Gönderen Konu: Rainbow Six: Lockdown  (Okunma sayısı 916 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Rainbow Six: Lockdown
« : 10 Ağustos 2007, 21:28:14 »
Counter Strike, günümüzün ve geçmişimizin orta düzey gençlerinin internet kahvelerine gitmelerindeki en büyük sebeptir. Grafik ve kalite olarak pek bir şey vermese de, eğlendiricilik bakımından, özellikle de arkadaş arasında oynandığında oyunculara üst düzey eğlence sağlar ve mutluluk hormonlarını çalıştırır. Counter Strike oynamak için ne zekâya, ne mantığa ne de düşünceye lüzum vardır, hareket eden varlıkları vurabilme yeteneğine sahip olmak yeterlidir. Belki de Counter Strike'ın çok fazla oynanmasının sebebi budur, düşünmeden eğlendirebilme potansiyeli! Hayatı sorgulamak gibi olmasın ama, zaten bu hayat düşünmeyenlerin yeri değil midir, Mehmet Ali Erbil'in "Ya Şundadır Ya Bunda" isimli güzide (!) programı başta olmak üzere birçok program bunu kanıtlamıyor mudur? O zaman dünyayı sahiplerine, düşünmeyenlerin eline verelim. Tıpkı Tom Clancy liderliğindeki Ubisoft ekibinin yaptığı gibi yapalım ve taktiksel vuruş oyunlarımızın "taktiksel" kısımlarını ortadan kaldıralım...

   Biliyorsunuz, vuruş oyunlarının temel amacı karşımıza çıkanı bir şekilde ortadan kaldırmaktır. Piyasada şu sıralar tek tük olan, doğru düzgün yapılan ise sadece bir tane olan (SWAT) "taktiksel" vuruş oyunlarında ise normal vuruş oyunlarından farklı olarak harekete geçmeden önce plân kurulur, taktikler yapılır ve takım arkadaşlarına bazı emirler verilir. Hayvan gibi dalmak yerine kibarca, çaktırmadan halledilir işler yani. Tom Clancy ve ekibinin hazırladığı Rainbow Six serîsi de, son çıkan ve şu anda incelemekte olduğumuz Lockdown oyununa kadar bahsettiğimiz taktiksel vuruş türüne dahildi. Ancak, Lockdown itibariyle Rainbow Six de taktiksel, kafa çalıştırıcı olma özelliğini yitirmiş durumda. Artık klasik vuruş oyunlarından pek bir farkı yok, "önüne gelene bin tekme" atmak isteyenler için birebir olmuş durumda...

   Aslında Sinsi bakışlar...Rainbow Six: Lockdown'ın başka anlatılmaya değer hiçbir yanı yok, Ubisoft yine yapacKarizmatik tip, boş zekâ!ağını yaptı ve Rainbow'u da ölmüş bir efsaneye çevirmek üzere elinden geleni ardına koymadı. Lockdown, yıllardır anlattığımız klasik vuruş stilinde yapılmış, ekstra hiçbir yeniliği ve rengi bulunmayan basit bir oyun. Barındırdığı tüm alışılagelmiş özellikleri iyi hazırlanmış olsaydı böyle yermezdik fakat Lockdown'ın klasik özellikleri de piyasadaki rakiplerine ve hâtta önceki oyunlarına göre daha vasat yapılmış. Hani, silahı tutarken, adam vururken insan içinde sadist bir duygu hisseder, pis bir tebessüm gösterir ya, Lockdown'da bunu yapamıyoruz. Öncelikle yapay zekâ, düşman öldürmenin tüm keyfini yok etmiş bulunuyor. Çünkü düşmanlar kesinlikle ve kesinlikle gerizekâlı. Adamların karşısına geçip dikildiğimizde, öldürülmemiz bayağı bir zaman alabiliyor. Sırf onlar değil, bizim ekip arkadaşlarımız da zekâsız insanlar olarak hazırlanmış, ayaklarının diplerine bomba bırakabiliyorlar, verdiğiniz küçük emirleri bile yerine getiremiyorlar, ve daha bir sürü aptallık... Kapalı bir kapıyı gösterip kapıyı açmalarını ve etrafı kolaçan etmelerini söylediğimizde, kapının sağına ve soluna diziliyorlar, öylece bekliyorlar. Kapıyı açıp dışarı çıkmak yine bize düşüyor. Öyle ki, onlarsız daha iyi mücadele edebiliyorsunuz. Size önerim, bölüm başında hepsini öldürün ve yolunuza öyle devam edin. Hiç olmazsa sabrınızı taşırmazlar.

