Gönderen Konu: bu onur seba nın  (Okunma sayısı 448 defa)

Çevrimdışı €scap€

  • 2. SINIF UYE
  • ****
  • İleti: 8.602
  • Puan 1409
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
bu onur seba nın
« : 03 Ağustos 2008, 20:21:45 »
Beşiktaş
Bu onur Seba'nın
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, siyah-beyazlı kulübün unutulmaz başkanlarından Süleyman Seba’nın heykelini yaptırdı

 

Bir insanın "heykelini dikmek", üstelik bunu yaşarken gerçekleştirmek o faniye yapılacak en büyük "iltifat" sanılabilir.
Oysa, toplumsal bir iletişim şeklidir bu.
Mesaj, heykeli dikilene değil o heykele bakanlara verilmektedir:
"Örnekte gördüğünüz şahıs gibi olursanız size de saygı gösterilir".
Bundan, heykeli yapılanın "örnek insan" olduğu sonucu çıkıyorsa, helal olsun ona.
Evet... İnsanoğlu bir heykel yapıyorsa, motivasyonu "inanç, sanat, siyaset" olabilir.
Lakin hepsinin ortak paydası "saygı"dır.
İnançsa, inanılana...
Sanatsa, sanata.
Siyasetse lidere.
Peki Süleyman Seba'nın heykeliyse?..
Salt saygı...
İnsanlığına, centilmenliğine, spor aşkına, Beşiktaş sevgisine, asaletine, duruşuna, yaptıklarına saygı.
İtirazı olan var mı?..
İşte bir heykelin yapılması değil ama dikilmesi için bu sorunun cevabı alınmış olmalı:
"İtirazı olan var mı"?
Çünkü, meczup ve art niyetliler hariç toplumsal bir karardır heykel dikmek ve onun üzerinden gelecek nesillere mesaj iletmek.
Model Süleyman Seba ise, tam adamı...
Üstelik tam zamanı.
Onunla gurur duyduğumuza o da şahit olmalı.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal işte bunu yaptı....
* * *
Yıllarca Beşiktaş için Seba ile omuz omuza veren, onun yaşam kalitesini en iyi bilen Ünal onursal başkanını şu sözlerle tarif etmeye çalıştı;
"Seba'yı kelimelerle anlatmak kolay değil. O'nun yaptıklarına bakılmalı. Beşiktaş'ı nerelerden alıp, nerelere getirdiği ortada. Kelimenin tam anlamıyla Seba "Dev Başkan"dır... Kurumsallaşma ve tesisleşmede inanılmaz adımlar atmış bir efsanedir. Sadece tesisleşme, ya da kurumsallaşma mı? Asla. Tüm bu başarılara bir de erişilmesi zor 21 kupa eklemiştir. 16 yılda 21 kupa, kim bunu başarabilir ki? Alt yapıya verdiği önem ve az transferlerle inanılmaz rekorlara imza atmıştır Seba."
Başkan İsmail Ünal'a 'heykel' hatırlatmasını yapıyoruz:
"Bu karar bir günde oluşmadı. İki yıl öncesine dayanıyor. Belediye Meclisi'nden karar çıkardık ve Seba'nın heykelinin yapılmasına karar verdik. Bugün gökdelenler, plazalar, tesisler fışkırıyorsa, bunun en büyük mimarı Seba'dır. Bunu kimse inkar edemez, rakamlar asla yalan söylemez. Böylesi rekortmen bir başkanın heykeli dikilir."

'Sorsak, izin vermezdi'
1984 yılında Seba ile yola çıkan, yönetim kurulu üyeliğine kadar seçilen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, "Ben Süleyman Seba okulunun öğrencisiyim. Biliyorsunuz ki Seba okulu kolay kolay mezun vermez, ben de bu okulun öğrencisiyim" diyor.
Seba'nın mütevazzi olduğunu ve bu tür gelişmelere sıcak bakmadığını da hatırlatıyoruz Başkan İsmail Ünal'a:
"Evet, doğru. Kendisinden izin almadık, almaya kalksak vermeyeceğini de biliyoruz... Böylesi değerler, yaşarken anılmalıdır. Heykel düşüncemizin temelinde yatan da budur. Bir Seba daha yetişir mi? Elbette hayır. Bu açıdan yola çıkarak heykel kararını verdim. Kaldı ki ben de mimarım, ben de sanatla uğraşıyorum. Heykelde sanatın bir parçasıdır. Seba, sadece Beşiktaş'a değil, Türk futboluna da büyük katkılarda bulundu. Nedir bunlar? Centilmenliği aşıladı, örnek mi, bir rakipten oyuncu alırken bile, o kulübün başkanını arar izin alırdı. İşte, Seba böyle örnek bir başkandı."

'Açılış muhteşem olacak'
Açılışın ve de en önemlisi heykelin nereye dikileceğini merak ediyoruz... Açılışın eylül ayına doğru gerçekleşeceğini belirten Başkan Ünal, heykelin nereye dikileceğini konusunda 'sır' vermek istemedi... Ama biz israr ettik, adresi aldık:
"Neresi olabilir? Elbette Beşiktaş'ın en güzel yeri... Seba heykeli adıyla özdeşleşecek bir yere dikilecek... Açılışı da Seba adına yakışır şekilde olacak. Tüm kulüp başkanlarını, yönetimlerini, onun döneminde birlikte top oynayan, yaşayan efsaneleri çağıracağız. Federasyon Başkanı ve yönetimini, Milli Takım teknik direktörünü ve yardımcılarını, eski kulüp başkanlarını, Beşiktaş'ta yaşayan herkesi açılışa çağıracağız. Biliyoruz ki o gün trafik tıkanacak, yer yerinden oynayacak. Adresi, Seba Caddesi, tam kulüp binasının karşısı."

Pala'nın eseri
Heykeltıraş Neslihan Pala tarafından ortaya çıkarılan eser, uzun bir süreç aldı. Elindeki birçok fotoğraftan faydalanarak Süleyman Seba'nın heykelini ortaya çıkarmak için büyük titizlik gösteren Pala, "Portre çok önemliydi. Başkan İsmail Ünal, Seba için çok hassas davranıyordu. Ona en iyi şekilde benzemesi için, çalışmalarımızı ziyaret etti, ayrıca Süleyman Seba'yı tanıyanlarla birlikte gelerek fikir verdi" diye konuştu. Seba'nın heykelini yapan Pala'ya, hangi takımı tuttuğunu sorduğumuz da ise, "Oğlum Beşiktaşlı. Ben de fahri Beşiktaşlıyım" dedi.