Gönderen Konu: FIFA Manager 07  (Okunma sayısı 653 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
FIFA Manager 07
« : 10 Ağustos 2007, 19:20:30 »
Premier Manager'ın ardından Total Club Manager'ın türemesiyle, neredeyse tüm serî oyunlarına uyguladığı gibi, "az gelişme, çok para" yöntemini menajerlik serîsine de uygulamaya başlayan EA, özellikle FIFA Manager ile, kendi karakterini dosdoğru tasvir etmekte.

 Menajerlik oyunlarının en büyük vazifeleri, oyuncuya menajer olma duygusunu yaşatıp, aklın kullanılmasını zorunlu hâle getirmek ve bunu yaparken boşa kürek çektiğini hissettirmemektir, aksi durumda, oyuncu kısa sürede oyundan soğur; bunu uzun zamandır olduğu gibi, hâlâ en iyi Football Manager yapıyor ve yakın gelecekte de yapmaya devam edeceğe benziyor. Football Manager'ın en büyük rakiplerinden biri, hâtta Beautiful Games'in güven vermeyen tecrübesizliği göz önüne alındığında birincisi konumundaki FIFA Manager'dan da, tarihinde Championship Manager ve Football Manager oyunlarından biri bulunan menajerlik oyuncularının beklediği en önemli özellik bunlar, oyuncuya menajer olma duygusunu yaşatıp, yapısı ile güven vererek basit bir oyunda değil, ciddi bir simülasyonun içerisinde olunduğunu hissettirmek. Ancak, Fifa Manager uzun süredir birçok "menajerlik oyuncusu"nun gözünü güzel dudakları ile boyayarak, bahsettiğimiz önemli özelliklere tam anlamıyla sahip olmamasına rağmen firmayı idare edecek derecede kazanmakta; bir nevî, annesinin kim olduğunu göstermekte.

 Dedik ya, Electronic Arts serî oyunlarını bir defa otomatiğe bağladı mı bir daha uzun süre, ciddi bir düşüş yaşanmadığı sürece büyük yeniliklere bulaşmaz, aynı oyunu her sene evire çevire yeniden piyasaya sürer diye, bu sene de, birkaç oyununu değiştirir gibi yapmasına rağmen, FIFA Manager'ı geçtiğimiz senenin çok yakınında bir oyun olarak yeniden karşımıza koymuş durumda; onun için, oyunu yeniden baştan anlatmak yerine, FIFA Manager'ın neden kaybettiğine ve neden kazandığına değinip, gerçek menajerlik oyununun nasıl olması gerektiğinden bahsetmek daha doğru ve yararlı olacaktır.

 Sağlamlığı tartışılacak derecede düşük kapasiteli ve dengesiz bilgili veri tabanına dayanılabildiği sürece, işleyişi basit, doldurma özellikleri bol; kısaca, dolup taşan -boş- içerikli bir oyun olarak monitörlerimize konuk oluyor FIFA Manager 07, daha önceki yıllarda da olduğu gibi. Bol itiraza yol açacak bir yargı olabilir bu, fakat, kimse bir menajerlik oyununun bu kadar "doldurma" olması gerektiğini söyleyemez; doldurmalarla donatılıp, kaliteli bir menajerlik oyunu görüntüsü çizilse çok daha iyi bir oyun olunur -Football Manager'dan bile, ancak şişirme içerik, sağlam bir yapıyla desteklenmeyince, ortaya sadece fizikî güzellikten ibaret bir sarışın çıkıyor.

 Her şeyden önce, bir menajerlik oyunu, oyuncuya gerçek bir menajer olma duygusunu yaşatabilmeli diyoruz, fakat FIFA Manager ayrıntılı bir zorluk seviyesi belirleme ekranı ile açılınca bu his daha oluşmadan yarı yarıya ölüveriyor, ardından kulübü nasıl yönetmek istediğimiz, kovulabilip kovulamayacağımız da sorulunca, geniş müzik ve resim arşivi bulunan, "paralı" özellikleri bol keseden dağıtılan bir oyun oynanacağı belli oluyor. Yapısı pek değiştirilmemiş, fakat geçtiğimiz senenin ağırbaşlı tasarımını aratan menülerle karşılaşıp, takımın ayrıntılarına girdiğimizde, karşımızda dağlar kadar keşfedilecek ve yapılacak iş olduğunu fark ediyoruz; arkaplânda da geniş ve kaliteli bir müzik arşivi olup, ne işe yaradığına daha sonra değineceğimiz üç boyutlu maç motorunu da görünce, gözlerimiz boyanıyor ve kendimizi kaliteli, üstüne başkası koklanmayacak bir menajerlik oyununda sanıyoruz, fakat durumun gerçek yüzü bu değil. Henüz tecrübesi olmayan, taraftarların dahi tanımadığı bir teknik adama, ilk iki maçını kaybetmesine rağmen, aynı anda nasıl olup da üç millî takımdan birden teklif gelebilir ki? Buradan bile, oyunun monoton bir işleyişe oturtulduğunu kestirebiliyoruz, başarı kaçınılmaz olunca ise kendimizden emin oluyoruz.

 Fazla sert girip, sert devam etmiş olabiliriz, ancak tabii ki bu güzel fizikliliğin de yararları yok değil. Örneğin, haftalık internet gazetesindeki anketlere katılabilmemiz ve bu anketlerin sonuçlarının gerçekçiliği, kaliteli fakat gereksiz görünen birçok özelliğin yanındaki, hem kaliteli hem gerekli özelliklerden biri. Kişisel kariyer bölümüne hiç girmiyorum, niçin bir insan monoton kazancına göre aile kurup, evini bin bir çeşit eşyayla donatmaya çalışır, pek aklım ermiyor, fakat finansal bölümlerin hemen hemen tamamının ("marketing" denilen olay, sponsorluk anlaşmaları vs.) hem kalite kokup, hem de oyun içerisinde -hiç olmazsa- bir anlam taşıdığını söyleyebiliriz, tabii tek tek tüm ürünlerin satışını kontrol etmeye dayanan sabırlı oyuncular varsa.

 Sistemler sıkıntı çekmesin diye olsa gerek, düşük grafik kalitesiyle hazırlanan üç boyutlu maç ekranı ise birbirinden gereksiz, göstermelik özellikle dolu; bir kere, üç boyutlu maç ekranının kendisi tamamen gereksizleştirilmiş bir şekilde kullanılıyor, yapay zekâlar itibariyle asla hangi oyuncunun kötü, hangi oyuncunun iyi olduğunu anlayamıyorsunuz, sadece maçı izlemiş olup, büyük ihtimalle takımınız kazanacağından dolayı tatmin olmuş oluyorsunuz. 2006-2007 sezonunu başlangıç tarihi olarak alan yeni oyunun en güzel özelliklerinden biri olarak gösterilen "tek adamı kontrol etme" ayrıcalığının da bir menajerlik oyununda nasıl bir işlevi olduğunu anlamanın mümkünatı yok, her maç bizim kontrol ettiğimiz oyuncu maçın adamı olacaksa, ayrıca biz maçı kenardan değil de, bir oyuncuya endekslenmiş biçimde izleyeceksek, ne anlamı kaldı ki işin? Her ne kadar zevkli olup, ayrı bir tat veriyor olursa olsun, tek oyuncuyu kontrol edebilmek oyunun ahengini bozuyor, tek bir adama odaklanmak menajerlik görevlerinin yerine getirilememesine yol açıyor -gerçi, üç boyutlu maç ekranının menajere aslında hiçbir bilgi vermediğini düşündüğümüzde, bu özellik daha da büyük bir olumsuzluk katmıyor duruma. Böyle bir özellik eklenecekse, FIFA Football'a eklenmeli.

 Değinmediğimiz daha birçok özellik var, fakat değinilmelerine gerek olmayan özellikler bunlar, Football Manager'ın bir "mutualist takım ilişkileri" yeniliği bile, FIFA Manager'ın üç boyutlu maç ekranından da, kişisel kariyer ekranından da -abartmıyorum- daha anlamlı ve değerli. FIFA Manager'ın aslında hiç de kötü bir oyun olmamasına, hâtta az bulunur cinsten bir kaliteye sahip olmasına rağmen tarafımdan neden bu kadar eleştirildiğini ise, önümüzdeki sene, hâtta ondan sonraki sene de, aynı oyunla karşılaştığınızda çok daha net anlayabilirsiniz.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive