Gönderen Konu: FIFA 08 Detaylı İnceleme  (Okunma sayısı 896 defa)

Çevrimdışı melih123

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 12.490
  • Puan 2352
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - steve_melih@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
FIFA 08 Detaylı İnceleme
« : 29 Eylül 2007, 23:01:41 »
FIFA 08'in çıkmasından kısa bir süre sonra,oyun hakkında merak ettiğiniz her şey hakkında detaylı bir inceleme yazısı hazırlandı.Bu inceleme sitemiz haber editörlerinden FifaMen tarafından hazırlanmıştır. İncelemeyi okurken,dilerseniz galeri bölümümüzden oyun hakkındaki resimlere de ulaşabilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar,beklediğimiz an geldi ve FIFA 08 çıktı. Oyunun çıkmasının ardından oyunu detaylı bir şekilde inceleme fırsatı buldum ve gözlemlerimi sizlerle paylaşacağım.

Yeni Bir Kick-Off Modu:''Zone Play''

Oyunumuzu heyecanlı bir şekilde açtıktan sonra,kick-off bölümüne girdiğimizde karşımıza 3 farklı şekilde maç yapma seçeneği verilmiş. Birincisi normal şekilde 11'e 11 maç yapma,ikincisi herkesin merakla beklediği ''Be a Pro''modu ile maç yapma. Üçüncüsü ise daha önce yapımcıların ağzından hiç çıkmayan ve beklenmedik bir mod:Zone Play. Zone Play yani,Alan Oyunu modu ile,kaleci de dahil olmak üzere,defans,orta saha ya da ofans oyuncularının kontrolü size veriyor. Yani maç esnasında sadece defans oyuncularıno kontrol etmek isterseniz,sadece onların kontrolü size veriliyor. Geri kalan oyuncularınızı bilgisayar kontrol ediyor. Ya da sadece ileri uç oyuncularınızı kontrol etmek isterseniz,onların kontrolü size veriliyor ve defans,orta saha oyuncularınızın kontrolü bilgisayarda oluyor. Bu modun getirdiği en büyük yenilik sadece kaleciyi kontrol etmemize de izin vermesi olsa gerek. Kaleciyi ''a,s,d,w'' gibi tuşlarla topa hamle yaptırabildiğiniz gibi,O'nu sahada istediğiniz bölgeye de götürebilirsiniz. Tabii kaleciyi çok da ileriye çıkarmamanızı öneririm:)

Menajerlik Modu

Menajerlik modu bu yıl daha da geliştirilmiş. Bize sunulan yenilikler ilgi çekici. Bir takımla sözleşme imzaladıktan sonra ve sponsorunuzu seçtikten sonra,klüp yönetimi sizden yaz dönemi boyunca dört takımla hazırlık maçı yapmanızı istiyor. Bu dört klüp dünyanın her yerinden herhangi bir klüp olabilir. Ancak yönettiğiniz takımın yıldızı(güç seviyesi) hazırlık maçı yapmasını istediğiniz klüpten çok düşükse,karşıdaki klüp kabul etmeyebiliyor. Bu dört takımla hazırlık maçı olayı çok güzel olmuş gerçekten. Takımınızın dört maç boyunca neyi eksik,neyi fazla görüyorsunuz. Gerekli olan mevkilere takviye yaparak bu eksikleri kapatıyoruz. Ayrıca bu hazırlık maçlarında tatilden yeni gelen oyuncularınızın kondisyonlarını da yine üst seviyelere taşıyabiliyoruz. Geçen yıl oyunda Türkiye Ligi Eylül ayında başlıyordu. Bu da bizim yaz döneminde hiç transfer yapamamamıza yol açıyordu. Bu gerçekten oyun adına çok büyük bir eksikti. Şimdi ise bütün yaz dönemini her açıdan en iyi şekilde değerlendirmek bizim elimizde. Hazırlık maçı yaptırın,transfer yapın,antreman yaptırın.

Antreman modundan biraz bahsetmek gerek. Takvim bölümüne girdiğinizde önünüzdeki maçları görüyorsunuz. Maç olmayan boş günlerin üstüne tıkladığımızda aşşağıda ''antreman için ayarla'' diye bir seçenek geliyor. Bu seçeneğe tıkladığınızda,kalecilik,defansif,orta saha ve ofansif anlamda çok sayıda antreman seçeneği geliyor. Bunları oyuncularınıza yaptırdığınızda oyuncularınızın bu antremanlara paralel özellikte güçleri artıyor. Lig maratonu sırasında çok sıkı antreman yaptırmanızı önermem. Çünkü sakatlıklara yol açar.  Ama yaz döneminde oyuncularınızın kondisyonlarını geri kazanabilmeleri için oldukça çalışmaları  gerekiyor(Bu özellik biraz FM'ye kaçmış).

Menajer modu buraya kadar kusursuz gözüküyor,ancak eksik yanları da var. Örneğin yıllardan beri takımımızda geçirdiğimiz ilk sezonda hiçbir Avrupa kupasına katılamıyoruz. Bunun nedenini hala anlamış değilim. Sanırım EA Yöneticileri bunu kasıtlı şekilde yapıyorlar ama bir anlamı olmadığı kesin.

Be a Pro-Co-op Season

Sıra geldi merakla beklenen modumuza:Be a Pro:Co-op Season!Öncelikle bilmeyen arkadaşlarımız için bir hatırlatalım,nedir Be a Pro?Be a Pro modu,FIFA 08'de maç esnasında sadece tek bir oyuncunun kontrolünü almamızı sağlayan moddur.

Modu seçtiğimizde,bizden istediğimiz bir takımdan istediğimiz bir oyuncuyu seçmemiz,ya da yeni bir oyuncu yaratmamız isteniyor. Açıkcası yeni bir oyuncu yaratmanın bu modu daha zevkli hale getirdiği kanısındayım. Yarattığımız yeni oyuncu,otomatik olarak 60 gücünde başlıyor. Tüm özellikleri eşit dağıtılmış durumda. Size 20 adet güç ekleme hakkı veriliyor. Bu 20 gücü en iyi şekilde dağıtmalısınız. Maç içinde tek bir oyuncuyu yöneteceğiz,yani doğal olarak çok koşacak. Bu nedenle bu hakkın büyük kısmını stamina(dayanıklılık)'ya yatırmanızı öneririm. Zaten oyuncunuz maçlarda oynayıp verilen görevleri yerine getirince güçleniyor.

Bu modun en büyük artılarından biri,4 arkadaşınızla birlikte bu modu oynayabilmeniz.(her arkadaşınız farklı bir futbolcuyu alacak şekilde)Bu şekilde multiplayer oynadığınızda,sezon sonunda en yüksek seviyeye(level)ulaşan kişi kazanıyor. Gerçekten de zevkli.

Peki bu seviyeye nasıl ulaşılır?Bu seviyeye ulaşmak için oyunun maç içinde size verdiği görevleri yerine getirmek zorundasınız. Sadece size değil,takıma da bir görev veriliyor ve takımın bu görevi yerine getirmesi için sizin de bir şeyler yapmanız gerekli. Örneğin maç öncesi sizden gol atmanız isteniyor,takımınızdan da üçten fazla ofsayta düşmemesi isteniyor. Siz maç esnasında hem gol atmak için çalışacaksınız,hemde ofsayta düşmemek için gözünüz sürekli radarda olacak. Bunları yerine getirdiğiniz zaman seviyeniz artıyor ve size özelliklerinizi artırabilmeniz için yeni overall hakları veriliyor. Yani görevleri yerine getirdiğiniz sürece oyuncunuzun gelişimini istediğiniz şekilde sağlayabilmeniz mümkün.

Kendi oyuncunuzu yaratma zorunluluğunuzun olmaması çok iyi. Örneğin Barça'dan Ronaldinho,ya da ManU'dan Cristiano Ronaldo'yu alıp sezona dünya yıldızları olarak başlayabilirsiniz.

Şimdi biraz maç içine gidelim. Maç sırasında mevkiniz neresiyse o çizgide koşmaya özen göstermenizi öneririm. Ancak sadece bir oyuncuyu kontrol ettiğinizden,yani her açıdan serbest olduğunuzdan,çoğu zaman takım arkadaşlarınıza yardıma da gitmeniz gerek. Ayrıca bu olayın en güzel yanı;takım arkadaşlarınızdan pas,şut,orta ya da ara pas da isteyebiliyor olmanız.  Bunları normal oyundaki ''s,a,d,w''gibi tuşlarla istiyorsunuz. Tabi bilgisayar size her istediğinizde pas atmıyor. Kimi zaman bencillik yapıp kendisi gidiyor,kimi zaman atamayacak durumda oluyor. Oyun içindeki tek eksi,bazen yapay zekanın saçmalaması. Yani kimi zaman takımınız yeterinde agresif oynamıyor. Örneğin kolayca alabileceği bir topa hamle yapmak yerine,rakip futbolcuyla birlikte koşuyor. ''Ben olsam o top bendeydi''diyorsunuz bazen. Ama yapımcıların da söyledikleri gibi bu Be a Pro'nun ilk yılı. Böyle aksaklıkların olmasını bu yıllık hoş karşılıyoruz ve gelecek yıl bunların düzeltileceğini umuyoruz.

Pratik Modu

Bu modun geçen yıldan farkı,iki stadı kar yağışlı şekilde kullanabiliyor olmanız. Bunun dışında bir yenilik yok.

Taktik Oluşturma

FIFA'nın yıllardan beri süregelen en büyük sıkıntılarından biri taktik çeşitlerinin azlığı ve takımımızı her zaman istediğimiz sistemle oynatamamızdı. FIFA 08,bu sorunu tarihe gömüyor. Create Formations(Taktik Oluştur)modu,bize hayalimizdeki taktiği oluşturabilme fırsatını veriyor. Bu mod sayesinde,takımınızın defansif ofansif koşularını ayarlayabilir,oyuncularınızın pozisyonlarını istediğiniz yere alabilirsiniz. Geçen yıllardaki taktik sıkıntılarından eser kalmamış. FIFA 08,bize tamamen serbestlik vermiş,hiçbir sınır yok. Bu mod hakkındaki detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kaleci Ol

FIFA 08'in ilgi çeken yeniliklerinden birisi de kaleciyi kontrol edebilmeniz. Top rakipteyken kaleci kontrol tuşuna bastığınız anda kalecinin yüzde yüz kontrolü sizin oluyor. ''A,s,d'' gibi tuşlarla topa hamle yapmasını sağlıyorsunuz.

Oynanabilirlik

Yıllardır FIFA'nın gözden düşmesine sebep olan en önemli unsur şüphesiz oynanabilirlikti. Geçen yıl,EA SPORTS'un bu konuda büyük aşamalar kaydettiğini otoriteler kabul ediyor,bizde FIFA'yı tekrar zevkle oynamaya başlıyorduk. Bu yıl oynanabilirlik yine oldukça büyük gelişmeler kaydetmiş. Geçen yılki oynanabilirlik sistemi oldukça beğenilmişti ancak yavaşlama gibi bazı sorunları vardı. Bu yıl bu sorunlar büyük ölçüde aşılmış gibi gözüküyor. Özellikle şunu söylemeliyim ki,bu yıl ilk defa bu kadar akıcı bir FIFA oynadım. Oynanış hızlandırılmış. Ayrıca top fiziğindeki geçen yıl başlayan gelişme bu yıl da devam ediyor. Geçen yıl top bazen bir anda duruyordu. Bu yıl bu sorun yok. Geçen yıl şutlar geliştirilmişti ancak uzaktan Z+D kombinasyonuyla atılan bir şut kaleyi çok kolay bulur hatta gol olurdu. Şimdi bunun da önüne geçilmiş.  Öyle her şut kaleyi bulmuyor.  Bunun dışında son dakikada atılan ve golle sonuçlanması gereken bir köşe vuruşunda kalecinizi ileri çıkartıp gol arayabiliyorsunuz. Bu da çok hoş bir gelişme. İçeriye atılan ortalar geçen yılkinden çok daha güzel gözüküyor. Geçen yıl karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri olan shift ile çalım atamama sorunu da bitmiş. Rakip takım oyuncusunu en ufak bir bilek hareketiyle maymun edebildiğiniz gibi,onlar da sizleri aynı şekilde ekarte edebiliyorlar. Oynanabilirlik bu yıl gerçekten çok güzel olmuş,ancak eksi yönleri de var. Örneğin rakip takımı kontratakla yakalamak gerçekten çok zor oluyor. Yani radardan baktığınızda,rakip takımın dört defans oyuncusu da yerlerine sabitlenmiş durumda ve hiç ileriye çıkmıyorlar nerdeyse. Geçen yıl çok güzel kontralara kalkabiliyorduk. Bu yıl defans oyuncularında hat savunmasına önem verildi diye bu kadar geride bırakmaları yanlış ve saçma olmuş bence. Belkide EA SPORTS,bu problemleri ürettiğimiz taktiklerle çözmemizi istedi ancak neden böyle birşey olmuş gerçekten anlamadım.

Grafikler

Grafiklerde 07'ye göre birkaç küçük gelişme var. Oyuncuların yüz modellemelerinde sakallara önem verilmiş ve yüzün daha gerçekci durması istenmiş. Başarılı da olunmuş. Bunun dışında Uefa Champions League 06/07 ile gelen kar özelliği,oldukça geliştirilmiş. Artık kar modu aktif olan her maçta lapa lapa kar yağıyor ve saha zemini ve stad çevresi karlarla dolu. Ayrıca oyuncuların formalarında kar izleri de oluyor. Karlı maçlarda oyuncuların ağzından buhar çıkıyor ve hepsi uzun kollu ve eldiven giyiyorlar. Bunlar FIFA 08 adına küçük ama gerçekci yenilikler. Bunun dışında Pc ve Ps2'de FIFA adına çok büyük bir grafiksel gelişme beklememek lazım. Yeni jenerasyon konsollarla oynanış anlamında çok büyük farklar olduğu gibi,grafiksel anlamda da dağlar kadar fark var. Sanırsınız başka bir oyun. Birkaç yıl sonra directx 10 ekran kartımız olur ve FIFA yeni jenerasyon grafik motoruyla yapılırsa,ancak o şekilde bu yeni teknolojinin nimetlerinden faydalanabiliriz gibi gözüküyor.

Sesler

Sesler her zamanki gibi yine muhteşem. Soundtrack listesi geçen yılki kadar güzel olmasada çok güzel şarkılar barındırıyor. Bunun dışında taraftar sesleri ve pozisyonlara verdikleri tepkiler çok daha gerçekci duruyor. Spikerler daha da geliştirilmiş. Artık gol atan bir oyuncunun ya da güzel bir kurtarış yapan kalecinin ismini söylüyorlar. ''Golü Eto attı''ya da ''Van der Sar'dan müthiş kurtarış'' gibi.

Türkiye Ligi

Geçen yıl oyuna eklenen lisanslı ligimiz bizi çok mutlu etmişti. Çünkü uzun süre sonra tekrar TSL'yi FIFA serisinde görmüştük. Bu yıl ligimiz yine var. Üstelik ligimiz daha detaylı yapılmış. Öncelikle 3 büyüklerden başlayalım:

Beşiktaş

Beşiktaş geçen yıla göre daha güçlü yapılmış. Formaları ve pankartları da güzel. Tezahuratı yok. Serdar Kurtuluş ve Batuhan Karadeniz yok. Bu Beşiktaşlıları üzen bir gelişme oldu. Ancak EA'nin oyun için çıkaracağı resmi yamalarda bu sorunun düzeltileceği kesin. Beşiktaş oyunda 3.5 yıldızlı. Beşiktaş kadrosuyla ilgili resimler galeri bölümümüzde bulunmaktadır.

Fenerbahçe

Fenerbahçe geçen yıla göre daha güçsüz,bunun nedeni takımdan ayrılan oyuncular olsa gerek. Geçen yıl 4 yıldızlı olan Fenerbahçe,bu yıl 3.5 yıldızlı. Pankartları geçen seneyle benzerlik gösteriyor. Geçen yıl Fenerbahçe için hatalı formalar kullanan EA SPORTS,bu yıl hatasını telafi etmiş ve formaları doğru yapmış. İki yıl sonra Uefa Kupası finaline evsahipliği yapacak Şükrü Saraçoğlu Stadyumu oyunda yine yok. Fenerbahçe'nin oyunda herhangi bir tezahuratı bulunmuyor. Fenerbahçe kadrosuyla ilgili resimler galeri bölümümüzde bulunmaktadır.

Galatasaray

Bu yıl Galatasaray'lı taraftarlar oldukça memnun olacak gibi gözüküyor. Galatasaray'ın tam 6 adet tezahuratı var!Formaları doğru,ayrıca geçen yıl pankartı bulunmayan Galatasaray'ın bu yıl pankartları da var. Ali Sami Yen Stadyumu yok. Ayrıca transfer sezonunun son günlerinde takıma katılan oyuncular yok(Nonda gibi). Bu sorunlar resmi yamayla çözülecektir. Galatasaray oyunda 3.5 yıldızlı olarak yer alıyor.Bunun yanı sıra,Galatasaray'ın 3.forması fan shop bölümünde açılmayı bekliyor. Galatasaray kadrosuyla ilgili resimler galeri bölümümüzde bulunmaktadır.

Diğer Takımlar

Oyunda bulunan Anadolu takımlarının pankartları geçen yılki gibi oldukça gerçekci olmuş. Bunun dışında çoğu oyuncunun özelliği oldukça iyi yansıtılmış(Gol kralı Gökhan Ünal gibi). Anadolu takımlarına ait herhangi bir tezahurat ya da stad yer almıyor. Anadolu takımlarının en güçlüsü 3.5 yıldızlı Trabzonspror.  Bu takımı 3 yıldızlı Kayserispor gibi klüpler izliyor.

Replay Kaydetme

Oyunumzdaki bir diğer yenilik replay kaydetme modunda yer alıyor. Bu yenilik sayesinde istediğimiz maçın tamamını kaydedebileceğiz,hemde AVİ formatında!!Bu şekilde replay yollamak isteyen arkadaşlarımız fraps gibi programlara ihtiyaç duymadan doğrudan replaylerini kaydedebilecekler.

Küçük Yenilikler

•Game Settings bölümüne eklenen Kaleci Zorluğu bölümü sayesinde,oyun zorluğunun yanı sıra kalecinin zorluğunu da ayarlayabiliyoruz.
•EA SPORTS EXTRAS bölümünde daha önce yayınlanan yenilik videolarına ulaşabilirsiniz.

İnceleme hakkındaki görüşlerinizi buradan bildirebilirsiniz.

Çevrimdışı melih123

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 12.490
  • Puan 2352
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - steve_melih@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
FIFA 08 Detaylı İnceleme
« Yanıtla #1 : 29 Eylül 2007, 23:02:07 »
alinitidr

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.428
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
FIFA 08 Detaylı İnceleme
« Yanıtla #2 : 01 Ekim 2007, 11:30:16 »
Teşekkürler melih . güzel inceleme olmuş

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
FIFA 08 Detaylı İnceleme
« Yanıtla #3 : 11 Aralık 2007, 01:48:12 »
pylaşım için saol klavuz