Gönderen Konu: Quake III Arena  (Okunma sayısı 425 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Quake III Arena
« : 02 Ağustos 2007, 21:17:02 »
Herhalde Quake ismini duymayanınız yoktur. Benim ilk gördüğüm 3D first person shooter Quake'dir. (2.5 boyutluları saymıyorum, Duke,Wolf3D). Zamanına göre inanılmaz grafikleri olan ve adını günümüze kadar yaşatmış bu oyunun 3. versiyonunu incelemek için karşınızdayım.

     Bizim ID Software'de çalışan sevgili amcalarımız, Quake 2'nin yakaladığı Multiplayer başarısını görmüşler ve yeni yapacakları oyunu sadece multiplayer üzerinde yapmışlar. Tabi botları da unutmamışlar.

    Peki neler değişik?

     Öncelikle grafik konusunda epeyi bir ilerleme var(doğal olarak). Haritalarda bariz bir gelişme var. (Mimarlar yapmış). Yeni silahlar eklenmiş, bazıları değiştirilmiş. Botlar konulmuş.

     Oyunda sadece DM seçeneği bulunuyor (Dikkat! Add-on'lar çıktı. Dosyalar bölümümüzde linkler var. Değişik modlar eklemek mümkün) ve Multiplayer oynayamayanlar için botlar da koymuşlar ama fasülyeden olmuş. Kendileri biraz salaklar da. (Nasıl yani diyen UT-Q3A karşılaştırması yazımı okusun)

     Eğer daha önce bu tür bir oyun oynamadıysanız açıklayayım; Bu oyunda diğer oyunlardaki gibi bir konu yok. Araştırıp, uğraşıp bölüm de geçmiyorsunuz. Tek yaptığınız şey ateş etmek. Yerde silahlar buluyorsunuz, ve diğer rakiplerinize ateş ediyorsunuz. Bu rakipler ya başka bilgisayarlarda oynayan insanlar oluyor ya da bilgisayarın kontrol ettiği BOT denilen program parçaları oluyor (Salak olanlarına script parçaları deniyor.) Oyunda bir sürü tip seçmek mümkün. Bunlar, ayaklı bir gözden kaykaylı dallamaya kadar uzanıyor. Yine add-onlarla yeni tipler ekleniyor. Dosyalar bölümümüzde var. Birde filmler eklemişler. Gerçekten güzel olmuş.

     Bu tür oyunların çoğunda olduğu gibi bu oyunda da add on lar çok önemli add onlarla bu oyuna çok değişik özellikler katılabiliyor. Mesela bir MOD'da sadece railgun'ınız var ve herkes kendine ayrılmış küçük bir mekanda başlıyor. Uzaktaki adamı vurmaya çalışıyor vs vs (Bakınız Half-Life Modlarından birisi Counter Strike)

     Bu arada bir soruna açıklık getirmek istiyorum. Oyunu alan kullanıcıların (kopyasını) büyük çoğunluğu cd key probleminden şikayetçi. Arkadaşlar, bu cd key denen olay kopyalamayı önlemek için yapılmış. Öyle ki; elinde kopya cd olan elemanlar internet üzerinden oynayamıyorlar. Ama hiçbir şey imkansız değildir diyen sevgili crackerlar bir güzel crackler hazılamışlar. Ve Türkiye’de bir yer de bu crack'i yüklemiş. Siz oraya gidip oynayabiliyorsunuz. Adresi: quake3.anet.net.tr


Oyunu oynarken nasıl olduğunu anlamadığınız, ama size "İşte bu Quake" dedirten bir duygu var. Ne yazık ki, her ne kadar "İşte bu quake" deseniz de oyun bir müddet oynadıktan sonra bayıyor. Çünkü oyunda sadece atla, zıpla "Aaa adam gördüm. Roketi yedi beynine. Ayak ucuna atsana oğlum" gibi muhabbetler tekrar ediyor. Ama stres atmak için bire bir...

     Internet kafede çalışan ve bir oyunda beynime veren bir arkadaşın Q3 ile ilgili söylediği sözler” Q3 çok güzel bir oyun. Ama burası için iyi, çünkü buraya gelen elemanlar bir müddet oynuyorlar ve gidiyorlar. Ben her gün oynuyorum. Artık oynayasım gelmiyor.”

     Oyun hakkında bir sürü görüş mevcut. Bazı insanlar gerizekalı bir oyun olduğunu,hiçbir yenilik getirmediğini söylerken bazıları da gayet güzel olduğunu, Q2'nin yerini alabileceğini düşünüyor.

     Şimdilik bu kadar, herkesin evinde bulunması gereken bir oyun. Her ne kadar oynamasanızda adından kazanıyor. Eğer bu tür oyunları seviyorsanız Unreal Tournament'i de seveceksiniz. İyi ve bol oyunlu günler...
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive