Gönderen Konu: Sağlam'dan Fener'e gönderme  (Okunma sayısı 394 defa)

Çevrimdışı De Souza

  • Osc Çizik Üye

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 493
  • Puan 1106
  • Cinsiyet: Bay
  • WWW.OYUNSİTENİZ.COM-KRALI
    • MSN Messenger - sinnan10@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Sağlam'dan Fener'e gönderme
« : 04 Haziran 2008, 15:47:02 »
Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam'dan Fenerbahçe'ye taş
Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, herkesin yüzyılın takımı ilan ettiği Fenerbahçe ile ligi aynı puanda bitirdiklerini, buna rağmen kendilerinin ağır eleştirilere maruz kaldığını, Fenerbahçe'nin ise yüceltildiğini söyledi.
Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş Kulübü'nün resmi dergisinin Haziran-Temmuz sayısında yer alan röportajında, geçen sezonun değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile ikinci yarıda oynadıkları maçın Beşiktaş adına kırılma noktası olup olmadığının sorulması üzerine Sağlam, "Sezon başından beri birçok kırılma noktası vardı. Ankaraspor, kazanmış olmamıza rağmen tarihe geçen Trabzonspor maçı, ilk devre oynadığımız Galatasaray ve Fenerbahçe maçları. İkinci devrenin son döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Fenerbahçe, Gençlerbirliği OFTAŞ Spor; bizim hakem hatalarıyla puan kaybettiğimiz maçlar" diye konuştu.
"Bütün bunların yanında bir de rakiplerimize ikram edilen maçlar var" diyen Sağlam, şöyle devam etti:
"Biz tabii ki kaybettiğimiz puanları sadece bunlara mal edip, kendi hatalarımızla yüzleşmekten kaçınmıyoruz. Ama her şeyi hesapladığımızda da ortaya bir gerçek çıkıyor. Buna rağmen herkesin yüzyılın takımı ilan ettiği Fenerbahçe ile ligi aynı puanda bitirdik. Ama biz yerden yere vuruluyoruz, ağır şekilde eleştiriliyoruz; Fenerbahçe yüceltiliyor. Tabii ki şampiyon olmamız lazımdı ama şu bir gerçek ki; bu sezon yaşadıklarımız bizim için büyük tecrübe oldu."

"OYUNCULARIMIZIN HAKEMLERE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMEYE BAŞLADI"

Geçen sezon psikolojik olarak yaşadıkları zorlukların neler olduğu sorusunu Sağlam, "Özellikle üst üste yaşadığımız hakem hatalarının olduğu dönemde oyuncularımızın hakemlere bakış açısı değişmeye başladı. Şöyle bir psikolojiyi düşünebiliyor musunuz: (Bir maça daha çıkıyoruz ve hakem yine çok can alıcı, skoru etkileyecek bir noktada hata yapacak)... Bu şekilde oyuncunun rahat olamayacağı gerçeği var. Ama bunu içimizde çözdük ve ligin sonuna doğru biraz geç de olsa toparlanarak ligi bitirdik" diye yanıt verdi.

BOBO'NUN TRANSFERİ

Bazı Avrupa takımlarının transfer listesinde yer alan Brezilyalı futbolcu Bobo'ya değinen Sağlam, "Ben bir antrenör olarak önümüzdeki sezon şampiyonluğu hedefliyorsam, takımımda çok iyi futbolcuların olmasını isterim. Bobo da bu oyunculardan birisi ve bizim Bobo'yu illa satmak gibi bir düşüncemiz yok" dedi.
"Ama Bobo'nun satılmasından kulübümüz çok büyük menfaatler elde edecekse, reddedemeyeceğimiz ve bundan sonrası için kulübümüzü
rahatlatacak bir bonservis bedeli önümüze sunulursa bu transfere izin vereceğiz" diyen Sağlam, "Yoksa bizim vazgeçtiğimiz bir oyuncu değil. Bobo da aynı şekilde burada olmaktan çok memnun ve bütün söylediğim şartlar oluşursa başka bir takıma transfer olacaktır" şeklinde konuştu.

YABANCI TRANSFER KONUSU

Sağlam, geçen sezon yapılan yabancı transferler konusunda eleştiriler olduğunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Bugün Türkiye Ligi'ne baktığımız zaman görüyoruz ki; yabancı futbolcu transferinde yüzde 100 isabet tutturan bir takım yok. Dolayısıyla diğer takımlar bu konuda ne kadar sıkıntı yaşadılarsa biz de o kadar yaşadık. Kaldı ki, bizim yaşadığımız sıkıntılar kulübümüzde maddi anlamda çok büyük kayıplara yol açmadı. Diğer kulüplerin 20-25 milyon Avro verip transfer yaptığı bir ortamda bizim zarar ettiğimiz rakamlar 300-400 bin Avro civarında. Belki oyuncu kalitesi anlamında çok isabet tutturamadık ama en azından kulübümüze de çok büyük zararlar vermedik. Örneğin Galatasaray'ın 8 yabancısını da oynatmadığını düşünürsek bu daha da açık bir şekilde ortaya çıkıyor."

"RICARDINHO, BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMADI"

Ertuğrul Sağlam, Ricardinho'nun verimi ve kadro dışı bırakılmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Ricardinho takımımızda ekonomik olarak en fazla kazanan oyuncuydu. Alındığı günden itibaren de camiamızın beklentilerini karşılayamadı. Performansı konusunda çeşitli sıkıntılar yaşanabilir ama bunu davranışlarına yansıtıp da takım içinde bir sıkıntı yarattığı için olaya müdahale etmek zorunda kaldık. Çok açık bir şekilde söyleyeyim; Beşiktaş'ın 4 sene sonra liderliğe ulaştığı bir maçın bitiş düdüğünün ardından üzülen bir futbolcuyu aramızda tutmak istemedik."

"ÇOK KÖTÜ BİR TRANSFER DÖNEMİ GEÇİRDİĞİMİZİ SÖYLEYEMEYİZ"

Sezon boyunca yabancı transferlerin takıma katkılarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Sağlam, şöyle yanıt verdi:
"Yabancı oyuncularımız arasında Tello'nun katkısını önemsememiz lazım. Cisse ve Holosko'nun da takıma çok faydası oldu. Zaten elimizde bulunan yabancılardan Delgado ve Bobo'nun kalitesi ortada. Ricardinho'dan istediğimiz verimi alamadık. Diatta bir dönem forma giydi ve iyi oynadığı, kötü oynadığı maçlar oldu. Gordon performansını etkileyecek şanssız bir hastalık geçirdi ama iddia ediyorum ki, önümüzdeki senelerde, bizimle çalışmasa bile kalitesini ispat edecektir. Bu şekilde hesap yaptığımızda, çok kötü bir transfer dönemi geçirdiğimizi söyleyemeyiz."

"ORTA AVRUPA ÜLKELERİ ÖNCELİKLİ TERCİHİMİZ"

Sağlam, yabancı oyuncuların seçiminde aynı coğrafyanın futbolcuları olmalarını göz önünde bulundurmanın takıma katkı sağlayacağını kaydetti.
"Aynı ekolden yetişmiş, aynı futbol kültürünü almış, aynı zamanda sizin istediğiniz oyun anlayışına da çabuk adapte olabilecek futbolcuların mutlaka çok daha faydalı olacaklarını düşünüyorum" diyen Ertuğrul Sağlam, "Farklı dilde konuşan oyuncuların adaptasyon sürecinde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Biz de transferde böyle bir politika izliyoruz. Yeni oyuncuların transferinde Orta Avrupa ülkeleri öncelikli tercihlerimizi oluşturuyor. Dolayısıyla bu bizim için avantaj olacaktır" diye konuştu.

"YERLİ ANTRENÖR OLARAK ÇALIŞMAK ÇOK ZOR"

Ertuğrul Sağlam, büyük bir takımda yerli antrenör olarak çalışmanın çok zor olduğunu ifade ederek, "Ayrıca dünyada; kendinden olana bu kadar acımasız, bu kadar hoşgörüsüz yaklaşan, elde ettiği başarıyı bu kadar küçümseyen bir ülke daha yoktur" dedi.
Dönem dönem çok zor şartlar altında görev yaptıklarının altını çizen Sağlam, "Büyük bir takımın başında görev yapan yerli bir antrenör ve sorumluluğunun bilincinde bir insan olarak çok daha fazla çalışıp, fedakarlık yapıp, beni buraya getiren ve başarı bekleyen insanların inancını boşa çıkarmayacağım ve arkamızda başarımız için dua eden birçok yerli antrenörün de önünü açacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.
Yapılan eleştiriler konusuna da değinen Sağlam, şunları kaydetti:
"Hakkımda o kadar ağır eleştiriler yapılmasına rağmen, birgün çıkıp da cevap vermedim. Mevlana'nın bir sözü vardır; (Cehalet insanı çirkefleştirir. Her lafa verilecek bir cevabım var ama önce lafa bakarım laf mı diye, sonra söyleyene bakarım adam mı diye) Bu o kadar mükemmel bir söz ki; bunu kendime yol gösterici edindim. Yapıcı eleştiri yapanların sesine her zaman kulak veriyorum ama cahil insanlarla hiç muhatap olmuyorum."

"HOLOSKO'NUN PERFORMANSI BİZİ TATMİN ETTİ"

Geçen sezonun devre arasında Koray ve Burak'ın gönderilerek Holosko'nun transfer edilmesiyle ilgili soruyu Sağlam, şöyle yanıtladı:
"Burak, bizim önde oynattığımız bir oyuncuydu ve Holosko'yu onun yerine transfer ettik. Tabii ki Burak'ın yeteneğine kesinlikle bir sözüm yok ama Holosko'nun performansı, bizi tatmin etti. Koray'ın ise uzun sürecek bir sakatlığı vardı. Bu konuda bizi eleştiren insanların bu oyuncuların Vestel Manisaspor'da kaç maç oynadığına dikkat etmelerini istiyorum. Bizim ne Koray ile ne de Burak'la ilgili karakterleri konusunda bir sıkıntımız olmadı. Ayrıca Holosko'nun transferini gerçekleştirmek için Koray, Vestel Manisaspor'un olmazsa olmazları arasındaydı. Dolayısıyla Beşiktaş'a daha fazla katkı sağlayacağı için böyle bir karar aldık."

GENÇ OYUNCULAR

Alt yapıdan yetişen oyunculara geçen sezon en çok yer veren takımın Beşiktaş olduğuna dikkati çeken Sağlam, "İnsanların bizi eleştirirken, yaptığımız güzel şeyleri de dile getirmeleri gerekir. Sezon boyunca alt yapısından en fazla oyuncuyu kadrosuna alan ve yararlanan takımın açık ara Beşiktaş olduğunu görüyoruz" dedi.
PAF takımdaki bütün oyuncuların antrenmanlarda yer aldığını ama bunun da ötesinde maç kadrolarına dahil edilerek onlardan yararlandıklarını ifade eden Sağlam, "Atilla, Bülent, Koray Şanlı, Ethem Yıldız, Aydın Karabulut, Mehmet Sedef, Serdar Özkan, İbrahim Kaş, Ali Kuçik, Batuhan Karadeniz, Emir Gökçe... İçlerinden onbir kurabileceğimiz sayıda oyuncuya görev verdik. Diğer takımlara baktığınızda bu sayı iki ya da üçü geçmez. Ben bu oyuncuların Beşiktaş'ın geleceğinin garantisi olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

BATUHAN'LA İLGİLİ SIKINTILAR

Ertuğrul Sağlam, dönem dönem genç futbolcu Batuhan'la ilgili yaşanan sıkıntılar konusunda ise şunları kaydetti:
"Bizim için önemli bir oyuncu. Yetenekleri itibariyle de çok ender bulunabilecek kalitede. Ama bu tür futbolcularda sezon içinde bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Futbolundaki yükselişiyle aynı oranda karakterinde de gelişme kaydedemiyorsa problem oluyor. Batuhan henüz çocuk yaşta. Bu nedenle bu sıkıntıların bir an evvel son bulacağını ve onun kendi hatalarıyla yüzleşip, kendine çeki düzen vereceğini düşünüyorum. Bu hataları tekrarlamaması, hem kendi hem de kulübümüz adına yararlı olacaktır. Biz de kendisiyle yakından ilgileniyoruz ve gerekli izahatı yaptık. Umuyorum ki, en kısa zamanda kendisini toparlayacak."

"KATKI SAĞLAYACAK OYUNCULARI TRANSFER EDİYORUZ"

Sağlam, transfer çalışmalarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:
"Eksik olan yerlerimiz çok açık, biz de bu anlamda bize katkı sağlayacak oyuncuları transfer etmek istiyoruz. Başkanımız, yönetim kurulumuz ve menajerimiz Sinan Engin de bunun için ellerinden geleni yapıyorlar. Çok oyuncu alıp da hem teknik hem de oyuncu kadrosunda istikrar sıkıntısı yaşamak istemiyoruz. Gönderdiğimiz oyuncuların yerlerini dolduracak ve eksikliklerimizi tamamlayacak oyuncuları alacağız. Transfer sezonu bittiği zaman 4-5 yeni oyuncumuzu kadromuzda görebileceğiz."

TARAFTARLARA MESAJ

Röportajında siyah-beyazlı taraftarlara da değinen Sağlam, şöyle devam etti:
"Ortada bir başarı olacaksa bu zinciri oluşturacak halkaların birbirini çok iyi desteklemesi gerekir. Bir takım sadece kadronun iyi olmasıyla başarıya ulaşmaz. Camianın, medyanın desteklemesi, bunun yanında taraftarın hiçbir olumsuzluktan etkilenmeden arkamızda durması, takım kadrosunun iyi olması, başkanın ve yönetim kurulunun futbolcu kadrosunu desteklemesi gerekir. Yani başarıyı oluşturacak çok fazla halka var. Taraftarımızın da bence bu sezon aldıklarından daha fazla sorumluluk almaları ve sezon içerisinde yaşadıkları şanssızlıklardan, sıkıntılardan dersler çıkarması gerekir. Nasıl ki bizler çıkarıyorsak... Önümüzdeki sezon takıma daha fazla katkı yapmalarını diliyorum ve tabii ki şimdiye kadarki desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum."

KENDİNİ BAŞARILI BULUYOR MU?

Sağlam, son olarak kendisini başarılı bulup bulmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
"Bizim değerlendirme kültürümüz maalesef sadece rakamlara dayalı. Başka kriter yok. Bardağın neresinden bakarsınız orasını görürsünüz. Beni eleştirmek istiyorsanız bir sürü şey çıkarabilirsiniz. Ama beni başarılı görmek istiyorsanız da birçok şey ortaya koyabilirsiniz. Öncelikle genç futbolculara bakışımızla çok önemli bir mesafe katettik. Şu anda Beşiktaş alt yapısında yetişen, Beşiktaş'ın geleceğini oluşturabilecek ve bu sezon değerlendirdiğimiz en az 10 oyuncu var. Bunun dışında Serdar Özkan, İbrahim Kaş, Hakan Arıkan gibi genç oyuncularımızı milli takıma kazandırdık. 4 sene sonra Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandık ve
ülkemizi başarıyla temsil ettik. Grupların son maçının son saniyesine kadar yükselme iddiamızı sürdürdük ve 13-14 milyon dolara varan bir maddi gelir elde ettik. Bunların üstüne bir sürü şey ekleyebilirim. Tabii ki Beşiktaş için kupa şampiyonluğu önemli. Belki onlara ulaşamadık ama bu konuda önemli mesafeler katettik. Önümüzdeki sene inşallah bu tecrübelerimizi şampiyonluk yolunda kullanacağız."








sinnan10@hotmail.com

TURNUVALAR İÇİN EKLEYİN..