda yaratığın adını, büyüklüğünü ve nasıl öldüreceğinizi gelen mesajlar sayesinde öğreniyorsunuz (Gelen mesajlara bakmak için USE (Sağ Mouse) tuşuna basmanız lazım, ayrıca bazı düğmelere basmak için de USE tuşuna basacaksınız). Ayrıca gelen bu mesajlarda bölümü geçmek için taktikleri ve stratejileri öğrenebiliyorsunuz (İngilizce’niz varsa tabi).


Oyunu hem First Person Shooter hem de 3rd Person Shooter oynama imkanınız var. Bunun için ‘H’ tuşuna basmanız yeterli.

Oyunun mekanları o kadar geniş ki bir Half Life’ın veya bir SOF’un mekanlarını unutun. Çünkü oyunda koskoca bir çölün her tarafını gezecek imkanımız var. Bu mekanlar kapalı bir yere girdiğinizde bile çok büyük. Mekanların büyüklüğü canavarlardan kaçmanıza bayağı yardım edecek.

Oyunun atmosferi de tek kelimeyle süper. Özellikle hava şartları o kadar gerçeğe yakın ki oyundaki güneş monitörünüze çarptığında gözlerinizi kapatıyorsunuz (fazla abartmayalım ama öyle bir atmosfer işte). Oyuna giriş sahnesi de gerçekten çok güzel (yani girişteki atmosfer). Oyunun görüntülerine bakarsanız atmosferin çekiciliğini görürsünüz.

Oyunun ana menüsünden single playerı seçtiğinizde ve New Game yaptığınızda karşınıza 5 seçenek çıkıyor (Tourist, Easy, Medium, Hard ve Serious). Seçtiğiniz seçeneğe göre oyunun puanları da değişiyor. Puan durumunu da anlatayım. Oyunda topladığımız puanlar öldürdüğümüz yaratığa göre değişiyor (Büyük bir yaratık öldürürseniz daha çok puan alıyorsunuz (doğal olarak)).

Oyunda yapay zeka diye birşey yok ama ilk defa olmaması beni mutlu ediyor. Çünkü üzerinize o kadar çok yaratık saldırıyor ki bir de onlar akıllı olsa herhalde bu oyunu bitirmek hayal olurdu.

Oyunun motoru ise gerçekten çok iyi. Diğer oyunlarda üzerinize 5-6 yaratık birden saldırdığında oyunda belirgin bir yavaşlama olur. Bu oyunda ise üzerinize yüzlerce yaratık saldırsa bile oyunda tek bir yavaşlama olmuyor (Yavaşlama olmaması oyunu zevkli kılıyor). Ama oyunun motorundan yararlanılabilmesi için güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız var (En azından 16 MB 3D Kartınız olması lazım, Open GL desteklediğini söyleyeyim, güncellenmiş bir ekran kartına ihtiyacınız olacak).RAM’inizin de 128MB olmasında fayda var (Oyunun takılmaması için).

Grafikler ise eski Mısır Medeniyeti’ni çok güzel bir şekilde yansıtıyor. Duvarlardaki Mısır Medeniyeti’ne ait resimler, eski Mısır yapıları (piramitler,mezarlar ve diğerleri).

Sesler ise çok dolgun ve güzel. Özellikle arka planda çalan müzikler güzel.Sakin sakin dolaşırken sade bir müzik çalıyor ama üzerinize yaratıklar saldırmaya başladığında müzik hemen hareketleniyor ve sizi gaza getiriyor. Siz de yaratıkları parçalıyorsunuz.

Serious Sam, alınması ve oynanması gereken nadir oyunlardan biri. Geliştirilmiş oyun motorunu mutlaka görmeniz lazım. Bir de bu oyunun Duke Nukem’i tahtından ettiğini tekrar belirtmek istiyorum (Belki Duke yeni oyunuyla kaybettiği tahtını geri alır). Duke Nukem serisini seviyorsanız bu oyuna da bayılacaksınız. Bu oyunu almayı düşünmeyen veya alıp da beğenmeyen varsa bir sorum olacak “Are You Serious?” Başka yazılarda görüşmek üzere...
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive