Gönderen Konu: Grand Theft Auto 4  (Okunma sayısı 999 defa)

Çevrimdışı FabregaS

  • Osc Yönetici
  • 2. SINIF UYE
  • ******
  • İleti: 8.108
  • Puan 2519
  • Cinsiyet: Bay
  • PES 10 VS FİFA 10
    • Profili Görüntüle
Grand Theft Auto 4
« : 27 Ekim 2008, 22:53:35 »
“Yaşam karmaşık bir şey. Şimdiye kadar bir çok insan öldürdüm, insan kaçırdım, insanları sattım. Muhtemelen burada her şey daha farklı olacak.” Uzun bir bekleyişin ardından oyun bu muhteşem sözlerle başlıyor.Bizlerde sosyal yaşamımıza mendil sallayarak ekranlarımızın başına çivilendik, konsollarımızın yanına kamp kurduk.Kutudan çıkardığım Gta 4 oyununa uzun uzun baktıktan sonra konsola taktım. Çalan müzikle birlikte heyecandan ellerim titredi ve gözlerimi kırpmadan ekrana öylece bakakaldım.Evet Gta serisi devam ediyordu ve bizler bu oyunu çok özledik.

Hikaye
Grand Theft Auto 4’ün baş kahramanı olan Niko Bellic, geçmişi karanlık ve şüphelerle dolu bir doğu Avrupa göçmenidir. Niko –kirli sakallı, otuzlarının ortasında ve ucuz spor bi takım elbiseli- geçmişinden kurtulmak ve “Amerikan Rüyası”nı gerçekleştirmek amacıyla Liberty şehrine taşınır. Bu taşınmaya kuzeni olan Roman tarafından ikna edilir ve –iki kadın, 4 tane muazzam tekne ve on beş tane arabaya sahip olma vaad edilir ve bu da Niko’ya gayet çekici gelir. Buna inanarak Niko bir tekneye atlar ve daha iyi bi hayat için Amerika’ya gider. Fakat daha sonra ortaya çıkacak olan gerçekler vardır.Roman’ın kendi hatalarını kapatmak için söylediği bi yalandan ibaret olduğudur. Gerçek olan ise Roman’ın iflas etmek üzere olan bir taksi şirketiyle uğraştığı dağ kadar borcu olduğu ve kellesi üzerine Liberty şehrinin yeraltı dünyasından bazı insanlar tarafından ödül konduğudur. Senaryo oyun içinde bazı kesin karakterleri öldürme veya hayatını bağışlama olasılığı tanyor. Bunların oyunun ilerleyen bölümlerinde önemli rolleri olabileceğini veya bir görevde karşınıza Uzi’yle çıkabileceğini unutmayın.


Sosyal Hayat
GTA: San Andreas 3 farklı şehirle oldukça geniş ve keşfetmeye müsait bir alana sahipti. . GTA IV’ün üzerinde durduğu nokta alandan çok içindeki insan popülasyonu üzerine. Eğer San Andreasın fiziksel bir keşif merkezi olduğu söylenebilirse GTA IV’ün de sosyal bir keşif merkezi olduğu söylenebilir. Buluştuğun insanlarla arkadaşlık edebilir ve müttefik olmasını sağlayabiliyoruz. Arkadaş edinmek göründüğü kadar kolay değil tabi ki.. GTA IV’te buluşma noktaları değişse de genel buluşma olayı GTA: San Andreas’a çok benziyor. Bir arkadaş edindikten sonra Niko cep telefonunu kullanarak arkadaşlarını bir şeyler yapmak için davet edebiliyor. . Niko’nun her buluşması tabi ki buluştuğu kişiye göre farklılıklar gösteriyor yani herkesi aynı restoranta götüremezsiniz. Mesela hemşire Carmen veya Dwayne striptiz klüplerine gitmekten hoşlanır, Irısh McReary ailesinini üyeleri ise barlardan hoşlanır ve avukat Kiki yerel comedi klüplerine gitmekten keyif alır. Arkadaşlarını nereye götürdüğünün yanında Niko’nun kıyafetleri ve arabası da tabi ki arkadaşlarının onun hakkındaki görüşlerini etkiler. Mesela belli bir tarzı olan kıyafetler sürekli giydiği aynı kıyafetten çok daha iyi bir ilgi görecektir ve tabi ki çalınmış bir araba yerine kendisine ait olan bir araba her zaman sahip olduğu şöhrete ekstra şöhret katacaktır. Eğer tüm bunlar size yeterince karmaşık gelmediyse şunu da söylemeliyim ki oldukça iyi bonus kazanmanızı sağlayan bir buluşma eğer ikinci buluşmayı da aynı yerde yaparsanız daha az veya hiç bonus sağlamayacaktır. Bu da yeni mekanlar tanımaya itiyor tabi ki. Ve şunu farkettim ki popülaritesi biraz daha düşük ama çok kaliteli ve bol bonus kazandırabilecek mekanlar bulmak mümkün. Arkadaş edinmenin faydaları neler? Pek çok arkadaşınız bonus görevlerle size nakit birikiminizi biriktirebileceğiniz fırsatlar sunuyor. Mesela adrenalin çılgını Brucie onun için araba yarışları düzenler ve bir arkadaşı aynı yarıştaki arabaları çalması için Niko’dan yardım ister. Arkadaşların sağladığı en önemli fayda ize özel yetenekler konusunda ortaya çıkıyor. Birisiyle arkadaşlık ilişkisi durumunuz yüzde 80’i bulunca onlar size spesifik bir ilgi duyuyor ve özel yetenekler sunuyor. Bu yetenekler oldukça başarılı ancak hepsi o kadar da kullanışlı olmayabiliyor. Roman Niko’nun o anda bulunduğu noktaya bedava bir taksi yolluyor, Carmen aldığı yaraları iyileştirebiliyor ve iki aranma seviyesini düşürüyor. Diğerleri ise mesela Little Jacob size silah satıyor ya da taksi gibi hizmet veren bir helikopter Brucie tarafından size gönderiliyor, bunlar eğlenceli ancak şehirde silah mağazaları açıldığından beri o kadar da kullanışlı değiller ve bir taksi tutmak Brucie’nin limitli helikopterinden çok daha mantıklı.
GTA IV her ne kadar sosyal konulara odaklansada bu fazla iyi olmayan bir özellik. Yani Liberty City büyük ve detaylı bir çevreye sahip ancak San Andreas’ın devasal yerleşimi ile karşılatırınca pek de eğlenceli olduğu söylenemez. Zamanımızın çoğunu kısıtı sokaklarda ve tırmanılamaz binaların etrafında geçiyor dolayısıyla keşif durumu oldukça kısıtlı.
Liberty City’de San Andreas’a göre dolaşmak için daha az yol var. Bir araba veya motor kullanabilirsiniz ya da metroyu kullanabilirsiniz ya da bir helikopter çalarsınız ve hepsi bu.


Liberty City’de bisikletler ya da uçaklar yok ya da daha az gerçekçiliğe sahip olan tanklar ya da jetpaketleri. Ancak bazı ufak tefek farklı ulaşım yolları var ve bunlarda oyunu değiştiriyor.Liberty şehrinde her köşe başında taksi bulunuyor.!0 ile 100 dolar arası bir fiyata Niko şehirde istediği bir noktaya taksiyle gidebiliyor. Oyuncular isterlerse arkalarına yaslanıp yolculuğun keyfini çıkartabilir ya da daha nominal bir değer ödeyip onların seçtiği mekanları geçebilirler. Taksiler bir taraftan tam bir nimetken bir taraftan da tam bir bela unsuru. Yani bir tuşla sizi şehirdeki herhangi bir noktaya taşıyorlar ancak bir taraftan da diğer taşıma şekillerini kullanılmaz hale getiriyorlar.



GTA adı geçtiğinde para asla az olmaz, GTA IV size harcayamayacağınız kadar çok yeşillik veriyor. Liberty City’de zaten alacak çok fazla şey yok ve alacağınız şeylerde pahalı değil. Eğer ölürseniz hastaneler silahlarınıza el koymuyor, hesabına yazmak için ufak bir miktar talep ediyor. Silahlarınızı kaybetmenin tek yolu polise yakalanmak ki bu da isteksiz olarak meydana gelebilecek bir durum değil. Eğer aracınızın dışında bir polise yakalanırsanız A tuşuna basarak kaçabilirsiniz evet belki bir kurşun yeme riski alıyorsunuz ama kurtulma şansınızda oldukça yüksek bu yüzden denemeye değer. Polisler arabanızın içindede tutuklayabiliyorlar ama bunun oyun içinde olma olasılı olmaz denilecek kadar az.

Liberty City’nin fiziksel alanı küçük olsada Sanal dünyası oldukça geniş yani internette ve televizyon başında saatlerinizi harcayabilirisiniz. Pek çok televizyon programı bonuslar kazandırıyor ve zaman geçirmek için ya da bir suçtan sonra bir süre saklanmak amaçlı vakit geçirmek için oldukça iyi bir seçim. İnternet kafelere girerek Niko oyun içindeki internet dünyasını keşfedebilir. İnternetten mailler gönderebilir arkadaşlık sitelerinden yeni sosyal çevrelerle bağlantı kurabilir ve görev düzenlemesi yapabilir. Ayrıca Rockstar’ın oyun için yarattığı youtube ve myspace gibi sitelerin parodilerini kullanarak da ilerleyen bölümlerde işe yarayacak sır ve ipuçlarını elde etmek de mümkün. İnternette zaman harcamaya başladıktan sonra bir bakacaksınız ki aradan saatler geçmiş. Daha önce de söylediğim gibi GTA IV gerçekten çok gerçekçi.

Eğer GTA IV ile ilgili kötü olarak nitelendirilebilecek bir nokta varsa o da oyun içi görevlerdir. GTA: San Andreasla karşılaştırıldığında bu oyundaki görev yelpazesi çok dar. Yani pek çok görev tamamen “şuraya git ve şunu vur” gibi oluyor bu da bir yerden sonra can sıkkınlığı yaratabilir. San Andreas’ta ise gangsterlerin üzerine gidiyor, patlayıcı yüklü uzaktan idare edilebilen uçakları kullanıyor ve düşman hatlarına paraşütle iniş yapabiliyorduk. GTA IV bunlar göz önünde bulundurunca daha az ilgi çekici görünüyor.

Daha az ilgi çeken görevlerle ilgili iyi haber ise şu ki artık yaptıklarınızın yarısından çoğu boşa gitmiyor. Mesela GTA IV’teki silah kullanımından çok daha eğlenceli veya daha fazla kabiliyete izin veriyor. Sol tetiğe basılı tutarak en yakın düşmana kilitlenip daha sonra sağ analog tuşuyla kafadan vurmak için gerekli ayar yapılabilir. Sol tetiğe hafifçe basarak Niko’yu serbest hedefleme moduna da sokabilirsiniz. Ayrıca ateş etmek için Niko herhangi bir cismin ardına da saklanabiliyor. Daha sonra isterse bu saklandığı cismin arkasından körlemesine ateş edebilir ya da zıplayarak direk hedef alarak ateş edebilir. Ayrıca GTA IV’ün hedefleme sitemi gerçekten muhteşem. Yani tabi ki bir Halo ile karşılaştırılamaz ancak yine de seri için devrim niteliği taşıyan bir hedefleme sistemi söz konusu.



Niko daha etkin bir katil olabilir ancak bu genel olarak polisleri aktifleştirmek ve etkin kılmak üzerine yoğunlaşmış. GTA IV’te değiştirilen önemli noktalardan biri de Arama Seviyesi’nini çalışma prensibi. Geçmişteki GTA sürümlerinde aranma seviyesi bir şakadan ibaretti.Yani bir köşeye saklandığınızda hemen arama duruyordu. Ancak bu oyunda, Niko aranmaya başladığında hemen onun lokasyonunu gösteren bir çember haritadaki yerini alıyor ve bu noktada Niko’nun yapması gereken ise hendekler oluşturarak polisi geride bırakmak. Eğer tekrar gürlemeden kaçabilirse çemberin dışına çıkabiliyor ve bu noktadan sonra yapması gereken sadece çemberin dışında bekleyerek yükselen tansiyonun düşmesini beklemek.


Multiplayer
Niko hala Pay N’Spray özelliğini kullanabiliyor tabi eğer bir polis onu görmezse.
Yukardaki özellikler tabi ki oyunu satmak için yeterli değil ve GTA yapımcıları da bu işi riske atacak kadar deneyimsiz değiller dolayısıyla pek çok geliştirme de ayrıca karşımıza çıkıyor. Online oyun gibi. Ve bu özelliği kullanarak geniş bir yelpazeden oluşan oyunları oynamak mümkün. Ayrıca bir özellik daha var ki adına Free Mode deniyor bu oyun sizi bir kaç arkadaş olarak Liberty Şehrine bırakıyor ve ne isterseniz onu yapmanızı sağlıyor. Online oynanabilirlik nerdeyse mükemmele yakın bir performans sağlıyor. Multiplayer seçenekleri ise hayli geniş.
Multiplayer Modları

Team Deathmatch (2-8 Takım)
Oyuncular takım olarak diğer takımlara karşı savaşıyor ve tüm roundların sonunda rakiplerini para için öldürerek en çok parayla ayrılmak için çabalıyorlar. Öldürdüğün oyuncuların paralarını yağmalamayı unutmayalım. Hayatta kalmanın yolu bu.

Team Mafia Work(2-8 Takım)
Mafya için çalışmak üzere sözleşme yapan bir çete üyesi olarak oynuyoruz bu aranan insanlara eskortluk etmeyi, MacGuffinleri toplamayı ve araç çalmayı içeriyor. Süre bitmeden öçnce takım olarak sözleşmede bulunan şartları yerine getirirsen kazanıyorsun.Diğer takımdan daha başarılı olup kazanmak için elinden gelenin fazlasına ihtiyacın olacak. Her şartlarını tamamladığınız sözleşme size nakit para olarak dönüyor ve roundların sonunda en çok paraya sahip olan kazanıyor.
Team Car Jack City(2-8 Takım)
Araçlar haritanın farklı noktalarında beliriyor ve takımlar bu araçları çalıp belirlenen bırakma noktasına getirmek zorunda. Takımlar belirtilen şartlarda aracı getirdiklerinde tam para alıyor ve eğer araç getirilirken bir zarar görürse alınan para miktarı düşüyor.Bazı bonus araçlar ise içi uyuşturucu dolu olarak ve getirilirken ne kadar zarar gördüğüne bakılmaksızın bir miktar para kazanmanızı sağlıyor. Takım olarak patronların istediği araçları getirmeniz gerekiyor. Çok basit oyunun sonunda en çok paraya sahip olan kazanır.

Cops n' Crooks (2 Takım)
Takım olarak polislerin öldürmeye çalıştığı patronumuzu korumaya çalışıyoruz patronlar özel işaretlerle belirleniyor. Bu oyun iki farklı mod içeriyor biri “herkes için bir kişi” ve bir kişi için herkes”
Herkes için bir kişide bir takım hırsızları ve patronu oynuyor diğer takım ise Polisleri. Polisler patronu öldürmeye çalışırken hırsızlar patronlarını korumaya çalışıyor. Polisler eğer patronu öldürürse kazanıyor hırsızlar ise bir araç temin edip patronlarını kaçırabilirse.
Bir kişi için herkes hemen hemen diğerine benziyor fakat bunda patron yok. Polisler tüm hırsızları öldürdüğünde kazanıyor hırsızlarda kaçış aracını takımın üyeleriyle doldurup kaçıyor. Fakat unutulmaması gereken şey bir araca yalnızca 4 üye sığabiliyor. Ve oyuncular öldüklerinde tekrar oyuna dahil olamıyor.
Tüm iki seçeneği de polislerin kazanma şansı var tabi ki eğer hırsızların araçlarını patlatabilirseler.
Turf War (2 Takım)
Zaman kısıtlı bir oyun. Oyun haritada belirtilen bölgelerin en kısa sürede bölgede bulunmak şartıyla ele geçirilmesini içeriyor. Ne kadar oyuncu giderse o bölge o kadar çabuk ele geçirilebilir. Ne kadar çok bölge ele geçirirseniz nakit paranız da o hızla yükseliyor. Eğer rakipleriniz bir bölgeye yaklaşır veya onu ele geçirirse kontrolü ele almamız mümkün değil bu yüzden elinizden gelenin en iyisini yapmalı ve onlara engel olmalısınız. Oyun sonunda en çok paraya sahip olan takım oyunu kazanır bu kadar basit.

Race
Sırasıyla geçiş noktalarını izleyerek yarışı bitirmeniz gerekiyor. Eğer yanlış bir yola girer veya yolu karıştırdığınızı anlarsanız tekrar son geşiç noktasına dönmeniz mümkün. Geniş bir seçim aralığına sahip bu oyunda arabalarla, botlarla veya helikopterle yarışmanız mümkün ve tabi ki parkur seçenekleri de mevcut. Bu yarış iki ana başlıkta toplanıyor; “Serbest Yarış” ve Cannonball Yarışı”
Serbest yarış noktalar arası yarış oluyor ve bitiş noktasına ilk ulaşan kazanıyor.Cannonball Yarışı ise nasıl isterseniz o şekilde geçiş noktalarından geçmekten oluşuyor.
GTA Race
Orthodox yarışına benziyor ama eklenen kombat elementleri de var. Bitiş noktasına varmak için yol boyunca sırasıyla geçiş noktalarından geçmeli ve düşmanlarınla ücadele etmek zorundasın ayrıca düşmanlarınla mücadele edebilmen için yolda ortaya çıkan silahları da toplman gerekiyor. Ayrıca yarışırken araçtan çıkmak da mümkün.


Görsel Şölen
GTA IV öncekilere göre daha etkileyici bir görsel şölen de sunuyor. Liberty şehri NYC’nin harika bir benzeri ve çevredeki pek çok şey oldukça detaylı olarak ele alınmış ve interaktif bir yapıya sahip. Karakter tasarımlarıda geçmişe göre daha detaylı ve hareketleri daha doğal ve detaylı ayrıca parmaklar oldukça güzel tasarlanmış San Andreastaki gibi kocaman eller söz konusu değil. Oyunun genel yapısına gölge düşüren ufak tefek aksaklıklar da yok değil. Mesela Xbox 360 versiyonundaki popuplar oldukça saçma bir işleyiş içine giriyor. Büyük binalar bu sorunu engelliyor gibi görünüyor ilk başta ancak yapıya belli bir uzaklıktan baktığınızda popup’ı gayet açık bi şekilde görebiliyorsunuz.

GTA IV ilk bakışta farkedilemeyen ancak şehri gerçekten canlı bir görünüme ulaştıran ince detaylarıyla dikkat çekiyor ve bu da oyundaki gerçekliği bir kat daha arttırıyor. Halk daha doğal hareket ediyor, ya da araçlar kaza yaptığında daha gerçekçi hasarlar alıyor, kanlar oldukça gerçekçi bir şekilde etrafa ve Niko’nun üstüne başına bulaşıyor ve duvarlara sıçrıyor, Petrol fıçıları ateş edip patlattığınızda sızdırma yaparken oldukça doğal ve gerçekçi bir izlenim yaratıyor. Çok göze çarpmayan noktalar gözükse de bu tarz küçük ayrıntılar aslında bu oyunu bu kadar oynanılır hale getiren kahramanlar. Bir motora atlayıp çalıştırdığınızda Niko’nun tereddüt bile etmediğini görebilirsiniz Niko motorun arkasından kendine bir kask alacak ve bu muhteşem bir görüntü insanı gerçek hayatta gibi hissettiriyor.



GTA IV’de serinin diğer oyunları gibi bazı ufak teknik problemler içeriyor. Mesela bir motosikletliyi takip etmek için motora atladım bir anda metronun üstüne ışınlandım ordan da bir anda köprünün altına ve görev başarısız oldu. Bu tarz aksaklıklar yaşamak mümkün. Yani oyun içindeki bazı şeyler bazen saçmalayabiliyor. Ama bu o kadar da farkedilir ya da sık görülen bir şey değil tamamen teknik detay.

GTA IV ses konusundaki muazzam gidişatını serinin bu son oyununda da devam ettiriyor. Aktörlerin seslendirmeleri muhteşem ve oyun içindeki seslerde gayet başarılı bir şekilde düzenlenmiş. Aktörlerin seslendirmeleriyle ilgili en büyük problem bazılarının zor anlaşılıyor olması. Bu konuda en büyük sıkıntıya sebep olansa Little Jacop konuşmalarını anlamak neredeyse imkansız dolayısıyla anlamaktansa söylediklerini okuyorsunuz. GTA IV gerçekten dudak uçuklatacak kadar iyi aranje edilmiş bir soundtrack’e sahip.

Sonuç
Satış rakamlarına bakmaksızın şunu söyleyebilirim ki GTA IV senenin en büyük oyunu olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor. GTA IV mükemmel ve kusursuz bir oyun değil ancak online desteğiyle, oynanabilirliği ile ve kendine has özellikleriyle mesela son oyundaki bir sanal dünya ve sosyal etkileşimle kesinlikle ayrıcalıklı bir oyun. Detaylı tasarımları geniş hareket alanı sağlayan şehir planlarıyla GTA IV kesinlikle satın almaya değer bir oyun ve oyuncuları haftalarca kendisine bağlayacak gibi görünen bir oyun.Oyunsuz kalmayın, iyi eğlenceler.