   Hani dedim ya, adam vururken veya silah tutarken kendinizi sadist, güçlü hissedemiyorsunuz diye, bunun bir başka nedeni de insanların plastiktenmiş gibi yapılmaları. Bir iki sahte vuruşta, herifler sanki yere atlarlarmış gibi ölüyorlar. Ne bir kan, ne de bir feryat oluyor ortada. Yerde yatan cesetlere yaklaştığınızda da gerçekçilikten hiç iz göremiyoruz, üzerlerine ateş ettiğimizde de hiçbir kıpırtı olmuyor. Eh, gel de oyundan keyif al. Sadece ateş etmek keyifli olmuş diyebilirim, sırf bunun için de bir oyun oynanmaz.

   Lockdown'ın zevkli olabilecek tek bölümü, ağ üzerinden çok oyunculu oyun bölümü. Zaten Counter-Strike da çok oyunculu oyun bölümü ile zevkli hâle gelen, tek kişi oynandığında "bayan" bir oyundu, onun tıpkısının aynısı niteliğinde olan Rainbow Six: Lockdown için de aynı durum söz konusu. Arkadaşlarınızla birlikte oynayacaksanız Lockdown size keyifli dakikalar yaşatabilir fakat tek kişilik, ilerlemeli bölümleri daha ilk bölümlerde içinizde oyunu silme isteği uyandıracaktır. Tasvip etmiyorum zaten, bunca güzel oyun içerisinde gidip de Lockdown ile uğraşmak mazoşistliktir.

   Neyse ki, Lockdown grafiksel açıdan oynanış kadar kötü tasarlanmamış. Düşman karakterler dışında herkes ve çevre gayet güzel hazırlanmış, özellikle de kurşun izleri. Dilerseniz oyundan canınız sıkıldığında uygun bir duvar bulup oraya ressamlık becerilerinizi işleyebilirsiniz, hâtta kız ismi yazıp kalp resmi çizin, içinden bir de ok geçirin öbür tarafına da kendi isminizi yazın, sonra oyunlardan hoşlanan her tür kızı tavlayın. Oyunun artı yönlerinden biri de kız tavlamaya yaramasıymış demek ki. Ancak dikkat edin, kızcağız kibar, pembe rengi seven tiplerden biriyse bir daha yüzünüze bakmak istemeyebilir.

   Oyun, müzikler konusunda ise aynı oynanışta olduğu gibi sınıfta kalıyor. Zaten oyunda fazla müzik duymak mümkün değil, sadece menülerde dolaşırken duyuluyor, o da monoton bir tekno. Tekno müziği sevenlerin bile pek benimsemeyeceği bir müzik olmuş, dolayısıyla müzikler de Lockdown'ı düşüren bir başka öğe oluyor. Ses efektleri ise silah efektleri dışında yine vasat hazırlanmış. Belki, ekip arkadaşlarımızın seslendirmeleri de vasatı aşar nitelikte fakat diğer her bir şey hoşa gitmeyecek derecede basit yapılmış.

   En nihayetinde, Rainbow Six: Lockdown sadece Rainbow delilerinin oynaması ve artık oynamaması gerektiğini görmesi gereken bir oyun olmuş. Ubisoft şu sıralar Rainbow Six: Vegas'ın üzerinde çalışıyor ve o oyun R6 serîsinin son şansı olacak. Ya iyi bir oyun yaparlar, ya da bir efsane ölür...

Yiğit "yasagh" Tokgöz
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Rainbow Six: Lockdown
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2008, 16:37:50 »
Paylaşim için Sağol