Gönderen Konu: Nasıl İyi bir Oyuncu Olurum? Oyuncu tipleri  (Okunma sayısı 1338 defa)

Çevrimdışı black_tower91

  • MODERATÖR
  • 4.SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 2.472
  • Puan 48
  • Cinsiyet: Bay
  • DAvid Villaa
    • MSN Messenger - black_tower91@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Nasıl İyi bir Oyuncu Olurum? Oyuncu tipleri
« : 02 Şubat 2009, 15:25:18 »
Öncelikle terimlerin ne anlamlara geldiklerini bilmeniz gerekmekte.Yukarıda da bahsettiğim gibi tüm karaktlerin yapabilirliklerini öğrenmeniz gerekiyor.Diğer gerekli maddeleri sıralayacak olursak :

-Sakin olmalısınız.Karakterinizin limitlerine göre davranmalısınız.Oyunun başlarında rakip takımın kulelerinin yakınlarında fazla dolaşmamanız akıllıca olacaktır.İlk levellarda tüm karakterlerin özellikleri düşük değerlerdedir.Halbuki kulelerin ve creeplerin özellikleri (barakalar yıkılmadıkça) değişmez.Oyunun ilerleyen seviyelerinde kulelerin yanında Kill almak kolaylaşacaktır,fakat başlarda genelde hezimetle sonuçlanacaktır.Herkesin yakın seviyelerde oynadığı bir oyunda 4 kişi arasına tek başınıza dalıp kaçış mekanizmanız yoksa canlı kalamazsınız.

-Eğer koridorunuzda bulunan rakibinizle baş edemiyorsanız,creeplerin yanına girmek yerine kısa bir mesafede durmayı tercih edin.Bu durumda hala gerekli experience'ı alacaksınız.Ayrıca bastırılan creepler sizinkiler olacağı için karşı tarafın creepleri sizin kuleniz yakınlarına gelmeye başlayacaktır.Bu durumda siz de creeplere son vuruşu yapıp arzu ettiğiniz parayı toplayabilirsiniz.

-Karakterinize göre item seçmeyi iyi bilmeniz gerekir.Bunun için internet üzerinde yayınlanan Guide’ları takip edebilirsiniz.Tabi her Item Build her zaman doğru değildir.Gerek kendi takımınız gerekse karşı takımda bulunan karakterlere göre item seçilmesi durumları da söz konusu olacaktır.Örneğin takımınızda herhangi bir Disabler yoksa ve karşıda Channeling büyüsü yapan bir karakter varsa,takımda bulunan bir kişinin Guinsoo's Scythe of Vyse adlı itemı yapması mantıklı olacaktır.

-Düşmanlarınızın oyun yapısını incelemeniz önemlidir.Hangi yeteneklere verdiklerini,hangi itemları yapacaklarını çözüp gerekirse ona göre önlem almalısınız.Örneğin düşmanlarınızdan biri ona sınırlı sürede invisibility özelliği verecek olan Lothar’s Edge itemını bulunduruyor.Bu durumda sizin invisible üniteleri gösteren bir item almanız gerekiyor.Sentry Wards,Gem of True Sight ya da Necronomicon3 gibi.

-Takım içerisinde oynamayı öğrenmelisiniz.Dota bir takım oyunudur.Takım oyuncuları birbirlerine yardım etmeli,uyum sağlamalıdırlar.Dotada kill almaktan daha önemli olan bir şey varsa o da takımınızın toplam death sayısının düşük olmasıdır.Dostlarınızı koruyun,düşmana fake atıp kaçmalarını sağlayın.Eğer takımınızdan biri düşmanlar tarafından kovalanıyorsa,öncellikle kovalayanlardan Disable özelliği olanları elemeye çalışın.Stun,slow,blink vb özelliklere sahip karakterler kaçan rakipleri yakalamakta daha başarılıdırlar.Bu karaktleri onlar zor durumdaki dostunuzu iptal etmeden iptal ederseniz dostunuza kolay bir kaçış sağlamış olacaksınız.

-Buraya kullanıcılardan çeşitli ipuçları koymayı düşünüyorum.Öncelikle kendim şunu eklemek isterim ki Warcraft'ta yüksekte ve alçakta bulunma önemli bir fark yaratır.Alçaktan yükseğe yapılan atakların Miss'leme oranı çok yüksektir.Örneğin resimdeki krobelus'un üst tarafta bulunan bir düşmana yapacağı atakların büyük bir kısmı heba olacaktır.



-Bir başka önemli ayrıntı da günün saatidir.Ekranın en üst orta kısmında yer alan saat bize o anki saati verecektir.Geceleri çoğu ünitenin görüşü düşüktür.Gündüzleri tüm herolar uzakları bile rahatça görürken geceleri bu görüş aşırı derecede düşer.Gece gündüz olduğu oyunun değişen renginden de anlaşılabilir.Ya da saat sembolünün değişiminden.

4-B Farming Denying Harrasing nedir?


Ayrıca Farmingi sahip olduğunu yetenekler ile de yapabilirsiniz.Büyüleriniz ile farming yapıp kısa zamanda yüksek miktarda paraya sahip olabilirsiniz.Neutral Creep demişken Roshan'dan bahsetmemek olmaz tabi ki.Roshan haritada kocaman koyu kırmızı nokta ile gösterilen Ancient bir varlıktır.Resimde Roshan abimiz ve güçsüz fakat onurlu Leshrac ustamızı görüyoruz.Roshan'ı öldürdüğümüz zaman tüm takım 200 altın kazanıyor ve roshandan bir beyaz peynir biggrin.gif düşüyor.Bu peynir "Cheese" 2500HP ve 1000mana yenileyen tek kullanımlık bir yenilenme itemıdır.


Harrasing : Harrasing düşman karakterini koridorunda rahatsız etmeye denir.Bunun amacı düşmanı creeplerden uzak tutarak para kazanmasını engellemek veya base’e yollamaktır. Düşmanı base’e yollamanın mantığı nedir? Hem para kazanmasını hem de LvL atlamasını engellemektir.Ne kadar düşük LvL bir rakip o kadar kolay bir oyun. Harrasing yaparken dikkat edilmesi gereken başlıca şey,etraftaki creeplerin size saldırmalarından kaçınmaktır.Nitekim siz düşman Hero’suna atak verdiğinizde etrafta bulunan düşman creeplerin hepsi size saldıracaktır.Bu durumdan kurtulmak için o anda hızla hedef değiştirebilir,boş bir yere yürüme komutu verebilir,H veya S tuşlarına basıp Hold , Stop emri verebilirsiniz. Harrasingin en iyi ve güvenlisi karakterlerin büyüleri ile yapılanıdır.Bazı karakterlerin düşük MP ile yaptıkları genelde düşük zararlı olan ve normal saldırı animasyonlarına eklenti yapan yetenekleri vardır.Bu yetenekler harrasing için en uygun yeteneklerdir.Örneğin Enchantress’ın Impetusu , Viper’ın Poison Atack’ı , Silencer’ın Glaives of Wisdom’ı vs.Nitekim bu yetenekleri seçip düşman Hero’sunu hedeflediğiniz zaman creepler size saldırmazlar.

Denying : Dost creeplerin ve binaların rakipten önce sizin tarafından öldürülmesine denir. Bunu yapmamızın başlıca sebebi düşmanların para kazanmalarını önlemektir.Düşman deny ettiğimiz ünite ve binadan hiç para kazanamaz.Deny etmenin bir başka mantığı da düşmanın kazanacağı exp değerini düşürmektir.Deny ettiğiniz creep düşmana düşük bir exp puanı verecektir.

4-C Başka Ne Bilmem Gerekiyor?



Dota başlangıçta karışık bir oyun olarak görülebilir.Zamanla tüm bu karışıklık size sunduğu opsiyonlar ile beğeninizi kazanacaktır,bundan emin olabilirsiniz.Üstte anlattıklarım dışında bilmeniz gerekenleri yan başlıklar halinde incelersek :
Runelar : Rune’lar DOTA haritasının 2 noktasında belirlirler.Belirme süreleri 2dk’dır.Bu 2 noktadan birinde bir rune varsa diğer noktada herhangi bir rune belirmez.Ayrıca rune alınmadığı sürece yeni bir rune daha çıkmaz.Runelar nedir ne işe yararlar? Runelar oyunun gidişatını bir anda değiştirebilecek özelliklere sahip zamanlı özelliklerdir.5 çeşit rune bulunur:
Double Damage (dd) : Çift zarar anl** gelen bu rune’u alan karakter normal saldırıları ile normal zararının 2 katı kadar zarar verir.Yeteneklerle verilen zararları etkilemez.
Invisibility : Karaktere geçici olarak görünmezlik verir.Karakter herhangi bir atak yaparsa Rune etkisi iptal olur.
Haste : Karakterin hızını 522 değerine ulaştırır.
Regeneration : Karaktere geçici süreliğine yüksek bir iyileşme oranı verir.Zamanı geçmemiş olsa bile,eğer karakter herhangi bir zarar alırsa Rune etkisi iptal olur.
Illusion : Rune’u alan kişinin kopyası oluşur.Kopya kırılgan ve güçsüzdür.Herhangi aktive edilen bir yeteneği kullanamaz.Genellikle düşmanı şaşırtmak ve bir hiç uğruna büyülerini harcamalarını sağlamak için kullanılır.Bazı karakterlerin kendiliğinden ilüzyonlarını çıkarma özellikleri vardır.

Runeların çıktığı yerleri resmetmek gerekirse :

Farming : Farming dost ünitelerden fazla uzaklaşmayarak en kısa sürede düşman creeplerden en yüksek miktarda para kazanmayı hedefleyen bir oyun stilidir.En iyi farming için yapmanız gereken şey creepler kendi aralarında savaşırken beklemek ve az HP’si kalan creepe son vuruşu yapmaktır.Bu sayede creepin parası size gelecektir.
Creepler 1.30 dakikasından itibaren her 30 saniyede bir tekrar oluşacaklardır.Buna dikkat etmek çoğu zaman hayat kurtarıcı olabilir.

-Peki hangi creeplerin az HP'si kaldığını nasıl anlarım?
Oyun esnasında klavyenizde bulunan ALT tuşuna basarsanız oyundaki tüm birliklerin ve binaların HP barlarını göreceksiniz.Kırmızıya düşmüş olan HP barı bitmeye yüz tutmuş demektir. Farming ormanda da yapılabilir.Ormanda belirli noktalarda Neutral Creepler Spawn olurlar.Bu creepler her 1.5 dakikada bir aynı noktalarda tekrar çıkarlar.Natural Creepler haritada bulunan yeşil noktalarda çıkarlar.




MiniMap bilgisi : Minimap oyunun en önemli özelliklerinden biridir.Haritada dost ünitelerin bulunduğu yerleri açıkça görebilirken düşman bölgeleri karanlık olarak görürsünüz.Karanlık bölgelerden daha önce görmüş olduğunuz yerler siz oradan ayrılınca bulutlanacaktır.Genel yapıyı öğrenmiş olup tam görüşü kaybetmiş olacaksınız.Yaptığınız bu işleme Haritayı Açmak adı verilir.Bazı karakterler için bu işlem çok önemlidir.Örneğin blink sahibi karakterler daha önceden görmedikleri yerlere ışınlanamazlar.

Orb Etkisi : DOTA’da bazı yetenekler ve itemler Orb etkisi olarak sayılırlar.Bu itemlerin ve yeteneklerin altında “Orb efect does not Stack” yazar.Bu yazının anlamı Orb etkileri beraber çalışmazdır.Demek istenen şey 2 tane orb etkili iteminiz varsa veya orb etkili bir yeteneğin üzerine orb etkili bir item aldıysanız bu orb etkilerinden biri çalışmayacaktır.Bu duruma tek bir istisna bulunmaktadır : Eye of Skadi.Eye of Skadi tarifinin altında bu yazı yazmasına rağmen EOS (eye of skadi kısaltması) sadece Range hero’larında orb etkisi sayılmamaktadır.

Düşman Karakterleri Öldürmek : Düşman karakterlerini öldürmek size iyi miktarda para verecektir.Eğer bir karakter uzun süredir ölmeden kill alıyorsa başına koyulan miktar değişecektir.Bu karakteri öldürdüğünüzde normal Hero Kill altını yanında ek altın kazanabilirsiniz.Bu altın miktarları

Kill sayısı İsmi Ek Altın
Oyunun ilk kill'i First Blood 200
3 Killing Spree 50
4 Dominating 100
5 Mega Kill 150
6 Monster Kill 200
7 Unstoppable 250
8 Wicked Sick 300
9 Godlike 350
10 Beyond Godlike 400

4-D Bunlar bana çok karışık geldi nasıl başlamalıyım onu söylesen?


Başta bakınca gerçekten karışık olduğunun farkındayım.Kesinlikle bireysel olarak bir kaç öneride bulunacağım.
1-İlk oyunlarınızda range tabanlı herolar alın.Sniper , Razor ve benzeri Herolar oynaması daha kolay olan , az sayıda basılması gereken tuşa sahip olan herolardır. Bu herolarla oynarken elleriniz dolanmayacaktır.Çok basit bir şekilde Sange & Yasha çıkabilirsiniz.Bu da eğer oyun çok profesyonel bir oyun değilse yeterli olacaktır.
2-Tanıdığınız iyi oynayan Host’lardan observer’lı oyun kurmalarını rica edin.Onların oynadıkları oyunları izleyip oyunu daha hızlı öğrenebilirsiniz.
3-Takımdaki diğer oyuncular nerdeyse siz de oralarda olun.Oyun şekillerini taklid edin.
4-Oyun kurabiliyorsanız,yani port açtıysanız Noob Oyunu adlı oyunlar kurun.modu da –ardm olarak seçin.Bu sayede bir oyunda birden çok heronun özellikleri ile tanışmış olursunuz


Çevrimdışı melih123

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 12.490
  • Puan 2352
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - steve_melih@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Nasıl İyi bir Oyuncu Olurum? Oyuncu tipleri
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2009, 15:08:14 »
Sağol.

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Nasıl İyi bir Oyuncu Olurum? Oyuncu tipleri
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2009, 16:00:02 »
teşekkürler

Çevrimdışı GERRARD

  • Osc Çizik Üye

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 647
  • Puan 201
  • Cinsiyet: Bay
  • Created By Gerrard
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Nasıl İyi bir Oyuncu Olurum? Oyuncu tipleri
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2009, 23:40:29 »
saol teşekkürler deip geçmein ya direk bu oyunu deneyin bnet e girip bu oynamaya calısın keyfini sizde cıkarın.

Çevrimdışı FeaRLeSs

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 28.257
  • Puan 2731
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - tello_hazer1903@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Nasıl İyi bir Oyuncu Olurum? Oyuncu tipleri
« Yanıtla #4 : 14 Mart 2009, 10:42:25 »
evet gerçketen güzel oyn