Gönderen Konu: Fenerbahçe-Türk Telekom[GörüşLer]  (Okunma sayısı 613 defa)

Çevrimdışı m3t3d1nh0

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 15.446
  • Puan 9028
  • Cinsiyet: Bay
  • olm kişisel mesajdan sanane
    • MSN Messenger - m3t3_d1nh0@windowslive.com
    • Profili Görüntüle
Fenerbahçe-Türk Telekom[GörüşLer]
« : 01 Haziran 2008, 07:21:26 »
GÖKHAN GERMAN:
Fener nasıl kazanır?
Bu sezon oynanan 3 maçtan 2’sini Telekom, 1’ini ise Fenerbahçe kazanmıştı. 3 maça da baktığımızda, Fenerbahçe’nin kaybettiği zamanlarda bile Türkiye’nin en iyi ve yüzdeli hücum eden takımını, kendi ortalamasından düşük bir yüzdede tuttuğunu görüyoruz. Yani Fenerbahçe, Telekom hücumlarını en iyi durduran takım konumunda ve bu konuda gerek lig gerekse Türkiye Kupası maçında sorun yaşamamış. Peki Fenerbahçe, neden kaybetmiş? Kupada 22, ligde ise tam 18 top kaybı yapmış. Telekom son maçta 16 top çalmış. Yani Başkent ekibi, Fenerbahçe’yi atarak değil, savunma yaparak, rakibi hücum ettirmeyerek kazanmış. İki takım yapısına baktığımızda oldukça enteresan ve ters bir durum aslında. Asıl silahı savunma olan takım Fenerbahçe çünkü. Bunu özellikle Efes Pilsen serisinde fazlasıyla gördük. Fenerbahçe, top kayıplarını kendi sezon ortalamasına indirirse avantajlı konuma geçecek. Pota altında Ömer Aşık, Oğuz, Semih, Mirsad, hatta Vidmar ve Rasim’i de düşünürsek, Dudley, Lang ve Williams’la sadece 3 kişilik rotasyonu olan Telekom’a karşı üstünlük kuracağını düşünüyorum.

Savunmada önemli olan ne?
Telekom’un en önemli kozu, El Amin ve Tutku’nun ikili oyunları mükemmel oynaması. Hatta bu ikiliye Williams ve Haluk da katılınca, ikili, üçlü oyunlar, içeri penetreler, dışarı çıkarılan paslarla rakip savunmanın dengesini bozabiliyorlar. Ama bu kez karşılarında dış savunmayı en iyi yapan takım var. Solomon, Ömer Onan, Kinsey, bunlara White’ı da ekleyebiliriz son derece saldırgan, agresif ve sert olan oyuncular. Rakip kısalara büyük baskı uyguluyorlar. Kısalar bu baskıdan kurtulsalar dahi, karşılarında Oğuz ve Semih gibi ortayı ve açıkları mükemmel kapayan, uzun kollu, her yardıma gidebilen uzunlar bulacaklar. Bunlara Ömer Aşık’ın blok tehdidi de eklenince, rakipler için ürkütücü bir tablo çıkıyor ortaya.
Zayıf noktaları ne?
Tüm bunlara rağmen Fenerbahçe tabii ki mükemmel bir takım değil. Hücum organizasyonları hiçbir zaman istenilen seviyeye gelemedi. Daha çok Solomon, Kinsey, Mrsiç ve Mirsad’ın bireysel yetenekleri ile üretken oluyorlar. Bir de 40 dakika boyunca istikrarı koruyamıyorlar. Bu duruma konsantre eksikliğinin yanı sıra rotasyonda çok oyuncu kullanmaları ve her zaman doğru beşle sahada olamamaları neden oluyor.
Kilit oyuncu kim olur?
En az 4 maçlık bir seri olacağını düşünürsek, her gün başka bir oyuncunun performans vermesi, hatta sürpriz isimlerin sivrilmesi beklenebilir. Genele yayacak olursak Solomon, olayı El Amin’le kişisel davaya dönüştürmezse (Zararlı çıkabilir çünkü sakin yapılı ve tecrübeli El Amin’den çok kendisinin kontrolü kaybetme olasılığı yüksek), iyi savunma yapacağını tahmin ettiğimiz Fenerbahçe’nin hücumlarını zenginleştirecek faktör olacak.


ÜMİT AVCI:
Telekom nasıl kazanır?
Fenerbahçe Ülker gibi şampiyonluklara alışkın oyunculardan kurulu bir ekibi 10-15 gün içinde 4 kez yenmek gerçekten çok zor. Telekom’un bunu başarabilmesi için öncelikle Tutku ve El Amin ikilisini mümkün olduğunca fazla süre sahada tutması gerekiyor. Bu ikili birlikte oynadığında organizasyon tıkır tıkır işliyor. Telekom kısaları, adam adama hücumda rakiplerine üstünlük sağlayabilir ve Fenerbahçe uzunlarını yardım için dışarıya çekebilirse, ikili oyunlardan çok sayı bulurlar. Tabii bu kolay olmayacak, Kanarya’nın en etkili savunmacıları da Solomon ve Ömer gibi iki kısa... Bu nedenle Kaptan Haluk’un performansı önem kazanır. Kısaların savunmaya takıldığı anlarda, sorumluluk ona kalacak. Bekir ve Barış’ın skorunu da ihtiyaç duyulacaktır. En kritik isimlerden birisi de Williams. Faul problemine girmezse, Fenerbahçe savunmasına en büyük sorunu çıkaracak isim olacak.
Savunmada önemli olan ne?
Savunmada ise en kritik görev Bekir’in olacak. Ercüment Sunter, Solomon’u durdurma görevini büyük ihtimalle bu oyuncusuna verecek. Pota altı oyuncularının da çok dikkatli olması lazım. Fenerbahçe’nin uzunları bu noktada ağır basabilir. Bu nedenle Adem gibi, Jurkovic gibi isimler de bu seride hiç ummadıkları kadar forma giyebilir. Telekom bu sezon rakibini yendiği iki maçta da 72 sayı yedi. Yani yine 70’lerde tutmayı denemeli. Yenildiği maçta ise tam 99 sayı yemişti. El Amin’in savunacağı isim de önemli. Beşiktaş serisinde bu oyuncu Mehmet, Erkan ve Sinan’ı tutmuş, onlar da potaya fazla bakmadığı için savunmada diri kalıp, enerjisini hücumda harcamıştı. Aynı fırsatı bulması çok zor.
Zayıf noktaları ne?
Ribaundlar... Fenerbahçe’nin 4 yerli uzunu çok formda. Ayrıca Kinsey, White ve Preldziç gibi uzun forvetler de ribaund toplayabiliyor. Telekom’un kısalarının da mutlaka hava toplarında uzunlara yardımı gerekiyor. Zaten ribaund aldıklarında sayı bulmaları çok kolay olacağı için, maçın kilit noktası, çemberden seken toplar olabilir. Telekom’un sıkıntı yaşayacağı bir diğer olay da dış adam savunması. Hücumda ne kadar etkili olsa da, savunmayı sevmeyen El Amin’in tutacağı oyuncu, aktif olmaya çalışacaktır.
Kilit oyuncular kim olur?
Tutku Açık... Başarılı oyun kurucunun performansı çok önemli. Çünkü El Amin üzerinde büyük bir savunma olacak. Tutku’nun içeriye yaptığı penetreleri müthiş asistlerle bitirdiğini biliyoruz. Bunu tekrar eder ve Fenerbahçe’nin blok özelliği fazla olan savunmasının dengesini bozabilirse Telekom hücumda rahatlar. Tabii savunmanın dengesini bozmak için Dudley’in orta mesafeli şutlarının da büyük rolü var.