Oruç, İslâmın en önemli şartlarından birisidir. Allah-ü Teâla'nın yılda 1 ay oruç tutmamızı farz kılmıştır. Diğer zamanlarda (usüle ve zaman uygun olarak) oruç tutmak ise orucun kısımlarındandır.
Oruç, güneş doğmadan önceki imsak vaktinde başlar ve güneş batıncaya kadar devam eder. Oruçlu iken yemek, içmek ve cinsî münâsebette bulunmak yasaktır. Bu konulardaki ölçüleri, aşağıdaki maddelerden inceleyebilirsiniz.
imsak: Oruca başlama zamanı. (güneş doğmadan belirli vakit öncesi, sabah ezânından daha önce)
iftar: Orucu açma zamanı. (güneş battıktan sonra)
niyet: Tutacağınız orucu belirten bir sözdür. Niyet, imsak vaktinde veya daha önce yapılır. Ancak istisnâ durumlarda kuşluk vaktine kadar zaman verilmiştir. Daha sonrasında edilen niyet olmaz. Ramazan zamanı içerisinde başka bir oruç tutulmaz. Bunun için neye niyet ederseniz edin (Ramaz ayı içerisinde) Ramazan orucuna niyet etmiş olursunuz. Bu yüzden niyetler, yerli yerince ve zamanında yapılmalıdır.
keffâret: Orucu bozan ve keffâret gerektiren haller vardır. Bunlar aşağıda anlatılmaktadır. (Keffâret gerektirip) Bozulan orucun günü yerine, kazâ yapılması da şarttır. Eğer keffâret gereken bir şey yapılırsa ard-arda 60 gün oruç tutulması lâzımdır. Keffâret zamanı içerisinde 60 gün tamamlanmadan oruca ara verilirse, keffâret orucunun tekrar baştan tutulması gerekir.
kazâ: Tuttuğunuz orucun (bilmeyerek) bozulması ve kazâ gerektiren haller yapıldığında başka bir vakit bozulan orucun günü kadar oruç tutmaktır. Örneğin oruç tutamayacak kadar hastasınız, bu orucu başka zaman tutamadığınız gün kadar tutmalısınız. Eğer Ramazan orucunu tutuyorsanız ve 1 ay içerisinde örneğin 2 günlük kazâyı gerektiren halde bulundunuz. Bunun kazâsını, Ramazan ayından sonra 2 gün olarak tutmalısınız. Ancak Mekruh günlerinde oruç tutmamalısınız.