Gönderen Konu: Overlord  (Okunma sayısı 1068 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Overlord
« : 10 Ağustos 2007, 21:07:00 »
 "İyilikten bıktınız mı? Oyunlarda Polyanna'cılık oynamak size sıkıcı mı geliyor? Yeni bir soluk mu arıyorsunuz? Tanrınız onun için savaştığınız onca ucubeden sonra size sırt mı çevirdi? Yalnız ve öfkeli mi hissediyorsunuz? Size hizmet eden insanların karşınızda diz çökmesi hoşunuza mı gidiyor? Aynaya baktığınızda göz altlarınızın karardığını mı farkettiniz? Peki artık bu olanları değiştirmek mi istiyorsunuz? Öyleyse doğru yerdesiniz. Bu arada artık ne kuyrukta beklemek zorundasınız ne de faturalarınızı ödemek. Ayrıca tüm insanlara korku salarak barış içerisinde yaşabilirsiniz. Bin yıllık bir kulenin kral dairesi emrinizde. Ve en önemlisi, sizler için canlarını fedâ etmeye hazır yüzlerce çirkin, güçlü ve beyinsiz savaşçınız var. Daha ne istiyorsunuz?

Yukarıdaki paragrafa ait dünya üzerinde tek bir oyun olduğunu siz de benim kadar iyi bilmektesiniz. Kötülük, artık hiç olmadıgı kadar iyi (kötü). Kaynağı ise yıllar yılı değişmeyen, bayan "kötülük" kavramına yepyeni bir soluk getiren Codemasters. Yaz aylarında karşımızda bin bir pişkinlik ile çıkarılan Overlord, sizi, şu ana kadar hiçbir oyunda yaşayamadığınız bir deneyim ve eğlencenin içine atacak. Sanırım daha fazla direnmezsek iyi olur, çünkü yaklaşık 15-20 Goblin odamı dağıtmakla uğraşıyor.
Oyunumuz elbette şu ana kadar bir hayli ilginç. Konusu ise neden bu derece kötülük yapmamız gerektiğini bize net bir şekilde açıklıyor. Öyle ki, çok uzun yıllar önce insan ırkına korku salan ve karanlık güçler ile dünyayı ele geçirmek isteyen bir Lord gününü gün ederken, bizim, şu ana kadar bin bir çeşidine şâhit olduğumuz iyi kahramanlar tarafından durdurulur ve nihayetinde, Lord, ölür. Aradan geçen onca zamandan sonra, bir gün, karanlık kule kulak tırmalıyıcı sesler ile sessizliğini bozar. Lord'un mezarına doğru yaklaşan sesler kısa zaman sonra kendisini açığa verir. Evet, Goblinler dünyanın uzun yıllardır geçirdiği bu mutlu dolu anlardan sıkılmıştır ve buna bir son vermeye kararlılardır. Durum böyle olunca Lord'un uyanışı çok gecikmez ve olan olur: Sadık Goblinleri tarafindan zırh ile donatılan Lord, bir kez daha dünyaya hükmetmeye hazırdır.

EVIL, EVIL, EVIL!..
Overlord'da, konusitibâri ile, yapmamız gereken birçok şey olduğu açık bir biçimde ortada. "Nereden başlasak, nasıl yapsak?.." derken bitirmemiz gereken bir trainer bölümü olduğunu görüyoruz, o anda. Burada genel kontrol tuşlarını öğreniyoruz. Oyundaki sâdık yardımcılarınız Goblinler ile maceradan mecaraya koşacağımız için, onlar oyunun en büyük etkenlerinden biri. Oyunumuz bir RYO (Rol Yapma Oyunu - RPG) olmakla beraber yer yer stratejiye de dönüşebiliyor. Savaş sahnelerinde Goblin ordunuzu renklerine göre dörde ayırıp farklı şekilde hareket etmelerini sağlıyabiliyoruz. Açıkçası, bu Goblinler güçlü oldukları kadar komikler de. Savaş esnasında bile bin bir şaklabanlık ile güldürücü olabiliyorlar. Bilmeyenler için not geçelim: Overlord, olabildiğince komik sahnelerle dolu bir oyun. Kötülük yaparken bile çok eğleneceğiniz sahneler oluyor. Sebebi ise, dediğim gibi, Goblinler. Oyunda dört farklı sınıfta toplanmış durumdalar. Ve tüm türler oyun boyunca buldukları kılıç, zırh, başlık ve daha birçok şeyi kullanma yetkisine sahip. Yani, ilerledikçe güçlenebiliyorlar. Hâl böyle olunca, düşmanınıza karşı kat kat güçleniyorsunuz. Her Goblin türünün kendilerine has özellikleri var:

Brown (Kahverengi) Goblin: Oyunda açık olan ilk tür. Bu Goblinler sadece savaşma yeteneklerini kullanarak kılıç, kalkan, sopa vs. araçlar ile güçlenirken toplu saldırılarda çok etkililer.
Red (Kırmızı) Goblin: Oyunda karşınıza çıkacak diğer bir tür olan Red Goblin, ateş yetenekleri ile volkanik topraklarda yürüyebilir, alevler içerisindeki yollardan geçebilir ve güçlü alev topları fırlatabilirler. Toplu saldırılarda uzaktan çok işe yarıyorlar.

Blue (Mavi) Goblin: Blue Goblinler suda durma yetenekleri ile su yüzeyindeki yaratıkları öldürebilir ve harabeleri itip size yol açabilirler. Toplu saldırılarda da oldukça etkililer.
Green (Yeşil) Goblin: Green Goblinler doğa yetenekleri ile işinize çok yarayacaklar. Oldukça güçlü olan Green Goblinler, Boss bölümlerinde oldukça etkili olabilirler.

KÖTÜLÜK... NE KADAR KÖTÜ OLABİLİR Kİ?
Goblinlerin türleri bu şekilde olmakla beraber toplu saldırı yapma özelliklerine sahipler. Örneğin 20 yaratık hakkına sahipseniz, her türden beşer Goblin alarak hem renkli hemde güçlü bir ordu yaratabilirsiniz. Goblinler, oyun boyu karşınıza çıkacak renkli çukurlar (bir nevî kuyu) sayesinde yanınızda yer buluyorlar. Düşmanlardan alacağınız dört renk güçleri ile kuyulardaki Goblin sayısı artıyor böylece yalnız kalma ihtimaliniz ortadan kalkıyor. Oyunda savaştan başka yapılacak şeyler de var; örnegin kuleniz: Kuleniz yeniden restore etmeniz için ileriki bölümlerde karşınıza çıkacak Rose adlı bir kız ve bolca paraya ihtiyacınız var. Böylece yeni eşyalar satın alarak kulenizi eski görünümüne kavuşturabilir ve hatırı sayılır bir biçimde egonuzu yükseltebilirsiniz. Macera boyunca istediğiniz bölgelere gidebilmeniz için yürüme zahmeti ortadan kaldırılmış ve boyutlar yardımınıza yetişmiş durumda. Şatonuzdaki ana boyut ile tüm yol boyunca açtığınız yerlere geçiş yapma imkanınız var. Aynı şekilde, krallığınıza ait bir parça bulduğunuz zaman onu adamlarınıza taşıttırarak bu boyutlara bırakmalarını isteyip parçayı himayeniz altına alma şansınız da var. Goblinler, tüm oyun boyunca aktifler ve sözünüzden dışarı da çıkmıyorlar. Fakat bazı noktalarda kontrol sistemi sizi çıldırtabilir, çünkü goblinler bile ne yaptıklarını şasırıyorlar. Farenizin sol tuşu saldırı emri verebilirken, sağ tuş ile de adamlarınızı geri çağırma imkanınız var. Tüm türleri bir arada savaştırmak isterseniz de farenizin ortasındaki tuşa basmanız yeterli.

Oyunda kötülük yapıyoruz ve bu şekilde insanların saygı ve köleliklerini kazanıyoruz. Elbette bu iyi bir şey. Fakat onlardan o kadar çok görev alıyoruz ki, bu bir noktadan sonra krize girmenize yol açıyor. Öyle ki, kölelerin istekleri ardı ardına bitmeden uzayıp gidiyor. Madem ki Lord'sunuz, yapmak zorundasınız. Oyunda güçlü vuruşlar yapmamıza rağmen "sağlık barı" herşeyi tersine çeviriyor. Çünkü, ne kadar güçlü hamleler yaparsanız yapın, hakkınız o kadar hızlı düsüyor ki, iş yine Goblin'lere kalıyor. Bu yüzden dikkatli hareket etmelisiniz. Adamlarınız farenizin sağ ve sol tuşuna eş zamanlı bastığınız taktirde yağmalama özelliklerini kullanarak etrafı dağıtıyorlar. Bu anlarda buldukları ganimet, iksir vs. ile size getirmeyi de ihmal etmiyorlar tabii. E tuşu ile kullanabildiğiniz mana gücünüz oyundaki en büyük avantajlarınızdan biri. Fakat o da sağlık gibi hemen bittiği için oyun boyunca kırmızı ve mavi iksirlere mecbursunuz. Overlord'da hoşunuza gidecek bir diğer avantaj ise "Kan Kuyulari". Bu kuyular sağlığınızı yükseltmekle görevli, elbette içine birkaç Goblin firlattığınız taktirde. Goblinlerinizi yanınıza aldığınız gibi kuyularına tekrar fırlatabilirsiniz; böylece sonradan kullanma şansına sahip oluyorsunuz. Ama pek bir şeyi değiştirdiği söylenemez doğrusu.

Overlord, bu eglenceli oynanabilirliği ile sınırlı değil elbette. Görsel anlamda da geride kalmayan bir gücü var Overlord'un; çevre detayları oldukça soft ve ilgi çekici cinsten. Her ne kadar Lord'un koşuşları biraz sekmelere uğrasa da her şey en ince detayına kadar özenle hazırlanmış şekilde duruyor. Ayrıca Goblin'lerin fizikleri oldukça çılgın tasarlanmış diyebilirim. Sistem gereksinimi konusunda da pek bir sıkıntı çektirmiyor Overord.
Kötülüğün de o kadar çok kötü olmadığı düşüncesindeyseniz, artık oyunlarda Polyanna'cılıktan da oynamaktan sıkıldıysanız, Overlord tam size göre bir oyun. Eğlenceyi en üst düzeye çıkaran oyun, sizleri Trajikomik öyküsü ve kolay oynanabilirliği ile PC başına kilitleyecek. RYO severlerin kaçırmaması gereken bir yapıt.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.426
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Overlord
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2008, 16:37:38 »
Paylaşim için Sağol