Gönderen Konu: Crashday  (Okunma sayısı 525 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Crashday
« : 10 Ağustos 2007, 18:59:27 »
Üç örnek: ToCA Race Driver 3 – Crashday – MX vs. ATV... Bunlardan iki tanesi şu an elimde; fakat, Crashday öncelikli. Alanlar, bunun nedenini gayet iyi biliyorlardır; almayanlar ise neyi kaçırdıklarını, bu yazıyı okuduktan sonra anlayacaklardır umarım. Peki nedir bu Crashday muhabbeti? Cevaplayayım: Hız ve hasar. Bunu, oyunun ismine bakıp anlamak zaten basit -çaktırmayın aynı şeyi demo incelemede de söylemiştim-.  Ama demoda belli bir hareket sınırlaması vardı tabiî. O zaman gelin birlikte tam sürüme bir bakalım. Site zaten editörümüz Yiğit'in sırtına kaldı. Biraz da biz oyun inceleyelim...

Hasar benim için her zaman ön plândadır. Bu yüzden yarış oyunlarında, Colin McRae Rally ve Flatout tarzı oyunları tercih ederim. Tabiî efsanevî Need for Speed serisini unutacak değilim; o ayrı. Daha unutmamam gereken birçok oyun var ama konumuz yarış olduğu için diğerlerini karıştırmıyorum. Eh, hasar konusunda her zaman tatmin olunamıyor maalesef. İşte bu noktada artistimiz Crashday, "Heyt  uleyn, ben geldim!" diyor. Gerçekten sallanamayacak kalitedeki oyunu oynarken de zevk alıyorsunuz, incelerken de... Okuyanlar hatırlayacaktır; demo inceleme, biraz ön incelemeye kaymıştı. Oynayamadığımız bölümlerin video'larını seyredebildiğimiz içindi bu tabiî. Şimdi ise istediğiniz bölümü oynayabiliyorsunuz ki, ben de izlenimlerimi yazmalıyım, her bölüme dair...

Single Event: Tamamen size ait olan bu bölümde, 6+1 tarz var. Bu '+1' ne diyecekler için cevap: Test Drive. Bunu diğerleri ile aynı kefeye koymak çok doğru değil. Diğer 6 bölümden söz edelim biraz.

- Wrecking Match: Burada amaç tamamen hasar. Tek yarışabildiğiniz gibi, takım hâlinde de yarışabiliyorsunuz. İsterseniz zamana, isterseniz de sayıya oynuyorsunuz. Yani; belli bir süre oluyor ve siz o sürede en fazla araba yok eden olmaya çalışıyorsunuz ya da belli bir araba yok etme sayısı oluyor ve siz de ona en önce ulaşan olmak için çaba harcıyorsunuz. Bu bölüm için silahlarınız, ana malzemeleriniz konumunda. Benim taktiğim -daha doğrusu yapılması gereken-, sürekli mermi yakıp, füzeyi yandan yedirmek. Hazır laf açılmışken; arabalar en çok yandan hasar alıyor.
- Stunt Show: Bu bölümde de takım hâlinde veya tek yarışıyorsunuz. Ya belli bir süre içinde en çok puanı toplayacaksınız ya da belli bir puana en çabuk ulaşan olacaksınız. Yani kural olarak diğerine benziyor. Burada ister silahlı ister silahsızsınız; size kalmış...
- Hold the Flag: Ortada bir bayrak, yarışmacılar ve checkpoint'ler... Yine tek veya takım hâlinde oynama şansınız var. Ama kural şu: Bayrak kapılacak ve haritada belirtilen yere hemen ulaştırılacak. Bayrak kapmak ise araçlar arası temas ile sağlanıyor. Silah seçenekleri yine opsiyonel.
- Race: Eleme usulü veya tur şeklinde yarışlar var. Sıradan ve bilinen yarışlar bunlar. Silah ile daha eğlenceli oluyor gibi geldi bana. Ayrıca geri kaldığınız durumlarda ufak kestirmeler yapmanız, sıkça konulan split'ler ve checkpoint'ler nedeniyle imkânsız, benden söylemesi...
- Pass the Bomb: Bana kalırsa bu 6 seçeneğin arasında en zevkli olanı bu arkadaşlar. Burada ise ortada bir bayrak değil, patlama süresinin uzunluğu sizin tarafınızdan ayarlanmış bomba var. Bilgisayar kafasına göre birine veriyor bu bombayı ve iletimi yine araçlar arası temasa dayanıyor. Bir puanlama sistemine bağlı oynuyorsunuz. Bu sisteme göre; bombanın patladığı araba 0, bombayı en son ileten araba  3, bu iki olaya da karışmayanlar ise 1 puan alıyor. Bu puanlamalar, sayısı belirlenmiş bölümlerin her birinde oluyor ve en sonunda toplamda en yüksek puanı alan kazanıyor. Aşırı derecede eğlence içeriyor bu bölüm...
- Bomb Run: Aracınızın tepesinde bir bomba var ve hız tuzağı misâli, belli bir hız sınırının altında gümlüyor bu bomba. Bu sınır, geçtiğiniz her bir checkpoint'in ardından yükseliyor. Anlayacağınız, ilerlediğinize bin pişman oluyorsunuz.

İşte kafanızın estiğini yapabildiğiniz bölümün yarış türleri bunlar arkadaşlar. Sıra geldi diğer başlıklara...

Career Game: Esas bölümümüz burası tabiî. Tek eksisi, çok çabuk bitmesi. Sizin seçeneklerinizin dışında belli yarışlar geliyor karşınıza. Altınızdaki arabayı siz seçebiliyorsunuz ama bazen bir takım yarışlar için özel arabalar veriliyor ve bunları sürmek zorunda kaldığınız da oluyor. Bu yarışlardan bazıları kolay olabiliyor ama zor olanları 'illallah' dedirtiyor. Ve otomatik kayıt sayesinde, yarışları geçmekten başka bir şey kalmıyor size. Burada 3 bölüm var: Amatör - Profesyonel - Final. Kazandığınız yarışlar size para ve saygınlık olarak geri dönüyor. Bildiğimiz kariyer modlarından çok büyük bir farkı yok. Kilitli öğeleri açmanız için burada başarılı olmanız şart.

Mini Games: İşte oyunun bize ufak bir kıyağı. Burada üç küçük tarz var:
- Long Jump: Burada ulaşabileceğiniz en uzak noktaya uçmanız isteniyor.
- Vehicle Blast: Belli bir süre var ve bu sürede arabayı havalandırıyorsunuz. Havada iken araba infilak ediyor. Yere düşene kadar kat ettiği mesafe ile yerde sürüklenerek aldığı yolun uzunluğu toplanıyor ve toplam sayı rekorlar kitabına yazılıyor.
- Checekpoint Chase: Bir arazi ve üzerinde onlarca checkpoint. Verilen süre içerisinde en fazla ne kadarından geçebilirsiniz, görelim bakalım.

İşte bu kadar. Multiplayer, Track Editor ve Replays bölümleri zaten biliniyor. Ama kendi yolunuzu yaparken gerçekten çok eğleneceksiniz. Ve oyunun en güzel özelliği: Modifiye. Her arabayı modifiye edebiliyorsunuz. Performans ve dış görünüş seçenekleri çok zengin değil ama düşünülmesi yeter.

Sırf hasar motoru için gidip alınır bu oyun. Ama adamlar düşünmüş. Sadece hasar motoru ile değil grafikler ile de iddialılar. Özellikle araç grafikleri üst düzeyde. Çevre düzenlemelerinde ise en büyük eksik yolun kenarlarındaki ağaçlar. Dikkat! Sadece kenardakiler. Refüjlü yollarda bu durum pek aksetmiyor. Seslerde ise mükemmele yakın bir durum söz konusu. Özellikle müzik seçiminde çok titiz davranılmış ve her yönüyle harika seçimler yapılmış. Ses efektlerinde hasar motoruna uygun efektler kullanılmış. Camın patlaması anında çıkan sese hasta oldum mesela.

Oynanabilirlik konusu biraz çelişkili. Nedeni ise araçların dönüşlerinde orta yolun bulunamaması. Gerçi, bu seçtiğiniz araca göre değişebiliyor ama bazılarını, inanın, süresi gelmiyor insanın. Doğru tercihi yapmak zor olmuyor yine de. Ayrıca her türlü ayrıntı ile bu oyundan sıkılmak mümkün değil gibi görünüyor.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive