Gönderen Konu: Rainbow Six: Covert Operations Essentials  (Okunma sayısı 509 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Rainbow Six: Covert Operations Essentials
« : 02 Ağustos 2007, 21:21:05 »
Hiç Half-Life’ın, Midtown Madness’ın, The Sims’in, NFS serilerinin ve Microsoft oyunlarının neden bu kadar çok satıldığını, beğenildiğini ve çıkar çıkmaz hit olduğunu merak ettiniz mi?

Internet’teki bir sitede yapılan ankette kullanıcılar bu oyunlardaki sanal gerçekliğin çok iyi olduğunu ifade ediyorlar. Aynı zamanda oyundaki şeyleri gerçek hayatta yapmak istediklerini ama çeşitli nedenler ve toplumsal kurallar gibi sorunlardan dolayı bunları yapamadıklarını söylüyorlar. Bence bu çok doğru. Bir oyunun ilgi görebilmesi için konusunun heyecanlı, merak uyandırıcı ve insanların günlük hayatta yapamayacağı bir şeyler olması gerekir. Mesela bir nükleer üssü patlatmak, 1 saatte görkemli bir şehir ya da imparatorluk kurmak ya da tanrı olmak gibi. Neyse bu kadar geyikten sonra oyuna geçelim.


RAINBOW FIRTINASI MI ESİNTİSİ Mİ?

(Öncelikle Covert Operations’un Rogue Spear ya da herhangi bir R6 versiyonunu gerektirmediğini söylemeliyim)

Rainbow Six’i çoğu oyunsever tanır bundan 2 sene önce çıkmıştı. Bundan önce bu tür oyunlar FPS olarak bilinirdi ama R6’nın çıkışıyla birlikte yeni bir oyun türü doğdu. R6 asla bir FPS oyunu değildir. FPS oyunlarında tek bir kişi elindeki silahla sürekli birilerine ateş eder ama R6’da bir takımınız ve ateş etmekten başka yapacak işleriniz var.

İki yıl önce Rainbow Six’in çıktığını söylemiştik. R6 teknik ve içerik olarak kusursuzdu ve kısa zamanda hit olmuştu. Daha sonra ayrı bir oyun olan “Rogue Spear” çıktı. Bu da gelişmişti ve aynı ilgiyle karşılandı. Uzun bir aradan sonra Rogue Spear için ek görev paketi olan “Urban Operations” piyasaya sürüldü. Oyunun içinde pek çok ilginç bölüm vardı ama teknik olarak öneli bir gelişme yoktu. İncelediğimiz oyun ise Rogue Spear için ikinci ek görev paketi olma özelliğini taşıyor. Bakalım yeni olan neler var.

Covert operations 2 CD olarak geliyor. Korkmanıza gerek yok, oyun tüm kurulumu ve dosyalarıyla birlikte 1 CD peki ama ikinci CD’de ne var? Counter-Strike mı yoksa oyun demoları mı?

Tabii ki hayır. Esasında bu CD’yi bir eğitim paketi olarak düşünebilirsiniz. Pakette genel olarak terörizm hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş. Belli başlı terörist grupları, bunların eylemleri, barındıkları ülkeler, kullandıkları yöntemler ve terörizmle mücadele gibi konular bunlar. CD’nin çoğu bu konular hakkında konuşmalar, yazılar, videolar, hareketli resimler ve animasyonlardan oluşmakta. Geri kalan alanı ise temel hareketlerden şiddetli çatışmalara kadar her şeyi öğrenebileceğiniz alıştırma bölümleri işgal etmekte. Oyun gerçekten zor ve ne kadar uzman olursanız olun buralarda pratik yapmanız iyi olabilir.

Oyun 3 ana görevi barındırıyor; ilki ormanda diğeri, Antarktika da, sonuncusu ise Orta Amerika’da bir nükleer üste geçiyor. Tabii bu görevlerin altında her biri için 9 yan bölüm bulunuyor. Kısaca oyun toplam 27 bölümden oluşmakta. Daha önce herhangi bir R6 oyunu oynadıysanız buna da yabancılık çekmeyeceksiniz.

Artık Single Player’a tıklayarak oyuna başlayabiliriz. Göreve başlamadan önceki brifingde değişik kişilerden önemli bilgiler veriliyor. Bunları mutlaka dinleyin, kullanacağınız adamınızı seçin daha sonra karşınıza operasyon planı gelecektir burayı da iyice inceleyin. Artık oyuna başlamaya hazırsınız. Oyunda ilgimi çeken şeylerden birisi silah ve mühimmat sayısındaki artış oldu. Oyunda tüfeklerden M4, M16, Steyr Aug, MP5 serileri; ekipmanlardan el bombası, flashbang, elektronik kitler gibi pek çok güncel silahı ve aygıtı kullanabiliyorsunuz.


Oyundaki yeniliklerden birisi de eklenen “Custom Game” seçeneği bu seçeneği kullanarak oyun tipini, zorluk seviyesini ve haritayı kendiniz belirleyip yeni bölümler oluşturabilirsiniz.

Covert Operations da işinizi kolaylaştıran bir çok yeni özellik var. Takımınızla olan iletişim geliştirilmiş artık daha çok komut var ve kullanmak çok kolay. Ayrıca geliştirilen yeni nişan alma sistemi sayesinde çok uzaktaki bir düşmanı bile hayati organlarından rahatça vurarak saf dışı bırakabiliyorsunuz. Bir diğer önemli nokta ise rehineler. Hemen her bölümde kurtaracağınız rehineler bulunuyor ve bunlar tek kurşunla ölen türden. Oyunda siz de ölebilirsiniz ancak diğer 6 kişiden birini kendiniz gibi tekrar yönetebilirsiniz. Ama rehinelerden birinin dahi ölmesi durumunda görevi kaybedersiniz. Bütün bu anlattıklarımdan sonra size ilk görevin ilk bölümünü özetlemek istiyorum.

Bir yolcu uçağı teknik bir arızadan dolayı Kuzey Bolivya bölgesindeki Amazon ormanlarına zorunlu iniş yapmıştır. Yerel terör örgütü EGTK militanları ise uçağı bulup sağ kalan insanları rehin almıştır. İyi bir operasyon için yeterli askeri gücü olmayan Bolivya Hükümeti, Amerikan Ordusundan yardım istemiştir. Amerikan savunma bakanlığı bu isteğe karşılık bölgeye teröristleri etkisiz hale getirmek ve rehineleri kurtarmak için bir Rainbow ekibi yollamıştır. İşte göreviniz de bu. Görevler gerçekten büyük ve heyecan verici.

Sonuç olarak Covert Operations içerik olarak bekleneni fazlasıyla karşılayabiliyor. Bakalım oyun teknik açıdan ne düzeyde...

İlk olarak grafiklerden başlayalım; Üzülerek söylemeliyim ki birkaç hatanın düzeltilmesi dışında grafiklerde önemli bir değişiklik yok. Özellikle ilk bölümdeki orman efektleri, bitkiler 2 boyutlu ve yapmacık kalmış bu canınızı sıkabilir. Bunun dışında menü ve ara grafik düzenlemeleri çok başarılı.

Sesler her yönüyle çok iyi. İlk bölümde orman görsel olarak sizi tatmin etmiyor belki ama hayvanların, bitkilerin sesleri ve diğer yan ses efektleri işitsel olarak sizi heyecanlandırıyor. Silah efektleri ve ara sesler mükemmel, kısaca bundan daha iyisi yapılamazdı.

Bir de oynanabilirliğe bakalım. Oyun gerçekten zor. Tek kurşunla hayatını kaybedecek olan rehineler ve büyük haritalar nedeniyle sıkılabilirsiniz. Bunun dışında oyunu severseniz oyunda sizi sever...:)

Hazır yeri gelmişken bir de oyunun multiplayer özelliklerinden bahsedelim. Oyunu Internet’ten ya da yerel ağınız üzerinden çok büyük haritalarla oynayabiliyorsunuz. Ayrıca yapımcı şirket MSN Gaming Zone ve MPLAYER gibi dünyaca ünlü online oyun şirketleriyle anlaşmalı olduğundan dolu server, lag gibi probleminiz olmayacaktır.

Oyun bir anti-terör timinin operasyonlarını tüm aksiyonuyla ayağınıza getiriyor. Grafikler özellikle orman senaryosunda daha iyi olsaydı, oyun tam bir klasikti. Bunun dışında ilginç ve büyük haritaları, getirdiği pek çok yenilik ile Rainbow Six serilerini seven ve bu türden hoşlananların kesinlikle oynaması gereken bir oyun Covert Operations.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive